Înlocuirea periodică a anvelopelor este o măsură de siguranţă în timpul deplasării cu maşina. Alegerea produselor potrivite poate fi descurajantă, deoarece ai o mulţime de produse disponibile în piaţa de profil. Pentru a investi eficient în cauciucurile care se potrivesc cel mai bine nevoilor tale, îţi prezentăm câţiva paşi de care să ţii cont.

Alege dimensiunile potrivite

Dimensiunea anvelopelor este primul şi cel mai important criteriu de achiziţie. În primul rând, pentru fiecare maşină sunt omologate anumite tipuri de anvelope. Dacă echipezi roţi de alte dimensiuni, rişti o amendă. Aceste informaţii se regăsesc în cartea tehnică a vehiculului. O altă modalitate de-a afla ce anvelope se potrivesc este să citeşti informaţiile de pe flancul roţilor pe care le înlocuieşti de pe maşină. Spre exemplu, dacă acestea au o bandă de rulare ce măsoară 23,5 centimetri în lăţime, un raport procentual între banda de rulare şi flanc de 55% şi un diametru interior de 17 inchi, trebuie să cauţi anvelope 235 55 r17. R-ul dinaintea ultimului număr înseamnă că anvelopa este de tip Radial, cel mai comun. Unele maşini au jante diferite, mai mici pentru seturile de iarnă (15 sau 16 inchi) şi mai mari pentru cele de vară (17 inchi sau mai mult). Aşadar, ţine cont şi de acest aspect.

Vară, iarnă, all season

Din punct de vedere legal,  sunt obligatorii doar anvelopele cu indicaţia M + S şi simbolul fulgului de nea, atunci când circuli pe suprafeţe de drum acoperite de zăpadă, polei, gheaţă sau alte precipitații, indiferent de perioada calendaristică. Aceste simboluri le regăseşti fie pe anvelopele de iarnă, fie pe cele all season. În funcţie de zona în care locuieşti, vei putea să alegi modelul care ţi se potriveşte. Producătorii de cauciucuri auto ţin cont de specificul climei din cele două sezoane, atunci când lansează modele noi. La temperaturi ridicate, când asfaltul este încins şi rişti să treci rapid dintr-o suprafaţă uscată în una umedă, sau în timpul ploilor rapide de vară, anvelopa trebuie să  ofere aderenţă în toate situațiile. Din acest motiv, anvelopele de vară sunt confecţionate din cauciuc gros, tare şi rigid. În schimb, pe timp de iarnă, când carosabilul poate fi acoperit de porţiuni de zăpadă, gheaţă, noroi sau antiderapant, gumele trebuie să fie mai moi şi maleabile, pentru a rezista presiunii. Dacă foloseşti pneurile opuse sezonului în care te afli, manevrele de accelerare, viraj şi în special frânare vor fi mult îngreunate. În schimb, dacă doreşti să scapi de povara înlocuirii la fiecare 6 luni a cauciucurilor şi de grija depozitării celor pe care le demontezi de pe maşină, soluţia este echiparea cu anvelope all season.

Tipuri de producători

Bugetul este, pentru mulţi români, primul criteriu de achiziţie. Ţine cont însă de faptul că anvelopele maşinii tale reprezintă singurul contact cu carosabilul. De calitatea lor depinde felul cum se menţine vehiculul pe drum şi cum reacţionează la manevre bruşte de accelerare sau frânare. Cele mai competitive cauciucuri poartă marca producătorilor premium, cu garanţia calităţii unor branduri renumite şi o tradiţie îndelungată. A doua categorie, în care regăseşti modele de calitate, dar la un preţ mai mic, sunt producătorii de clasă medie. Variantele de buget sunt cele mai ieftine, însă au riscul nesiguranţei provocate de calitatea scăzută.

Informaţii importante pe flanc

În partea laterală, pe lângă numele, sigla brandului şi dimensiunile cauciucului, regăseşti o serie de informaţii a căror cunoaştere te ajută să alegi mai uşor produsul potrivit. Spre exemplu, grupul ultimelor patru cifre de lângă indicele DOT îţi arată numărul săptămânii (primele două) şi anul (ultimele două) în care a fost produs. Indicii de viteză şi de sarcină determină parametrii în care modelul oferă cel mai bun randament. Tot aici găseşti şi informaţii despre economie şi confort, în dreptul categoriilor de consum de carburant şi număr de decibeli produşi în mers.

Achiziţia de anvelope este o investiţie în siguranţa ta la volan. Cu cât cunoşti mai multe informaţii despre tipurile de cauciucuri comercializate, cu atât vei putea alege modelul care se potriveşte cel mai bine nevoilor tale.

Banner SapunulCheia.ro