Atunci cand porti aparat dentar, dintii tai sunt mult mai vulnerabili la aparitia cariilor, motiv pentru care va trebui sa acorzi o importanta deosebita igienei orale in perioada tratamentului. Dintii si gingiile tale sunt mai expusi la afectiuni datorita numeroaselor locuri ale aparatului dentar in care se pot prinde resturi alimentare, asa incat randurile de mai jos te vor ajuta sa descoperi cum sa iti protejezi gingiile si dantura atunci cand urmezi un tratament cu aparat dentar. 

 

Ce masuri iti pot proteja dintii atunci cand porti aparat dentar? 

Bineinteles, igiena orala realizata frecvent si cu atentie este absolut necesara, insa trebuie sa mai acorzi atentie si alimentelor pe care le consumi. Fiindca unele alimente si produse alimentare pot afecta integritatea aparatului dentar, ideal ar fi sa le eviti sau sa le tai in bucati mici inainte sa le mananci. 

 

Pe langa igiena orala si obiceiuri alimentare, va trebui sa mai fii atent si la obiceiurile sau ticurile nesanatoase pe care le ai. Pentru a oferi un exemplu, persoanele care isi rod unghiile sau au obiceiul de a se juca cu capatul pixului intre dinti ar putea rupe bracketii aparatului dentar, prelungind astfel durata tratamentului ortodontic. Indiferent de motivele pentru care s-a defectat aparatul dentar pe care il porti, insa, este obligatoriu sa mergi la cabinetul ortodontului pentru a remedia situatia. 

 

Cum asiguri igiena orala cand porti aparat dentar?

In mod normal, putem mentine igiena orala daca ne spalam pe dinti de doua ori pe zi, insa atunci cand porti un aparat dentar, aceasta necesitate apare dupa fiecare masa, chiar si dupa gustari. Va trebui sa cureti foarte bine dintii si aparatul dentar folosind periute cu peri foarte moi. Poti incepe prin a clati gura cu apa din abundenta, apoi periaza fiecare dinte incepand cu linia gingiei si acordand atentie zonelor din jurul bracketilor. 

 

Pentru zonele greu accesibile, o periuta pentru spatiile interdentare va fi excelenta. Ignorarea periajului frecvent pe durata tratamentului cu aparat dentar te va expune atat la riscul de aparitie a cariilor, cat si la riscul de aparitie a petelor albe pe smalt si inflamarea gingiei. 

 

Pentru a nu creste gradul de risc al infectiilor, va fi necesar sa schimbi periuta de dinti la fiecare doua luni, iar orice masura suplimentara de curatare a dintilor si gurii este binevenita. Astfel, poti folosi cu incredere ata dentara, dusul bucal sau apa de gura. 

 

Ce trebuie sa eviti pe parcursul acestui tratament ortodontic? 

Pentru a nu defecta aparatul dentar, va trebui sa eviti mai multe tipuri de alimente si bauturi. In primul rand, incearca sa nu consumi alimente tari, precum alunele si nucile. Acestea pot provoca ruperea bracketilor aparatului. 

 

Va mai trebui sa eviti dulciurile, sucurile acidulate si alimentele lipicioase, precum bomboanele, guma de mestecat si caramelele. Acestea pot provoca curbarea sarmelor si desfacerea cimentului dentar de sub benzile aparatului pe care il porti. 

 

Fiindca ai ales tratamentul cu aparat dentar pentru a aduce imbunatatiri danturii tale, va trebui sa respecti indicatiile specialistului referitoare la pasii pe care ii implica igiena din timpul tratamentului ortodontic. In caz contrar, inviti afectiuni grave precum gingivita sau cariile dentare, ducand la rezultatul opus celui pe care il astepti. 

 

Daca vrei sa urmezi un tratament eficient si modern cu aparat dentar, apeleaza la clinica stomatologica Dental Excellence! Specialistii de aici sunt pregatiti sa iti ofere cea mai buna experienta stomatologica, indiferent de complexitatea tratamentului de care ai nevoie!  

 

Asculta cu atentie sfaturile medicului specialist ortodont. El stie cel mai bine cat de importanta este igiena orala in timpul unui tratament cu aparat dentar. Igiena orala precara poate duce la probleme dentare severe, printre care si gingivita. Netratate, aceste probleme pot interveni in tratamentul ortodontic. Astfel, medicul specialist va fi nevoit sa indepărteze aparatul dentar pentru a trata afectiunile aparute ulterior.

Banner SapunulCheia.ro