In multe tari europene, taxa de drum este obligatorie pentru soferi daca vor sa circule legal pe reteaua de drumuri si autostrazi. In unele tari, vigneta se comercializeaza sub forma unui autocolant ce se lipeste pe parbrizul masinii. Alte tari, precum Romania, au introdus de multi ani vigneta electronica, iar in tari precum Polonia sau Italia soferii platesc taxa de drum la punctele de incasare plasate la intrarea pe autostrada.

Austria

Cei mai multi turisti care viziteaza Austria cu masina aleg vigneta cu valabilitate de 10 zile care costa 8,30 euro. Pentru cei care planuiesc sa stea mai mult timp in Austria, cel mai convenabil este sa plateasca 24,20 euro pentru vigneta valabila doua luni, iar vigneta cu valabilitate de 1 an costa 80,60 euro. In Austria, vigneta este necesara soferilor numai pentru a circula pe autostrazi, insa pentru anumite drumuri alpine si tunele se percep taxe separate.

Cehia

In Cehia, ai nevoie, de asemenea, de o vigneta valabila pentru a putea circula pe autostrazi. O vigneta valabila pentru 10 zile costa 310 CZK, in timp ce una valabila o luna de zile costa 440 CZK. Vigneta pentru 1 an are pretul de 1500 CZK.

Ungaria

In Ungaria, utilizatorii de autovehicule pot cumpara vigneta online. Pentru un autovehicul cu o masa de pana la 3,5 tone, pretul unei vignete valabile pentru 10 zile este de 9,96 euro. Pentru o vigneta valabila o luna de zile, soferii trebuie sa scoata din buzunar 16 euro, iar pentru un an intreg 143,90 euro.

Vigneta in alte tari europene

Vignetele sunt obligatorii, de asemenea, in tari precum Bulgaria, Slovenia, Elvetia, Turcia si Moldova. Norvegia are un sistem interesant de debitare automata a taxei de drum. Soferii isi pot face un cont pe internet unde isi pot inregistra cardul de credit, urmand ca acesta sa fie debitat automat in momentul utilizarii retelei de drumuri si autostrazi.

In unele tari europene, autovehiculele cu masa de pana la 3,5 tone sunt scutite de la plata vignetei. In alte tari, in schimb, acestea trebuie sa plateasca anumite taxe pentru utilizarea tunelelor si a podurilor.

Pana in prezent, in Germania nu se percepea vigneta, insa recent, parlamentarii germani au aprobat o noua lege, al carei scop este introducerea taxelor de drum pentru utilizarea autostrazilor, acestea urmand sa fie obligatorii numai pentru strainii care tranziteaza Germania. Insa aceasta lege intra in contradictie cu prevederile UE, care interzic discriminarea rezidentilor altor state europene.

In Romania vigneta este electronica si poate fi achizitionata online, prin intermendiul site-ului Roviniete.ro. Nu se percepe comision, iar vigneta este livrata pe email sau la adresa specificata.

Banner SapunulCheia.ro