Dacă vrei să eviți risipa de hrană și să păstrezi alimentele proaspete cât mai mult timp, cumpăra anumite produse în cantități mai mici. De asemenea, verifică, mereu, datele de expirare ale produselor din frigider și apelează la diferite trucuri pentru ca alimentele să își păstreze prospețimea cât mai mult. Pentru asta îți venim în ajutor cu unele recomandări care te vor ajuta în acest sens.

Folosește recipiente închise cu un capac din sticlă

Poți păstra legumele mai mult timp, fără ca acestea să-și piardă din prospețime, dacă le depozitezi în vase care au capac de sticlă. Morcovii, țelina, și ridichiile pot fi tăiate cubulețe și păstrate în apă, în astfel de recipiente. La fel poți proceda și cu frunzele de salată, cu pătrunjelul, leușteanul sau mărarul. De asemenea, dacă vrei ca usturoiul verde sau prazul să fie proaspete mai mult timp, pune-le în apă, și nu se vor ofili.

Setează temperatura potrivită în frigider

Anumite alimente trebuie păstrate obligatoriu la frigider, pentru a împiedica dezvoltarea bacteriilor. Este cazul produselor care au termen de garanție: deserturile, mâncarea gătită dar și alimentele proaspete. Un factor important care ajută alimentele să nu se strice atât de repede este temperatura. Pentru ca acestea să își păstreze calitățile și vitaminele cât mai mult timp, asigură-te că în frigider ai o temperatură optimă de 3 grade Celsius. Dacă aparatul tău este mai vechi, și nu afișează temperatura din interior, folosește un termometru ca s-o monitorizezi.

 

Spre exemplu, cel mai bun loc pentru depozitarea ouălor proaspete este pe ușa frigiderului, unde temperatura este de 1-4 grade Celsius. Ouăle se păstrează în cofraj sau caserole, separat de restul alimentelor, pentru că au pori și pot absorbi mirosurile din apropiere.  În schimb, carnea proaspătă de pasăre, dar și fructele de mare, nu trebuie păstrate la frigider mai mult de două zile, înainte de a le găti. Pe de altă parte, carnea de vită sau de porc poate fi păstrată la frigider în jur de 3-5 zile.

Laptele proaspăt, iaurturile sau smântâna pot fi păstrate la frigider chiar și o lună, dacă ambalajul lor nu a fost desfăcut. Dacă, însă, le-ai desfăcut, consumă-le în ce mult o săptămână.

Utilizează aparatele pentru vidat

Bacteriile și ciupercile se înmulțesc rapid, atunci când mâncarea intră în contact cu aerul. Pentru a evita astfel de situații, încearcă aparatele pentru vidat. Cu ajutorul lor, oxigenul este eliminat din pungile în care păstrezi alimentele, limitând astfel dezvoltarea bacteriilor. În acest fel, se realizează un mediu anaerob, ferit de umezeală, perfect pentru păstrarea alimentelor.

Păstrează anumite alimente la congelator

Dacă vrei să păstrezi anumite alimente pentru perioade mai lungi de timp, congelează-le. Totuși, în cazul unor legume proaspete, cum ar fi mazărea sau fasolea, ține cont de termenul lor de valabilitate, pentru că acesta nu trebuie să fie depășit în momentul în care le pui la congelat. De asemenea, poți folosi și anumite recipiente pentru congelarea alimentelor, cum ar fi caserolele din plastic sau pungile speciale de congelare. 

Dacă nu ai suficient spațiu în congelatorul frigiderului tău, poți achiziționa separat un congelator din Carrefour, care este extrem încăpător.

Nu uita că printre cele mai rezistente alimente se numără și cărnurile, pe care le poți păstra la congelator între 4-12 luni. Totuși, există și alimente pe care nu le poți congela: ouăle, salatele, castraveții, cartofii cruzi, boabele de cafea sau sucurile proaspete.

Folosește o cutie pentru pâine

Pâinea este un aliment perisabil, care, dacă nu este păstrată într-un loc ferit de umezeală și căldură, se întărește și mucegăiește. De aceea, ar fi să o depozitezi într-o cutie specială pentru pâine, deoarece este un mediu uscat și închis. Astfel, pâinea va fi pufoasă mai mult timp.

 

Acestea sunt, așadar, doar câteva metode pe care le poți pune în aplicare, dacă vrei să păstrezi alimentele proaspete cât mai mult timp. Totuși, este important să verifici mereu termenul de valabilitate al produselor și să le consumi cât mai repede pe cele care au ambalajul desfăcut. 

Banner SapunulCheia.ro