tigara electronica

Inca din martie 2016, de cand a intrat in vigoare Legea antifumat, este cat se poate de clar pentru toata lumea ca fumatul este interzis in spatiile publice inchise. Insa cum ramane cu tigara electronica? Desi legea este destul de clara in privinta acesteia, romanii sunt inca in dubii atunci cand vine vorba de locurile unde este permisa utilizarea tigarii electronice.

Unii patroni de baruri si restaurante, chiar si dupa un an de la intrarea in vigoare a Legii antifumat, inca le cer clientilor sa nu utilizeze tigara electronica, in timp ce altii nu au nicio problema vizavi de acest lucru. Vaperii sunt confuzi si ei, la randul lor. Pana la urma, unde ai voie sa vapezi si unde este interzis?

Legea antifumat este cat se poate de clara in ceea ce priveste utilizarea tigarii electronice in spatiul public. Aceasta poate fi folosita absolut oriunde, indiferent ca este spatiu inchis sau deschis, cu exceptia mijloacelor de transport in comun si a locurilor de joaca pentru copii.

Motivul pentru care unii patroni inca interzic tigara electronica in barurile si restaurantele lor tine de interpretarea legii. Faptul ca, prin lege, tigara electronica nu este interzisa in spatiul public, cu exceptia mijloacelor de transport in comun si a locurilor de joaca pentru copii, nu ii obliga pe patroni sa permita clientilor utilizarea acesteia. Orice patron de club, bar sau restaurant, poate avea o politica privata privind utilizarea tigarilor electronice, pe care clientii sunt nevoiti sa o respecte. Ce este foarte clar, insa, este faptul ca niciun utilizator de tigara electronica nu este pasibil de amenda contraventionala daca vapeaza in locuri publice, cu exceptia mijloacelor de transport in comun si a spatiilor de joaca pentru copii.

Acest lucru este confirmat chiar de initiatorul Legii antifumat, deputatul Aurelia Cristea:

“Orice local sau administrator de spatiu public inchis poate interzice utilizarea tigarii electronice prin regulament intern propriu. Este o optiune privind modul in care-si desfasoara activitatea, nu e o obligatie prin lege, devine insa obligatoriu de respectat prin regulamentul intern.”

Asadar, utilizarea tigarii electronice in spatiile private, chiar daca sunt de interes public, ramane la latitudinea fiecarui patron. Din fericire, multe restaurante, baruri si cluburi au imbratisat utilizarea tigarii electronice in spatiul dedicat lor, asa ca vaperii nu au motive prea mari de dezamagire.

Pe langa aspectul legal al consumului de tigara electronica, exista si un aspect etic, ce tine de o buna conduita umana. Utilizarea tigarii electronice in spatiile publice nu trebuie facuta cu ostentatie si cu exces de zel, deoarece vaporii, chiar daca sunt inofensivi, ii pot deranja pe ceilalti, mai ales daca au o aroma puternica. Asadar, pentru a nu va strica iesirea in oras si a va scuti de orice discutie neplacuta, este recomandat sa intrebati inainte daca este permisa utilizarea tigarii electronice in barul, clubul sau restaurantul respectiv.

Banner SapunulCheia.ro