Operatia de sindrom de tunel carpian este o interventie chirurgicala utilizata pentru a trata si a vindeca afectiunea dureroasa cunoscuta sub numele de sindromul tunelului carpian. Inainte, se credea ca aceasta afectiune este cauzata de multiplele traumatisme sau de miscarile repetitive efectuate de incheietura mainii sau de mana, adesea la locul de munca. Acum, doctorii cred ca aceasta este mai degraba o predispozitie congenitala – unii oameni, pur si simplu, au tuneluri carpiene mai mici decat altii. Sindromul de tunel carpian poate fi, de asemenea, cauzat de leziuni, cum ar fi entorse sau fracturi, sau de utilizarea repetata a unui instrument cu vibratii. De asemenea, acesta este legat de sarcina, diabet, artrita reumatoida si boli tiroidiene.
Nervul median si tendoanele care permit miscarea degetelor trec printr-un pasaj ingust din incheietura mainii numit tunel carpian. Acest tunel este format din oasele carpiene si este acoperit de un ligament rezistent si inelastic numit ligamentul carpian transvers (retinaculul flexorilor). Cand aceasta parte a corpului este ranita sau stransa, tesuturile din tunel se pot inflama, apasand pe nervul median. Acest lucru provoaca amorteala si furnicaturi in mana, dureri in degetele I-IV si chiar pierderea functiei mainii in cazul in care boala nu este tratata. Simptomele incep de obicei lent si se pot agrava in timp. Ele tind sa fie mai intense in zona degetului mare al mainii afectate.
Un clip cu tot ce trebuie sa stii despre operatia de Sindrom de tunel carpian:
Sindrom de tunel carpian operatie – Cand poate fi necesara interventia chirurgicala?
In cazul in care ai fost diagnosticat cu aceasta afectiune in faza incipienta, medicul iti va recomanda, cel mai probabil, sa incerci mai intai tratamente sindrom tunel carpian nechirurgicale. Acestea pot include medicamente pentru durere, fiziokinetoterapie, purtarea unei orteze pentru incheietura mainii sau injectii locale cu corticosteroizi pentru ameliorarea umflaturilor si durerilor.
Motivele pentru care medicul iti va recomanda operatia de sindrom de tunel carpian pot include:
-
metodele de tratament nechirurgicale nu au oferit raspunsul dorit;
-
in urma unui test de electromiografie a nervului median, medicul a constatat ca boala este deja intr-o faza avansata, iar aceasta nu mai poate fi tratata decat in mod chirurgical;
-
muschii maini sau incheieturii mainii sunt foarte slabiti din cauza presiunii severe asupra nervului median;
-
simptomele sindromului de tunel carpian dureaza de mai bine de 6 luni si nu prezinta niciun semn de ameliorare.
In ce consta operatia de sindrom de tunel carpian?
De mentionat ca operatia este singurul tratament ce poate elimina definitiv compresia si suferinta nervului median.
In timpul acestei proceduri, care poate fi efectuata doar de catre un specialist in chirurgia mainii, medicul va sectiona structura fibroasa a ligamentului carpian transvers si, in felul acesta, va mari calibrul canalului.
Operatia este destul de facila, usor de suportat de catre pacient si are o durata relativ scurta. De asemenea, recuperarea si prognosticul ar trebui sa fie foarte bune in cazul in care interventia este facuta la timp. Daca, insa, la nivelul nervului au aparut modificari ireversibile, prognosticul este afectat.
Citeste mai multe detalii despre sindromul de tunel carpian si operatia de decompresie a tunelului carpian aici.