Încercarea de a descoperi cel mai bun hosting pentru website poate fi o adevărată provocare. De la prima căutare sunteți bombardaţi cu numeroase reclame ce promit cele mai bune şi mai rapide opţiuni de găzduire şi instrumente avansate de gestionare.

Dacă nu utilizaţi platforme gratuite precum WordPress.com pentru website, veţi avea nevoie de servicii de găzduire. Cu un server dedicat, veți avea control, opțiuni de customizare, veți putea alege setări personalizate şi veți putea crește siguranța site-ului. Platformele de găzduire gratuite precum Tumblr şi  Blogger nu oferă libertate când vine vorba de realizarea setărilor şi utilizarea uneltelor  speciale, care asigură funcţionalitatea. De la început trebuie să fiţi de acord cu termenii impuși, şi printre acestea se numără  ștergerea efectivă a site-ului.

Industria de hosting s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani şi serviciile de găzduire web IONOS au trecut treptat de la găzduire dedicată, la găzduire cu opţiune de resale, servere în cloud şi chiar servere elastice în cloud. Cu atâtea opţiuni, pe bună dreptate, ca selectarea furnizorului de hosting este o sarcină complexă. Iată ce trebuie urmărit pentru a avea certitudinea că faceţi cea mai bună alegere.

Informați-vă şi aflați ce tip de server vi se potrivește

Dacă aveți un site personal sau unul de prezentare, cu siguranță nu veţi avea nevoie de un server dedicat. Este mai important că furnizorul de găzduirea să vă furnizeze suportul necesar, şi să vă asigure că serverul este protejat împotriva atacurilor DDoS. Uneori comunicarea cu providerul este mai importantă decât serverul în sine.

În cazul în care estimaţi trafic mare, trebuie să vă orientaţi către opțiunile de găzduire dedicate. Chiar şi în  acest caz, trebuie să verificaţi cu atenţie banda, alocată, spațiul disponibil pentru emailuri, dar şi detaliile legate de volumul de conținut acceptat.  Dacă vorbim de un magazin online sau de un site informativ, ce necesită update continuu, cu siguranța, să analizaţi cu atenție detaliile legate de volumul de informație ce poate fi uploadat.

Conform Websitesetup, cei mai mulţi utilizatori aleg varianta shared pentru afacerile lor. Serverele dedicate sunt preferate de 27.9 %, cele de tip VPS sunt preferate de 10% dintre utilizatori iar cele de resellere în proporţie de 13.6%.

  • Shared: 31.7%
  • Dedicated: 27.9%
  • Collocated: 27.9%
  • VPS: 10.3%
  • Reseller: 13.6%

Cei mai mulţi utilizatori aleg servicii ieftine, însă sunt şi utilizatori care doresc siguranţă, înainte de toate, şi aceştia preferă servere costisitoare, cu opţiuni de siguranţă ridicate.

Piaţa globală a furnizorilor de servicii de găzduire este în continuă creştere. Aparent sunt sute de mii de provideri, şi totuşi la o privire mai amănunţită, se va observa că piaţa este împărţită între câţiva jucători foarte mari. Poate cel mai bun exemplu este Endurance Internaţional Group (EIG), care de fapt deţine brandurile cunoscute precum iPage, HostGator şi Bluehost. Acelaşi fenomen se manifestă şi în Europa, aici numele care domină piaţa de hosting este  GoDady.

Pe partea de cloud, Google este furnizorul principal, urmat îndeaproape de Amazon, Go Daddy Grup, Endurance Group şi OVH.

Sistemul de operare contează

Aceleaşi statistici oferite de Websitesetup ne arată ca sistemele de operate folosite pentru controlul serverelor nu sunt foarte variate. Cele două sisteme preferate sunt Windows şi Linux. Dacă ne uităm puţin peste date vom observa că aproximativ 30% din piață este luată de Windows şi 30 % de Linux. Cum în România, piaţa este dominată de Windows, este lesne de înţeles, că aceasta este opţiunea preferată la noi.

Interfaţa Panoului de control – cPanel

Să trecem la alegerea panoului de control propus de providerul de hosting. Sunt furnizori care permit clienţilor să îşi realizeze singuri setările, conturile de email, să creeze bazele de date şi să oferă apoi acces la FTP. Practic clienţii au libertatea de a-şi gestiona singuri serverele.

Sunt şi provideri care realizează aceste setări, nelăsând atâtea libertăți clienților. În acest caz comunicarea cu furnizorii este importantă, pentru că toate setările să fie realizate la timp.

Siguranţa şi predictibilitate – avantaje al serviciilor de găzduire de calitate

Când alegeţi să vă lăsaţi întreaga munca în mâinile cuiva, alegeți cu grijă. Oricând se pot întâmpla atacuri sau pot apărea erori care îţi pot scoate offline afacerea. Este important să colaborați cu provideri de încredere care asigură elemente de siguranța ridicate împotriva acestor pericole. Trebuie să reţineți că informațiile sunt stocate în centre de date, este esențial ca acestea să aibă tehnologie de ultimă generaţie, de asemenea să fie supravegheate permanent.

Găzduire asistată sau neasistata?

Hostingul neasistat presupune servicii limitate, practic primiți spațiu liber pentru stocarea website-ului şi cam atât, pentru a face lucrurile să funcţioneze aveţi nevoie de anumite competențe. Trebuie să fiţi familiari cu  limbajul  PHP sau Apache, să cunoaşteţi amănunţit WordPress, sau alte extensii. Dacă nu sunteţi un mic savant în tehnologie această opţiune nu este bună pentru dumneavoastră.

Găzduirea asistată

Găzduirea asistată este soluţia optimă pentru cei ce nu au abilităţi digitale şi cunoștințe specializate. Serverele vin cu sistemele de operare instalate cu aplicaţiile Apache, PHP integrate, acces la Joomla, WordPress, Drupal. Utilizatorii care aleg această opţiune beneficiază de numeroase module care includ email,  forumuri, opţiuni de transport şi instrumente de marketing. De asemenea serviciile de găzduire asistată oferă acces la  cPanel-uri intuitive, uşor de utilizat.

Cei mai mulţi provideri asigură şi instrumente de monitorizare a serverului şi unelte de identificare a activităţilor rău intenţionate, dar şi alerte de atacuri cibernetice.

Aţi realizat că este foarte important să alegeţi cu atenţie furnizorul de server, de acesta depind siguranţă şi funcţionarea optimă website-ului. Comunicarea este cheia unui parteneriat de succes. Răspunsurile prompte și rezolvarea rapidă a solicitărilor sunt alte detalii ce ajută la dezvoltarea unui business solid pe termen lung.

 

Banner SapunulCheia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here