Sănătatea este determinată în foarte mare măsură de stilul de viață pe care îl ducem. De aceea, este foarte important să evităm obiceiurile proaste, precum sedentarismul, fumatul, consumul de alcool și nopțile pierdute. Nu este însă suficient! Alimentația echilibrată are un rol esențial pentru sănătatea noastră, de aceea trebuie să includem în stilul nostru de viață și o dietă corectă, care să ne asigure toți nutrienții necesari și să ne ajute să ne menținem o greutate corporală normală.

 

Pe scurt, asta înseamnă că trebuie să consumăm alimente bogate în vitamine, minerale și antioxidanți și care conțin puține calorii. Dar cum alegem aceste alimente și ce trebuie să includem într-o dietă sănătoasă? Îți prezentăm în continuare recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

Consumă legume și fructe

 

Dieta ta zilnică trebuie să includă zilnic cel puțin o porție de legume și fructe proaspete. Acestea sunt bogate în vitamine, minerale, fibre, antioxidanți și proteine vegetale, esențiale pentru sănătate. În plus, conferă senzația de sațietate, ajutându-te astfel să previi obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare. 

 

Trebuie să știi însă că nu toate vitaminele pot fi asimilate numai din alimente. Spre exemplu, vitamina D se găsește în cantitate redusă în alimente, de aceea este important să te expui la soare, moderat, pentru că doar în acest fel corpul tău poate asimila această vitamină. Îți recomandăm să citești totul despre Vitamina D și să consumi un supliment alimentar, dacă medicul tău va considera că este necesar. Calciul și vitamina D sunt esențiale mai ales copiilor care sunt în creștere, dar și femeilor aflate la menopauză.

Concepe un meniu echilibrat 

O dietă corectă nu este una restrictivă, ci echilibrată. Asta înseamnă că trebuie să consumi, în cantități moderate, mai multe tipuri de alimente. OMS recomandă introducerea în meniul zilnic a următoarelor categorii de alimente:

  • Cereale (orez, grâu, secară, ovăz etc)

  • Rădăcinoase (cartofi, manioc, cartofi dulci)

  • Legume preparate (în special linte și fasole)

  • Fructe și legume proaspete

  • Proteine animale (carne, ouă, lactate, pește).

Evită sarea, zahărul și grăsimile

Recomandarea OMS include inclusiv produsele pe care ar trebui să le eviți, pentru că nu sunt sănătate și, în timp, pot crește riscul apariției unor boli grave, precum diabetul, bolile de inimă sau cancerul. 

 

Astfel, trebuie să reduci cât mai mult sau să eviți complet consumul de:

  • Grăsimi saturate/concentrate: acestea se găsesc în produsele procesate industrial (grăsimi trans). În această categorie a grăsimilor nocive intră cele de proveniență animală (slănină, unt), dar și cele saturate (ulei de palmier sau de cocos). Corpul tău are însă nevoie de grăsimi pentru a produce energie, de aceea poți înlocui produsele procesate cu grăsimi sănătoase, vegetale (ulei de măsline, de porumb sau floarea-soarelui). 

  • Dulciuri: înlocuiește ciocolata și prăjiturile cu fructe dulci și cu sucuri naturale din fructe, proaspăt stoarse. Evită să bei sucuri cumpărate din magazin, pentru că toate conțin o cantitate mare de zahăr.

  • Sare: nu este indicat să pui multă sare în mâncare, pentru că acest condiment crește riscul apariției bolilor cardiovasculare. Poți folosi alte condimente pentru a prepara mâncarea, inclusiv sosuri care au un conținut redus de sare, cum este sosul de soia.

Respectând aceste recomandări, vei putea duce un stil de viață sănătos și vei avea o alimentație echilibrată, prevenind declanșarea mai multor afecțiuni grave.

Banner SapunulCheia.ro