Desi unii ar putea considera ca piftia, coliva sau “putele” cu mac sunt cele mai ciudate retete romanesti, ultima in mod evident din cauza denumirii, adevarul este altul. Noi consideram julfa cel mai surprinzator desert autohton, din simplul motiv ca ingredientul cheie este reprezentat de semintele de cannabis. In DEX, acest regionalism are nu mai putin de patru sensuri.
In primul rand, inseamna chiar “samanta de canepa”, insa denumeste si trei tipuri de alimente diferite: o mancarica din seminte pisate si apa amestecata cu miere, o zeama obtinuta prin fierberea acestor seminte, dar si o turta. In continuare, ne vom referi la acest ultim desert si te vom invata cum sa prepari turta cu julfa.
Turta cu julfa, cunoscuta si sub numele foarte plastic de “Scutecele lui Iisus”, este vestita in zona Moldovei, fiind pregatita de gospodine in Ajunul Craciunului, intrucat este un desert de post, care anunta nasterea Mantuitorului. De fapt, acest fel de mancare este atat de neasteptat tocmai avand in vedere contrastul dintre semintele de cannabis si aspectul religios. Daca si tu vrei ca bunica ta din Moldova sa iti prepare aceasta turta, intra pe www.legalizeit.ro si alege ingredientul principal.
Prajitura cu seminte de cannabis simbolizeaza lupta dusa de Maica Domnului pentru a gasi un adapost in care sa il nasca pe Iisus. Aspectul acestei turte aminteste de faptul ca Fecioara Maria nu avea nici macar pelinci (scutece) pentru fiul ei, prin urmare de aici provine denumirea alternativa amintita mai sus.
Chiar daca in prezent multe gospodine prefera sa faca umplutura din nuci in loc de seminte de cannabis, intrucat acestea din urma sunt mult mai greu de gasit, trebuie sa stii ca pe site-ul Legalizeit.ro vei intalni o oferta variata.
Iata, in continuare, reteta traditionala de turta cu seminte de cannabis, despre care se spune din mosi stramosi ca ar trebui sa fie singurul aliment consumat in Ajunul Craciunului (24 decembrie):
Ingrediente pentru turte – 500 de grame de faina alba, apa, sare, o lingura de ulei;
Ingrediente pentru insiroparea turtelor – zahar alb sau miere, apa, coaja rasa de portocale si lamai;
Umplutura – seminte de cannabis, 200 de grame de zahar, 4 cani de apa.
Mod de preparare:
Pentru ca acest desert cu seminte de cannabis sa iasa delicios, este nevoie ca turtele sa fie pregatite cu 5-6 zile inainte. Aluatul se realizeaza din apa, sare si faina, care se intinde cu facaletul pentru a fi cat mai subtire.
Turtele se coc la cuptor, pe aragaz ori direct pe plita sobei, iar foile, care trebuie sa aiba aceeasi forma si dimensiune, se pastreaza acoperite pana in dimineata de Ajun.
Umplutura se realizeaza in felul urmator: se pregateste un sirop de apa cu zahar, coaja de portocale/lamai si, optional, vanilie. Apoi, semintele de cannabis se piseaza asemeni graului de la coliva, dupa care se fierb in apa, adaugand zahar.
Spuma care se ridica in timpul fierberii se colecteaza si se pune intre foile inmuiate in siropul pregatit anterior. Turtele se umplu cu julfa, iar apoi se lasa cateva ore la insiropat, inainte de a fi consumate.