Una dintre cele mai mari provocari pentru consumatori, cu precadere in ultimii ani, este sa aleaga produse naturale, sanatoase, fara chimicale adaugate care ar putea spori gustul, insa ale caror efecte nocive se vor observa cu siguranta in timp. Datorita ofertei extrem de variate, astazi romanii pot opta pentru produse “eco” si “bio”, iar uleiul de canabis, una dintre cele mai apreciate substante de pe piata in ultimii ani, nu face nota discordanta.
Astfel, in acest articol, ne-am hotarat sa iti aratam cum sa alegi un ulei de canabis de calitate, produs din plante cultivate organic si printr-o procesare minima, la temperaturi reduse. Iata ce trebuie sa stii si la ce trebuie sa fii atent:
1. Cultivarea organica a uleiului de canabis
Uleiurile de canabis nu vor primi calificativul “organic” decat daca fermierii tin cont de un set foarte amplu de norme care legifereaza procesul de cultivare, de la restrictii cu privire la substantele folosite pentru stropirea culturilor pana la limitarea tipului de seminte utilizate sau la dispunerea specifica a culturilor pe terenul cultivat.
In timp ce marile ferme industriale utilizeaza doar pesticide chimice si produse modificate genetic, pentru a produce cantitati cat mai mari, fermele “organice” trebuie sa respecte urmatoarele rigori:
– modul in care protejeaza solul. Substantele chimice pentru fertilizare sunt strict interzise in fermele organice, indiferent ca acestea produc ulei de canabis sau orice altceva. Prin urmare, singurele ingrasaminte naturale pe care le pot folosi fermierii organici sunt cele de origine animala sau vegetala, care protejeaza mediul;
– modul in care protejeaza culturile. Plantele crescute organic nu trebuie afectate de nicio substanta pulverizata in vecinatate, prin urmare fermierii sunt obligati sa stabileasca o zona de tranzit intre culturile organice si eventualele culturi non-organice;
– ce seminte si rasaduri folosesc. Semintele si rasadurile trebuie sa fie exclusiv din surse organice, nemodificate genetic, iar utilizarea fungicidelor sau a altor substante chimice pe parcursul procesului de plantare este strict interzisa;
– modul in care controleaza daunatorii. Una dintre cele mai mari diferente dintre cultivarea industriala si cea organica e reprezentata de faptul ca acestea din urma se bazeaza pe preventie si monitorizare continua, in timp ce marii producatori utilizeaza substante chimice pentru a tine daunatorii la distanta si a nu risca deteriorarea plantelor.
2. Producerea uleiului de canabis
Uleiul de canabis produs organic presupune urmatoarele aspecte:
– folosirea intregii plante de canabis. Ca rezultatul final sa fie un produs cu un spectru complet, la extragerea ingredientelor active din uleiul de canabis se va utiliza intreaga planta de canabis;
– folosirea CO2 la extragerea substantelor active. Utilizarea dioxidului de carbon asigura integritatea canabinoizilor, iar procesul se desfasoara exclusiv la temperaturi reduse;
– studii de laborator. Transparenta metodelor prin care se extrage uleiul de canabis trebuie probata de studii de laborator, realizate pe fiecare produs in parte, pentru a dovedi ca acestea nu sunt contaminate cu substante nocive, dar si pentru a arata numarul de canabinoizi.