Facultatea de medicină poate fi o provocare foarte mare pentru un student, mai ales în primii ani, atunci când cheltuielile legate de cazare, transport, cărți și materiale de studiu tind să fie imposibil de acoperit din veniturile părinților sau un salariu din România. Din fericire, o dată cu intrarea în Uniunea Europeană, avem acces la piața muncii din acest spațiu și, implicit, la joburile disponibile acolo. Pentru studenții la medicină care au măcar dorința de a învăța limba germană, dacă nu o cunosc deja la un nivel acceptabil, cererea de recrutare personal medical în Germania este în creștere de la an la an. 

Ce trebuie să știi despre sistemul public de sănătate din Germania

Sistemul public de sănătate din Germania este unul performant, la nivel global. Acest lucru se reflectă atât în procentul din PIB alocat acestui sector (aproximativ 11%) și în cheltuielile pentru sănătatea fiecărui locuitor (5442 euro), conform Eurostat, cât, mai ales, în speranța de viață din această țară – situată în jurul vârstei de 81 de ani, una dintre cele mai mari la nivel european. Pentru un student la medicină din România, acest lucru înseamnă o oportunitate extraordinară de a dobândi experiență într-unul dintre cele mai moderne sisteme publice de sănătate, de a cunoaște specialiști în medicină și manageri de spitale, dar și de a obține venituri substanțiale.

Joburi pentru mediciniști

Cei care doresc o carieră în medicină în Germania trebuie să cunoască limba germană la un nivel suficient de bun, astfel încât să poată susține un interviu cu angajatorul, precum și să poată purta un dialog decent cu pacienții și colegii. Mai mult decât atât, pentru a putea obține dreptul de liberă practică (Approbation) este necesar un nivel certificat al cunoașterii limbii germane B2 sau C1, în funcție de decizia fiecărui stat federal. Nu este necesară experiența practică anterioară, așa că orice absolvent de medicină din Uniunea Europeană, Norvegia, Elveția, Islanda si Liechtenstein poate începe rezidențiatul fără vreun examen. Salariile pentru medicii rezidenți sunt situate între 4400 și 5600 euro brut, la care se pot adăuga sume importante pentru orele de gardă. 

Dacă ai studii absolvite în domeniul asistenței medicale – școală postliceala sau facultate de profil – și chiar dacă nu ai experiență, există numeroase oportunități atât în sistemul public, cât și în sistemul privat de sănătate german. Salariul unui asistent medical generalist poate varia între 2300 și 3200 euro brut, angajarea fiind condiționată de obținerea certificatului de competență profesională.

De ce ar trebui să optezi pentru o carieră medicală în Germania? Iată câteva motive:

  • nu dai examen pentru admiterea în specializare, ci numai un interviu;

  • deficitul de personal medical în Germania este mare și în continuă creștere;

  • în spitale se pune accentul pe competență, disciplină, respect și ajutor reciproc;

  • beneficiezi de condiții de muncă și studiu extraordinare, precum și de programe de formare;

  • munca de calitate este apreciată prin salarii pe măsură.

Oportunități entry-level

Chiar și în condițiile în care nu ai studii finalizate în domeniul medical, însă deții un minim de nivel de limbă germană A2 și studii finalizate în România pentru poziția de brancardier/infirmier, poți aplica pentru astfel de locuri de muncă, retribuite cu salarii cuprinse între 1800 și 2400 euro brut. Acestea sunt disponibile, de obicei, în centre de îngrijire a persoanelor vârstnice. 

Pentru situațiile în care studentul nu are studii de specialitate finalizate în domeniul medical, oferta pe piața germană este extrem de variată, începând de la joburi pentru care nu se solicită calificare sau pentru care este necesară o minimă calificare, de obicei furnizată la locul de muncă chiar de către angajator. Salariile pentru astfel de poziții încep de la 1400 euro brut, ceea ce reprezintă oportunitatea, cel puțin, de a afla dacă ești compatibil cu modul de viață și cultura germană.

 

Așadar, dacă studiezi medicina, îți place limba germană sau o cunoști deja, și vrei să vezi ce înseamnă un mediu european de lucru, e foarte posibil să găsești un job interesant în Germania. Oricare ar fi alegerea ta, îți dorim mult succes!

Banner SapunulCheia.ro