Unul dintre cele mai rele lucruri care i se poate întampla unui fermier este sa ramana în pana cu un utilaj agricol în mijlocul campaniei agricole, atunci cand are cea mai mare nevoie de el. O astfel de situatie poate compromite lucrarile necesare în perioada respectiva, iar asta va avea repercusiuni negative asupra productiei, rezultand o recolta mai saraca. Tinand cont de toate aceste neplaceri, este lesne de înteles de ce întretinerea corespunzatoare a utilajelor are o importanta capitala în derularea campaniei agricole.
Pentru a aprofunda acest subiect, îti prezentam principalele etape de pregatire a utilajelor, în vederea lucrarilor necesare în camp.
Fiecare campanie începe cu o revizie
Pregatirile pentru o noua campanie agricola se încep înainte de a iesi pentru prima data cu utilajele în camp, iar prima operatiune care se efectueaza este o revizie tehnica a acestora. Este bine ca perioada de revizie periodica sa coincida cu cea a debutului sezonului agricol, pentru ca o inspectie tehnica utilajelor este oricum necesara dupa perioada în care au stat la iernat.
Pentru aceasta operatiune se apeleaza doar la mecanici specializati, care stiu foarte bine ce trebuie sa verifice si cum trebuie sa intervina pentru a remedia eventualele defectiuni.
Piese de schimb originale sau avizate de producator
Atunci cand o componenta a unui utilaj se defecteaza sau trebuie schimbata la expirarea termenului de utilizare, recomandarea este sa fie înlocuita cu o piesa originala. În cazul în care o astfel de piesa este greu de gasit sau costul este prea ridicat, pot fi folosite si piese neoriginale, dar care sa aiba avizul producatorului.
Pentru alte componente care nu sunt de maxima importanta dar sunt necesare pentru buna functionare a utilajului, apeleaza la furnizori de încredere, care sa îti garanteze calitatea produsului. Spre exemplu, poti comanda suruburi, piulite si saibe de la Rul Grup, furnizor recunoscut pentru calitatea produselor livrate.
Pregatirea pentru iarna
Odata cu sfarsitul campaniei agricole, utilajele intra în conservare pana la debutul sezonului viitor. Pentru a nu aparea probleme în aceasta perioada de pauza, este nevoie de o pregatire prealabila a acestora. În primul rand, utilajele se curata de resturile vegetale, praf, noroi si alte reziduuri care pot afecta buna functionare a acestora. Apoi, zonele în care vopseaua este crapata sau sarita se repara sau se ung cu vaselina, pentru a preveni aparitia ruginei.
Instalatia de apa se goleste si se umple complet cu antigel, dupa care motorul utilajului se porneste si se lasa în functiune cateva minute. In acest mod, antigelul va ajunge la toate componentele motorului, iar acestea nu vor îngheta pe timpul iernii.
Nu în ultimul rand, la finalul campaniei se verifica si numarul de ore lucrate precum si data viitoarei revizii.
Depozitarea în timpul sezonului rece
Pe timpul iernii, este important ca utilajele sa fie ferite de umiditate si intemperii atunci cand se afla în conservare De aceea, trebuie pastrate într-un spatiu acoperit, de preferat într-un garaj, un hangar sau un depozit. În cazul combinelor, este recomandata protejarea bateriei, care se demonteaza si se depoziteaza într-un spatiu închis, la o temperatura pozitiva si în care sa nu existe îngrasaminte pe baza de amoniac.
De asemenea, este indicat ca utilajele sa fie acoperite cu o prelata pentru a fi mai bine protejare de praf si umezeala. Din timp în timp, motoarele utilajelor trebuie pornite în aceasta perioada de pauza, verificandu-se de fiecare data nivelul antigelului.
Nu uita nici de inspectia tehnica periodica, necesara în cazul utilajelor care tranziteaza drumurile publice, fie ca e vorba de vehicule cu motor, fie de remorci si alte utilaje tractate. Lipsa documentului care sa ateste ca esti la zi cu inspectia tehnica periodica atrage dupa sine imobilizarea utilajului si retinerea certificatului de înmatriculare, nemaivorbind de amenda aferenta.