O dată cu intrarea în Uniunea Europeană, în țara noastră nivelul de trai a cunoscut o creștere substanțială. Acest lucru s-a datorat, în mare măsură, și infuziei de capital câștigat de cetățenii români în afara granițelor. Veniturile destul de mici din țară, care nu au înregistrat o creștere suficientă pentru a face față nevoilor precum și lipsa de oportunități i-au făcut pe mulți români să ia drumul străinătății.

Și liberalizarea dreptului de a profesa în țările UE a determinat tot mai mulți conaționali să opteze pentru un loc de muncă peste hotare. În plus, creșterea economică vizibilă de la an la an în țările din vestul Uniunii Europene a determinat o cerere în creștere constantă pentru forță de muncă preponderent calificată. 

Medicina – cel mai ofertant domeniu

În prezent, printre cele mai căutate profesii este cea de asistent medical generalist în Germania. Atât sistemul public de sănătate cât și cel privat se află în permanentă căutare de personal medical calificat, cu sau fără experiență, cunoscător al limbii germane cel puțin la nivel B2 sau C1 – necesar pentru obținerea certificatului de competență profesională și pentru comunicarea eficientă cu viitorii colegi și pacienți. Locurile de muncă în acest domeniu sunt retribuite cu salarii cuprinse între 2200 și 3200 euro brut, la care se adaugă sporuri pentru orele de noapte și pentru orele suplimentare. Angajații beneficiază de 30 de zile de concediu anual, plata tuturor contribuțiilor la sistemul de pensii, asigurări de sănătate, contract de muncă pe perioadă nedeterminată etc.

Tot în domeniul medical, se caută persoane care au terminat o facultate de profil și se pot înscrie la rezidențiat în Germania. Desigur, sunt preferați mai ales medicii specialiști cu experiență, dar și cei fără experiență pot fi încadrați în spitalele și clinicile germane, acolo unde se înregistrează un deficit de personal calificat foarte mare. 

Alte arii de activitate

O altă meserie la mare căutare în Germania este și cea de controlor de trafic aerian. Pentru a putea accesa programul de formare, care este retribuit cu 900 euro brut lunar, este necesar ca, pe lângă cunoașterea limbii germane și engleze la un nivel avansat, să fi obținut o medie mare la examenul de bacalaureat. Salariul de start, după finalizarea perioadei de formare, este între 6000 și 8000 euro brut lunar. La fel de căutați sunt și piloții de avioane – cu o perioadă de pregătire cuprinsă între 18 și 36 de luni – loc de muncă ofertat cu salarii între 3000 și 4000 de euro brut.

Un domeniu în continuă căutare de personal calificat nu doar în Germania, ci în orice colț al lumii, este cel al tehnologiilor IT – programare, rețelistică, testare software. Este o arie foarte vastă, în care salariile variază între 2000 și 6000 de euro brut lunar, în funcție de calificare și de experiență.

Domeniul bancar vine, de asemenea, cu o ofertă de locuri de muncă diversificată. De pildă, ca să accesezi un post de ofițer bancar, trebuie să fi urmat un curs de formare ce durează maximum 3 ani. În această perioadă, salariul se situează în jurul sumei de 1000 euro. Ulterior, după promovarea cursului, salariul de încadrare este de 2300-2700 Euro brut.

Dacă ai rezultate academice bune și dorința de a reuși, o opțiune bine remunerată este aceea de polițist federal – loc de muncă pentru a cărui formare trebuie să urmezi cursuri de 2 ani și jumătate, perioadă în care primești 1100 euro. După absolvire, vei beneficia de un salariu inițial în valoare de 1800-2000 Euro net.

 

Fără îndoială că, fiind cea de-a patra țară ca suprafață din Europa, prima ca număr de locuitori și a șasea ca PIB, Germania este o țintă tentantă pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă în străinătate. Punctele forte ale acestei alegeri sunt clare: oferta salarială, locurile de muncă diversificate, o piață imobiliară cu prețuri decente plus o infrastructură rutieră, feroviară și aeriană demnă de invidiat la nivelul Uniunii Europene. La toate acestea se adaugă și nivelul foarte bun al sistemului de sănătate și, în general, organizarea tipică, datorită căreia acest stat este respectat și căutat în relațiile oficiale.

Banner SapunulCheia.ro