Igiena dentară este unul din cele mai cunoscute și discutate subiecte din stomatologie şi din viața cotidiană, în acelaşi timp. Întâlnim sute și mii de articole despre cum să avem grijă de sănătatea dinților și zâmbetului, proceduri şi servicii stomatologicecare pot fi efectuate chiar și acasă sau cele ce necesită intervenția unui medic cu experiență.
Principiile de bază incluse în igienana dentară zilnică cuprind spălatul dinților de două ori pe zi, folosirea aței dentare și apei de gură. La fel de importante, dar efectuate periodic sunt vizitele regulate la clinica stomatologică și o dietă echilibrată. Respectând acești pași și combinându-i eficient, găsim și calea succesului către o dantură sănătoasă și, în același timp, atrăgătoare.

Spălatul pe dinți: un ritual vital pentru sănătatea dentară, dar adesea ignorat
De ce ignorat? Pentru că am devenit obișnuiți cu un stil și mod de a ne spăla pe dinți, considerând că pasta și periuța deja sunt suficiente, pentru că suntem mereu grăbiți și încărcați cu alte probleme. Puțini dintre noi se întreabă dacă igiena dentară cu care ne-am obișnuit este cea corectă, deoarece a devenit o rutină. Spălatul dinților elimină resturile de mâncare, în acest mod și bacteriile ce pot afecta starea cavității bucale, favorizând în sens direct apariția cariilor. Pentru ca spălatul pe dinți să fie executat în mod corect și să beneficiem de o curățire eficientă a cavității bucale, trebuie să fie respectate câteva reguli simple:
Spălatul dinților nu trebuie să fie mai scurt de 3-5 minute. Exact, curățirea rapidă a dinților nu este eficientă, întrucât nu toate resturile de mâncare pot fi ușor curățate de pe dinți – acest proces necesită mai mult efort cuantificat în timp. Specialiștii din domeniu cunosc că omul modern se află mereu într-o criză de timp, de aceea propun două modele de spălare a dinților: spălatul de 3 ori pe zi a câte 3 minute sau de 2 ori a câte 4-5 minute. În așa mod, păstrezi echilibrul dintre timpul petrecut la o spălare și eficiența, productivitatea acesteia.
Folosim mișcări de sus în jos sau circulare pentru a spăla dinții. Conform specialiștilor, mișcările orizontale, cel mai des folosite de către noi, lezează suprafața dintelui, în special, mișcările orizontale lungi. O curățare corectă presupune spălarea sub un unghi de 45 de grade și, cel mai important, cu mișcări scurte, totuși, cavitatea noastră bucală nu ocupă prea mult spațiu; o curățăm moderat.
Periuța de dinți se recomandă să fie confecționată din fire de tărie medie.

Folosirea aței dentare
Aţa dentară este un element al igienei orale mai rar folosit în igiena dentară, care provoacă și unele controverse. Folosită corect și periodic, ea completează eficient celelalte obiceiuri sănătoase. Aţa dentară este necesară pentru a îndepărta resturile greu accesibile pentru periuța de dinți, de aceea, folosirea acesteia este preferabilă pentru a nu lăsa bacteriilor un mediu propice de dezvoltare. Specialiștii în stomatologie sfătuiesc să fie folosită de persoanele care au riscul mărit de apariție a afecțiunilor gingivale, precum fumătorii.

Alimentația, factor-cheie în sănătatea dentară
Modul în care ne alimentăm afectează nu doar proporțiile corpului nostru, cantitatea de energie pe care o folosim pentru existență, dar și sănătatea danturii noastre. Există alimente care dăunează și dimpotrivă, alimente care ajută la menținerea unui zâmbet frumos și sănătos.
Alimentele bogate în calciu cu siguranță trebuie să facă parte din regimul nostru alimentar zilnic. Găsim cazeina, proteina care ne protejează dinții, în brânzeturi și iaurturi. Laptele sau ouălele asigură raportul de vitamina D, la fel jucând un rol important în menținerea smalțului dinților.
Fructele și legumele sunt, de asemenea, recomandate ca parte din meniul nostru, cu excepția câtorva și anume:
Portocalele, lămâile și grapefruit-ul, care subțiază smalțul și pot deveni o cauza majoră a cariei dentare.
Roșiile nu au un efect pozitiv asupra dinților din cauza acidității înalte.
Ceaiul și cafeaua: acizii tanici din cafea (și din anumite ceaiuri) atacă smalțul dentar și pătează dinții.
Dulciurile: conținutul ridicat de zahăr din dulciuri favorizează dezvoltarea bacteriilor și sunt material pentru formarea acizilor – toate acestea duc la apariția cariilor și afecțiunilor parodontale.
Vinul roșu: pe cât de gustos, pe atât de nociv dinților tăi, acesta conține pigmenți puternici ce îți pătează dinții.
Trebuie să fim atenți la ce mâncăm, cum combinăm alimentele și cât de des facem excepții de la reguli.

Profilaxie dentară profesională
Profilaxia dentară este un set complex de elemente ce ajută la prevenirea apariției și evoluției cariei dentare și a bolilor parodontale în stomatologie. Astfel, aceasta contribuie la evitarea complicațiilor și a tratamentelor mai grele și costisitoare în același timp.
Profilaxia dentară ține de modul de viață individual, ceea găsim mai sus: spălatul dinților, ața dentară, apa de gură, alimentația sănătoasă. Profilaxia profesională include periajul profesional și detartrajul: proceduri ce se efectuează de două ori pe an.
Prin consultația stomatologului și efectuarea acestor proceduri, putem evita și diminua acțiunea factorilor care duc la deteriorarea dinților. Printre acești factori menționăm bacteriile ce formează placa dentară, substanțele organice conținute în alimentele pe care le consumăm, dar și calitatea smalțului și a dentinei, toți factorii influențând structura dintelui.
Îngrijirea dinților este o responsabilitate foarte mare, întrucât dinții au rol și în masticație, și în vorbire, dar și la asigurarea sănătății întregului organism. Nu este niciodată plăcut să treci printr-o afecțiune dentară, mai ales pentru că acestea pot deveni dureroase, lovesc în buget și taie din timp. Ai grijă de dinții tăi, investește în sănătatea ta!

Banner SapunulCheia.ro