Aparatul de aer conditinat este un dispozitiv creat cu scopul de a manipula temperatura, umiditatea si calitatea aerului dintr-o incapere. Un aparat de aer conditionat bun poate sa micsoreze temperatura cu ajutoruagenttulurefrigerant, poate sa incalzeasca, poate sa elimine umiditatea din aer si poate chiar sa ajute la o mai buna izolare fonica, in conditiile in care elimina necesiitatea de deschidere a ferestrelor si a usilor.
Cate tipuri de aparate de aer conditionat exista?
In functie de modul in care este utilizat compresorul, aparatele de aer conditionat pot fi de doua tipuri: cu inverter si fara inverter. Cele mai populara si cele mai moderne sunt cele cu inverter, deoarece reusesc sa asigure o temperatura constanta si sa economiseasca energie. La acestea, compresorul functioneaza continuu, modificandu-si doar intensitatea.
La aparatele fara inverter, compresorul porneste atunci cand temperatura este diferita de cea dorita si se opreste atunci cand aceasta se atinge.
In functie de componentele aparatului, acesta poate fi de mai multe feluri:
-
Aparat de aer conditionat split. Este cea mai populara varianta si implica prezenta unei unitati exterioare si a uneia sau mai multe unitati interioare. Aparatele cu o singura unitate interioara sunt aparatele split iar cele cu mai multe unitati sunt cele multi split.
-
Aparat de aer conditionat caseta. Este folosit adesea in spatiile comerciale. Se monteaza in tavan si poate juca atat rolul de incalzire, cat si de racire;
-
Aparat de aer conditionat duct. Este un aparat complex, care implica montarea unor conducte prin peretii imobilului. Poate fi foarte eficient, insa trebuie sa fie instalat inca din faza de constructie;
-
Aparat de aer conditionat mobil. Este atractiv prin faptul ca poate sa fie mutat dintr-o parte in alta a locuintei. Din pacate, nu este cel mai eficient si necesita eliminarea aerului printr-o conducta ce trebuie sa fie scoasa pe geam.
Aparatul split, cea mai comuna optiune. Ce alegi? Mono split sau multi split?
Aparatul de aer conditionat split este cel mai folosit, dat fiind faptul ca aduce o serie de avantaje:
-
Are un raport calitate/pret excelent;
-
Poate fi instalat fara probleme chiar si in spatiile mici. Este o solutie perfecta pentru climatizarea din apartamentele de bloc;
-
Este silentios, putand fi folosit fara probleme chiar si in incaperile destinate somnului sau odihnei;
-
Este usor de instalat si usor de exploatat;
-
Nu are dimensiuni mari, ceea ce il face potrivit pentru absolut orice incapere.
Atat aparatele mono split, cat si cele multisplit impart toate aceste avantaje. Daca trebuie sa alegi intre cele doua, trebuie sa stii ca aparatul mono split este potrivit atunci cand iti doresti un singur aparat de aer conditionat. Este potrivit pentru cei care au living open space pe care doresc sa il raceasca sau pentru cei care au garsoniere.
Daca vrei racirea unei case de dimensiuni mari, cu mai multe incaperi, varianta multi-split este mult mai potrivita. Aceasta aduce urmatoarele avantaje:
-
Evitarea montarii unui numar mare de unitati exterioare, ceea ce protejeaza aspectul general al cladirii;
-
Numeroase posibilitati de configurare a unitatilor interioare;
-
Posibilitatea de a alege unitati interioare cu capacitati diferite. Astfel, te poti bucura de o climatizare personalizata, in functie de spatiul pe care doresti sa kil racesti;
-
Posibilitatea de a raci in mod diferit temperatura din incaperi;
-
Economie de energie. Sistemele multisplit sunt mult mai economice decat cele mono split, deoarece au o singura unitate externa;
Evident, exista si o serie de dezavantaje pentru aparatele multisplit, unul dintre ele fiind faptul ca aerul din incapere este recirculat. De asemenea, pe lista cu dezavantaje intra si faptul ca unitatile interioare sunt fixe, neputand fi mutate, poluarea fonica este destul de mare iar performantele pot fi reduse in comparatie cu alte tipuri de aparate.
Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand achizitionezi un aparat de aer conditionat?
Indiferent de aparatul pe care il cumperi, exista cateva criterii pe care trebuie sa le urmaresti, pentru a te asigura ca acesta este 100% eficient:
1. Clasa de eficienta energetica. Este un criteriu care decide cat de multa energie electrica va consuma aparatul de aer conditionat. Este bine sa cauti un aparat cu clasa A+, A++ sau A+++.
2. Zgomot. Cu cat aparatul este mai zgomotos, cu atat va genera un disconfort mai mare. Nivelul de zgomot al unitatii exterioare, dar mai ales al unitatilor interioare trebuie sa fie cat mai mic. O valoare optima a zgomotului este de aproximativ 60 de decibeli;
3. Ce agent de racire foloseste? Pana nu demult, agentul de racire uzual era freonul. Pentru ca este o substanta nu tocmai prietenoasa cu mediul inconjurator, freonul va trebui sa fie inlocuit pana in 2025 de alti agenti de racire, mai prietenosi cu mediul inconjurator. Unul dintre acestia este R32. Acesta este mai putin poluant si genereaza un consum redus de energie;
4. Care este calitatea filtrelor folosite? Orice aparat de aer conditionat foloseste filtre pentru a elimina bacteriile, murdaria, acarienii si alte particule nesanatoase din aer. Exista filtre cu ionizare, filtre din plastic, filtre electrostatice, filtre din carbune activ sau filtre din catechin. Fiecare dintre acestea poate aduce o oarecare doza de eficienta, insa in momentul in care alegi filtrul este bine sa urmaresti cantitatea de alergeni pe care o poate tine la distanta.
5. Functii. Aparatele de aer conditionat moderne sunt dotate cu numeroase functii moderne. Evident, functia de racire este de baza. Pe langa aceasta, poti urmari si functii precum cea de dezumidificare, cea de ventilatie, de reglare automata a temperaturii, de termporizare sau chiar de autodiagnoza. Multe dintre aparatele noi dispun chiar de control wi-fi, prin care pot fi pornite si oprite de la distanta.
Un aparat de aer conditionat bine ales poate imbunatati considerabil starea de confort din incaperea in care este folosit, fara a genera costuri mari. Tocmai de aceea, este bine sa te informezi inainte de a-l achizitiona.
Daca vrei sa mergi la sigur, pe Ventocool vei gasi mai multe optiuni de aparate si de asemenea, vei gasi numeroase sfaturi de la profesionistii din domeniu.