Mesele asigură aportul nutrițional necesar bunei funcționări a organismului, dar reprezintă și o convenție socială, un prilej de contact cu semenii, în scopuri diverse. Luăm masa alături de alte persoane ca sa ne simțim bine, să întărim unitatea de grup sau relațiile de familie ori prietenie, să seducem, sa negociem și sa luam decizii. Mare parte din istoria lumii s-a scris la masă, iar comportamentul și manierele au determinat evoluția unor destine. Modul în care ne comportăm la masă și respectarea unor reguli de etichetă sunt, așadar, foarte importante. Chiar și în momentele în care luăm masa singuri sau alături de familie, este bine sa acordăm atenție etichetei, astfel încât, la restaurant sau la alte ocazii, să știm și să putem să ne comportăm corespunzător.

 

Unde și cand să te așezi

Dacă ești musafirul cuiva, nu te așeza la masă până nu primești invitația de a face asta. Când tu ești gazda, este frumos să le arăți oamenilor unde să se așeze. Dacă unul dintre oaspeții tăi este stângaci, este bine să îl așezi în capătul din stânga al mesei, pentru a te asigura că toată lumea are destul spațiu de mișcare a mâinii. Acordă atenție posturii: stai drept și cu mâinile pe langa corp, nu cu coatele pe masă. Bineînțeles, nu trebuie să ai capul acoperit sau să fii îmbrăcat cu paltonul.

În timpul mesei

În timpul mesei, sunt multe aspecte la care trebuie să fim atenți. Totuși, prin păstrarea atenției asupra propriului comportament și prin luarea meselor cu alte persoane frecvent, acasă sau la restaurant, ne putem însuși perfect regulile de etichetă. Iată care sunt cele mai importante lucruri de care să ții cont:

 • Când iei masa la cineva acasă, așteaptă ca gazda să înceapă să mănânce. La restaurant, așteaptă ca toata lumea să fie servită, înainte de a mânca.

 • Nu pune tacâmurile folosite pe masă, ci pe vasul în care ai mâncat.

 • Dacă organizezi o masă formală la tine acasă, pregătește preparate care se pot consuma cu furculița și cuțitul. Păstrează mâncărurile care se consumă cu mâna pentru dejunurile informale. Comandă mâncare, dacă nu te pricepi la gătit. Accesează și comandă prin aplicația Food Panda dacă ești din Timișoara.   

 • Nu mesteca niciodată cu gura deschisă, nu sorbi sau plescăi. Este foarte deranjant pentru ceilalți. De asemenea, nu vorbi cu mâncarea în gură, pentru că este urât și riști să te îneci.   

 • Refuză politicos, dacă nu dorești ceva. 

 • Mănâncă într-un ritm mediu, astfel încât să nu înfuleci, dar nici să îi faci pe ceilalți să te aștepte.

 • Dacă este nevoie să te ridici de la masă pentru puțin timp, cere scuze celorlalți.

 • Când ai nevoie de ceva de pe masă, nu te întinde, roagă pe cineva să te ajute.

 • Nu lăsa mâncare în farfurie, este nepoliticos.

 • Nu fuma la masă.

 • Nu te uita la telefon, nici pentru a verifica mesajele, nici pentru a-l folosi ca oglindă pentru aranjarea machiajului sau a părului.

 • Alege subiecte generale și lipsite de controverse pentru conversație. În niciun caz, nu vorbi despre politică, religie sau bani. 

 • Nu te concentra doar pe ce este în farfurie, vorbește și, mai ales, ascultă-i pe cei din jur. 

Sfaturi care te ajută să ai un comportament potrivit la masă 

Indiferent dacă mănânci acasă sau la un local, există câteva lucruri pe care, dacă le respecți, te vor ajuta să pari educat și să compensezi eventuale greșeli:

 • Consumă băuturi alcoolice cu moderație. Când bei, îți poți pierde concentrarea și ai tendința de a ignora regulile de etichetă. În plus, poți deveni prea vorbăreț sau familiar, fapt deranjant pentru cei din jur.

 • Păstrează politețea, în orice situație. Nu uita să mulțumești la sfârșit pentru masă, când ești invitat la cineva acasă. Chiar dacă gazda sau comesenii nu au fost la înălțimea așteptărilor, păstrarea unui standard ridicat pentru propria persoană este important pentru imaginea de sine.

 • Gândește-te din timp la niște subiecte de conversație accesibile și plăcute celorlalți. O masă reușită constă și în discuțiile avute.

Regulile de etichetă la masă par, uneori, desuete, însă, ele au apărut ca mijloace de facilitare a contactelor sociale, în timpului consumului de alimente. Respectarea lor și păstrarea unui comportament potrivit asigură o experiență plăcută atât acasă, cât și la restaurant.

Banner SapunulCheia.ro