Optimizarea SEO

Probabil ca aloci deja timp pentru optimizarea SEO a site-ului tau, fie ca te ocupi tu sau ai angajat pe cineva sa o faca pentru tine. Insa, strategia implica si optimizarea imaginilor?

Stim deja ca procentul cautarilor pe Google Images reprezinta doar jumatate din totalul  celor realizate pe Google, dar daca punem la socoteala si traficul provenit din verticalele lui  (stiri, video, bloguri etc.), imaginile primesc mai mult decat jumatate din trafic… un motiv important pentru care optimizarea imaginilor ar trebui sa fie inclusa in strategia  SEO.

Iata cum poti sa optimizezi imaginile pentru ca acestea sa fie pozitionate mai bine in Google Images si pentru a atrage mai mult trafic.

 • Alt tag-urile

Avand in vedere faptul ca motoarele de cautare nu pot citi imaginile, este necasar sa folosesti alt tag-uri pentru a  descrie imaginea. In cazul in care imaginea reprezinta, de exemplu, Casa Poporului intr-o zi cu ceata, un posibil alt tag ar fi:

Alt=”Casa Poporului ceata”

Intregul cod al imaginii ar trebui sa arate astfel:

<img src=”http://www.iagency.ro/casapoporuluiceata.jpg” alt=”Casa Poporului ceata” />

Pentru a crea ALT taguri de calitate, necesare pentru ca optimizarea imaginilor sa iti aduca cresteri de pozitii in SERPS, trebuie sa tii cont de trei aspecte:

 1. Imaginea trebuie sa aiba o descriere potrivita, fara sa fie alcatuita dintr-o insiruire de cuvinte cheie;
 2. ALT tag-ul ar trebui sa fie bogat in cuvinte cheie;
 3. ALT tag-ul trebuie sa fie scurt si la obiect.
 • Descrieri lungi

Ca si in cazul alt tag-urilor, exista un atribut si pentru descrierile lungi. Initial, acestea au fost create pentru a ajuta persoanele cu deficiente de vedere sa inteleaga imaginile. In cazul imaginii ce reprezinta Casa Poporului intr-o zi cu ceata, exista mult mai multe cuvinte care pot fi folosite pentru a o descrie, pe langa alt tag-ul pe care l-am folosit anterior.

De la culoare, pana la inaltimea cladirii si modul in care arata ceata, exista multe elemente in aceasta poza. In acest caz, pentru a descrie imaginea, este recomandat sa incluzi un text pe o pagina care sa explice in detaliu despre ce anume este imaginea.

Astfel, va trebui sa folosesti o descriere lunga si sa incluzi in ea un URL care sa explice imaginea in detaliu.

<img src=”http://www.iagency.ro/casapoporuluiceata.jpg” alt=”Casa Poporului ceata”  longdesc=”http://www.iagency.ro/imagineseo.html” />

 • Numele imaginii

Folosind aceeasi imagine ca exemplu, vom aborda problema numelui fisierului. Este necesar ca numele fisierului sa descrie imaginea, pentru ca exista miliarde  asemanatoare si doresti sa o diferentiezi de acestea  nu doar prin folosirea unui nume  precum ,,casapoporului.jpg”. Atunci cand faci optimizarea imaginii in din punct de vedere SEO, este de preferat sa folosesti un nume mult mai descriptiv, ca de exemplu ,,ceatacasapoporului.jpg’’. Acest nume  dat fisierului va descrie mult mai bine imaginea decat unul  general, care ar face imposibila urcarea imaginii in clasificarea organica.

 • Dimensiunea fisierului

Exista doua aspecte legate de dimensiunea imaginii. Prima consta in dimensiunile imaginii, iar a doua se refera la spatiul de stocare de care are nevoie.

In momentul in care facem optimizarea SEO a imaginii , este necesar ca dimensiunile sa fie cat mai mari, dar ca spatiul de stocare necesar sa fie cat mai mic. Prin programe precum Skitch poti ajusta dimensiunile si sa mentii dimensiunea de stocare mica prin  comprimare.

Din fericire, astfel de programe te ajuta sa mentii calitatea imaginii, din moment ce nu doresti sa o comprimi astfel incat aceasta sa nu mai arate bine.

 • EXIF data

EXIF se refera la acele imagini al caror format poate fi schimbat, permitandu-ti sa adaugi diferite meta date imaginii actuale. Cu alte cuvinte, vor fi incorporate in imagine astfel incat sa o urmareasca  oriunde acesta ar ajunge.

EXIF data este mult mai detaliat decat alt tag-ul sau descrierea lunga. Acesta poarta date precum:

 1. Daca blit-ul a fost pornit sau nu in momentul in care poza a fost facuta;
 2. Cu ce tip de camera a fost fotografia facuta;
 3. Viteza de declansare folosita;
 4. Data si momentul in care poza a fost facuta;
 5. Inaltimea si lungimea imaginii.

EXIF data acopera aproximativ 20-30 informatii despre imagine; este necesar sa ai in vedere modificarea si adaugarea unei descrieri detaliate a imaginii tale.

 • Rich snippets

Spre deosebire de alte sfaturi de optimizare a imaginilor, acesta se concentreaza asupra imaginilor care trimit catre site-ul sau afacerea ta. Astfel, daca ai o imagine care se afla in stransa legatura cu afacerea ta, aceasta va aparea in momentul in care cineva iti cauta pe Google site-ul.

Acest sfat este foarte important, intrucat iti va mari rata de accesare a paginii tale.

 • Textul ancora 

O alta technica de optimizare SEO a imaginii ce iti poate imbunatati pozitionarea  in Google consta in crearea de backlinkuri pentru acestea. Cu cat textul ancora este mai potrivit, cu atat imaginea se va clasa mai sus  in paginile de rezultate ale motorului de cautare.

Astfel, daca doresti ca imaginea cu Casa Poporului sa listeze mai bine in Google Images, iti recomandam sa construiesti link-uri cu textul ancora ,,Casa poporului”. Si, ca in cazul oricarei constructii de link, este necesar sa alternezi acest text ancora pentru a nu afecta clasificarea.

 • Continut

In momentul in care incarci o imagine pe pagina de internet, asigurate ca o  invalui in continut. De la textul aflat deasupra sau dedesuptul ei, la meta titlul paginii si chiar la antet, cu cat exista mai mult text atribuit optimizarii imaginii, cu atat te va ajuta mai mult. Nu face spam prin cuvinte cheie, dar utilizeaza-le acolo unde fac sens.

 • Locatii geografice

Ca ultim aspect, este necesar, in cazul in care doresti sa te pozitionezi cat mai sus in cautarile de locatii sa te asigur ca adaugi si cuvinte cheie ale locatiei.

De exemplu, daca afacerea este localizata in Bacau, ai putea sa denumesti acea imagine astfel:

pizzabacau.jpg

Iar pentru alt tag poti folosi ,,Restaurant pizza Bacau”in loc de „restaurant pizza.”

Concluzii

Trebuie avut in vedere ca multe dintre aceste sfaturi despre optimizarea imaginilor nu vor avea un impact atat de mare pe cont propriu, dar daca le combini, vei observa o crestere in pozitionarea pe paginile de rezultate ale cautarilor organice.

Banner SapunulCheia.ro