Jetrun a finalizat, cu succes, livrarea și punerea în funcțiune a unui sistem de dezumidificare de înalta performanță pentru fabrica de condensatori Nuintek din Ploiești.
În cadrul companiilor din industria electronică, nivelul umidității este un factor „mission critical” având în vedere că umiditatea, la orice valoare, contribuie decisiv la micro-coroziunea părților metalice ale componentelor electronice. În fabricarea filmului metalizat utilizat în construcția condensatorilor electronici, umiditatea, temperatura și timpul de expunere permit calcularea, cu precizie, a performanțelor produsului finit.
Umiditatea cât mai scăzută și temperatura constantă au o contribuție importantă pentru calitatea producției și menținerea unei rate cât mai mici de respingere a produsului finit. De aceea, specificațiile clientului au fost deosebit de restrictive în ceea ce privește nivelul maxim al umidității relative. Nivelul de maxim 30% este imposibil de garantat cu tehnologia clasică de dezumidificare care utilizează un circuit cu expansiune directă și, din acest motiv, specialiștii Jetrun au apelat la tehnologia rotorului desicant, arată Adrian Moisa, Manager General Jetrun.
Dezumidificatorul ales – Fisair DFRA-0100E, funcționează pe principiul absorbției umidității într-un rotor desicant cu regenerarea continuă a capacității desicante prin uscare cu aer fierbinte provenit de la o baterie de încălzire electrică. Rotorul desicant este similar cu cele folosite în recuperatoarele rotative de căldură, cu adăugarea unui strat higrofil pe fagurele metalic al rotorului. Pe măsură ce fagurele absoarbe umiditate din aerul tratat și se saturează, prin rotație, ajunge în zona de regenerare unde este uscat de un flux de aer fierbinte. Zona uscată a rotorului ajunge, din nou, în aerul tratat unde continuă să absoarbă umiditatea.
Debitul vehiculat de 300 m3/h permite corectarea foarte rapidă a vârfurilor de umiditate introduse accidental în spațiu. Pentru controlul temperaturii de refulare a aerului tratat, unitatea Fisair a fost conectată la un minichiller de 4 kW prevăzut cu un buffer, pompă și vană cu trei căi controlată de automatizarea dezumidificatorului.
Unitatea Fisair recirculă aerul interior și modulează capacitatea de dezumidificare în funcție de semnalul primit de la un higrometru digital. Pentru regenerare, se folosește aer exterior, încălzit la temperaturi de peste 100C, în funcție de necesarul de dezumidificare.
Sistemul a mai fost completat de unități de climatizare split cu funcționare reversibilă Mitsubishi și de un ventilator de supra-presurizare FranceAir cu controller de presiune diferențială. Rolul ventilatorului de presurizare, similar cu tehnologia aplicata în camere curate și săli de operație este de a limita pătrunderea aerului exterior la deschiderea ușilor sau prin neetanșeitățile camerei.

Banner SapunulCheia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.