Mirosul din locuință este primul lucru pe care îl sesizează orice persoană care îți trece pragul casei. Pe lângă curățenie, o bună organizare a lucrurilor și un decor frumos, o atmosferă plăcută și primitoare înseamnă și un aer proaspăt, pe care să-l poți respira fără probleme. Mirosurile neplăcute pot fi deosebit de deranjante, iar cauzele apariției lor sunt multiple – de la igrasie, mucegai ori țevi înfundate până la animale de companie, fum de țigară, gătit sau anumite obiceiuri nesănătoase. Dacă te confrunți cu problema izurilor neplăcute și nu știi cum să le îndepărtezi din locuință, îți venim în ajutor cu idei ușor de pus în aplicare.

1. Aerisește în mod frecvent

Una dintre soluțiile cel mai la îndemână pentru eliminarea mirosurilor neplăcute din interior este să aerisești zilnic toate încăperile. Deschide larg ferestrele de două sau trei ori pe zi, indiferent de anotimp. Baia și bucătăria sunt principalele spații unde trebuie să intre frecvent un flux de aer proaspăt, însă, și în celelalte camere este recomandat să aerisești zilnic pentru îndepărtarea rapidă a orcăzui iz de fum sau mâncare.

2. Folosește soluții naturale

Uneori, chiar și mirosul preparatelor culinare proaspăt pregătite poate crea disconfort. Soluțiile naturale la îndemână sunt zeama de lămâie, oțetul alb, oțetul de mere, bicarbonatul de sodiu, coaja de lămâie ori de portocală. În acest sens, pulverizează puțin oțet de mere în bucătărie sau în cămară, șterge mobilierul cu o lavetă înmuiată în apă și bicarbonat sau îndepărtează mirosurile de pe pereți prin ștergerea lor cu apă și oțet. Dacă vrei să absorbi mirosurile din bucătărie, pune coajă de lămâie sau portocală pe blat sau chiar o ceșcuță cu zeamă de lămâie pentru a atrage izurile neplăcute. Adaugi un plus de aromă locuinței dacă fierbi într-un ibric o lămâie și câteva cuișoare sau dacă pudrezi bicarbonat de sodiu pe covoare și mobilier. După câteva ore, aspiră. Rezultatul te va uimi.

3. Curăță scurgerile din baie și bucătărie

Resturile de mâncare, detergent sau săpun pot face ca scurgerile din locuință să emane diferite mirosuri. Periodic, acumulările de pe țevile din baie și bucătărie trebuie îndepărtate cu detergent de vase și apă fierbinte, soluții pentru desfundat sau bicarbonat de sodiu și oțet. Toarnă o ceașcă de bicarbonat pe scurgere și apoi una de oțet, lasă spuma creată să acționeze, după care clătește cu apă. La fel de eficientă este soluția preparată dintr-un litru de apă fiartă în care ai stors zeama de la 3 lămâi și coaja rasă foarte fin, pe care o pui în scurgeri, iar apoi să pornești apa caldă.

4. Apelează la odorizantele de cameră

Mirosurile plăcute ne îmbunătățesc starea de spirit și ne oferă o senzație de confort, așa că folosește odorizante profesionale pentru a împrospăta aerul din casa ta. Amplasează odorizante de camera speciale în fiecare încăpere, utilizează odorizante pentru toaletă și pune astfel de produse și în locurile unde apar des mirosuri neplăcute: în apropierea gunoiului menajer sau în dulapul cu încălțăminte.

5. Igienizează, frecvent, aparatele electrocasnice

Frigiderul poate fi o sursă principală pentru mirosurile neplăcute din casă. Dacă simți că are nevoie de o curățare temeinică, folosește un amestec de apă și oțet ca să cureți rafturile și pereții. Pentru prevenirea acumulării mirosurilor neplăcute în viitor, așează pe unul dintre rafturi o ceșcuță cu bicarbonat de sodiu care va absorbi aromele. Aceeași soluție de apă și oțet este utilă și pentru cuptorul cu microunde sau cuptorul pentru gătit. Pentru absorbția mirosurilor poți utiliza zeamă ori coajă de lămâie.

6. Optează pentru flori și plante de interior

Florile proaspete împrospătează și înfrumusețează orice locuință așa că nu trebuie să lipsească din casa ta. De asemenea, plantele de interior sunt perfecte pentru absorbția mirosurilor neplăcute. Cele mai indicate sunt citricele a căror mireasmă este asociată cu o curățenie impecabilă. De aceea, lămâiul este des întâlnit în interior, la fel ca unele plante aromatice precum rozmarinul, busuiocul sau cimbrul.  Nici gardenia sau iasomia nu-s de îndepărtat.

7. Utilizează dispozitive electrice speciale

Dacă micile trucuri nu pot îndepărta mirosurile neplăcute, folosește un aer condiționat cu filtru și purificator, un umidificator care să pulverizeze uleiuri esențiale sau chiar un purificator individual de aer. În cazul în care te confrunți cu o umiditate excesivă, instalează un dezumidificator și vei ține la distanță mucegaiul și igrasia.

 

Nimic nu este mai primitor într-o casă decât un aer proaspăt și o mireasmă îmbietoare. Încearcă să identifici originea neplăcerilor olfactive și să ții cont de aceste trucuri pentru a neutraliza mirosurile din spațiul interior astfel încât să te poți bucura mereu de o atmosferă deosebită în locuința ta.

Banner SapunulCheia.ro