1. De ce au nevoie copiii si adolescentii de CURSURI DE DEZVOLTARE PERSONALA?
Fiecare copil si adolescent trebuie sa inteleaga ca are resursele necesare pentru a realiza lucruri marete in viata si singurele limite pe care le are sunt limitele pe care si le pune singur.
VIATA are regulile ei si numai cei care le cunosc si le respecta pot fi invingatori.
Noi le aratam “caile“, le dam “instrumentele“, le dam curajul si increderea, iar ei isi vor alege drumul care li se potriveste.
Daca vor alege gresit, stiu ca se pot intoarce intr-un anumit punct si de acolo pot evalua situatia, apoi alegandu-si un alt drum. Asta inseamna sa fii puternic, curajos, sa fii invingator, sa depasesti greutatile si sa mergi mai departe.
2. Ce este diferit la cursurile de Dezvoltare personala organizate de Scheffal & Scheffal, fata de alte cursuri asemanatoare?
Prefer sa nu ne comparam cu nimeni. Aceasta este prima lectie pe care o dam copiilor. Daca vor sa se compare cu cineva, atunci sa se compare cu ei insisi, incercand ca zi de zi sa-si imbunatateasca performantele.
Aşa cum fiecare om este unic, tot la fel şi cursurile noastre sunt unice, deoarece noi ne pliem pe nevoiele de dezvoltare personala ale copiilor si ale adolescentilor care vin la noi. Personalizarea cursurilor este foarte importanta pentru noi si face ca fiecare curs Scheffal & Scheffal sa devina unic.
Preferam sa lasam rezultatele sa vorbeasca pentru noi. Scopul nostru este sa ii ajutam pe copii si pe adolescenti sa devina proprii lor “exploratori”, cunoscandu-se pe sine si cunoscandu-i mai bine pe cei din jurul lor.
Deschidem in fata lor “usi ale cunoasterii“ si ii indrumam ca sa inteleaga si sa poata lua singuri hotararile cele mai bune pentru ei.
Statutul nostru fata de cursanti este acela de mentori, dezvoltand o legatura de incredere, respect si prietenie.
Atat cursantii nostri, cat si parintii lor, formeaza o comunitate care promoveaza educatia, privita din toate punctele de vedere. Este important ca, alaturi de parinti, sa sprijinim fiecare copil sa depaseasca stadiul de “robotel executant“ sau adolescentii sa depaseasca stadiul de “rebel“.
3. Cu ce ramane un copil sau un adolescent dupa aceste cursuri?
Cursantii nostri devin constienti de sinele propriu, devin responsabili, creativi, elimina fricile inutile, devin mai toleranti, mai empatici, isi dezvolta inteligenta emotionala, pot si stiu cum sa-si aleaga prietenii, cum sa-si respecte propria munca, dar si pe a celorlalti, devin puternici, reusind sa faca fata cu succes “atacurilor“ negative, invata sa-si evalueze corect timpul etc. Le transmitem cu drag deviza noastra: “EVALUEAZA cine esti si in ce situatie te aflii, ALEGE cel mai bun drum, PLANIFICA ce ai de facut si ACTIONEAZA ACUM pentru a deveni cine vrei sa fii”.
4. De ce cei 7 piloni pe care se bazeaza cursul de dezvoltare personala?
Dezvoltarea personala incepe inca din copilarie si se deruleaza pe tot parcursul vietii. De aceea, cursul nostru este un curs complex in care cursantii copii se pregatesc sa devina adolescenti, iar cursantii adolescenti se pregatesc sa devina adulti.
Este important sa nu incercam sa excelam in toate, dar trebuie sa ne cunoastem, sa stim cine suntem, ce atuuri avem, care este acel “ceva“ care ne diferentiaza de ceilalti si pe care trebuie sa-l imbunatatim pentru a avea o viata de succes, traita in mod constient. Curajul in propriile forte, stapanirea de sine, stima de sine si respectul in general, gandirea pozitiva, forta de a lua hotarari, dezvoltarea inteligentei emotionale, empatia, stiinta sustinerii parerilor proprii in mod argumentat, cunoasterea bunelor maniere, lucrul in echipa si inca multe alte lucruri, trebuie explicate, intelese si acceptate de tinerii nostri cursanti, astfel incat toate acestea sa devina “instrumente” de care sa se poata folosi cu usurinta.
Consideram ca cei “7 piloni“ pe care noi punem accent la cursurile de Dezvoltare personala, acopera o plaja vasta de cunostinte necesare pregatirii unei vieti de succes. Astfel:
Inteligenta emotionala reprezinta baza educatiei. O persoana care are IQ-ul foarte mare, dar are inteligenta emotionala nedezvoltata nu are cum sa aiba succes in viata. Ramane doar un om destept, inchis intr-o cochilie tare, ascuns pe fundul marii, nestiut si neacceptat de nimeni. Este situatia in care altii pot profita de munca lui.
Retorica este arta de a vorbi frumos, convingator, folosind forta argumentelor. si in aceasta situatie, oricat de inteligent ar fi cineva, daca nu stie sa se prezinte pe sine si sa-si prezinte ideile, realizarile, proiectele sau punctul de vedere, in mod sigur va aparea cineva care sa aiba aceasta abilitate, preluandu-i ideile si meritele.
Dezbaterea este abilitatea de a-ti pregati o pledoarie, avand in vedere si parerile celorlalti, este abilitatea de a stabili strategii, anticipand argumentele celeilalte parti.
Bunele maniere reprezinta o conditie obligatorie a dezvoltarii personale, astfel incat sa putem respecta drepturile, datinile si traditiile celorlalti, asa cum ne dorim sa fie respectate si ale noastre. Cunoasterea si respectarea Codul Bunelor Maniere inseamna respectarea drepturilor si libertatilor indivizilor fara a jigni, deranja sau jena pe nimeni.
Caligrafia sau ”arta scrisului frumos” ne invata cum sa fim ordonati, sa apreciem frumosul si ne dezvolta simtul estetic. Dr. Berninger a demonstrat faptul ca, scrierea de mana poate antrena capacitatea de autocontrol.
Comunicarea este o componenta esentiala a vietii si este prezenta in permanenta, indiferent de forma de comunicare pe care o folosim.
Teatrul este poate cea mai buna, vesela si placuta modalitate de dezvoltare a creativitatii, de a exersa stapanirea de sine, dictia si comunicarea.
Toate acestea la un loc, ii ajuta pe cursantii nostri sa se cunoasca pe sine, sa cunoasca lumea inconjuratoare, sa se poata evalua corect, sa poata evalua situatiile care apar, sa poata alege cea mai buna varianta pentru ei, sa stie cum sa-si faca un plan de actiune, sa aiba curajul de a actiona la timpul potrivit, sa devina puternici si sa aiba succes.
Mai multe detalii puteti afla aici: http://www.scheffal.org/dezvoltare-personala.html.