Clientul nu este obligat sa isi cunoasca drepturile pentru inchirierea unei masini. Cu toate acestea, va fi un mare avantaj atunci cand stii ca si client ce drepturi ai… Si va fi un mare avantaj, atunci cand inchiriezi o masina. Nu trebuie sa cunosti toate drepturile, doar ca… Sa cunosti cateva informatii, va va ajuta extrem de mult in serviciul de rent a car. Veti afla din acest articol, ce este mai exact garantia auto si cum se retine din aceasta. De asemeni, veti afla ce companie de rent a car sa alegeti in functie de valoarea depozitului auto. Urmariti toate informatiile de mai jos, pentru a lua cele mai bune decizii in materie de inchirieri auto.

Garantia auto este arma multor companii de rent a car. In prezent, foarte multe firme de inchirieri auto se folosesc de garantie pentru a lua mai multi bani din buzunarul clientului. Acest depozit se blocheaza de fiecare data, atunci cand se inchiriaza un autovehicul. Marea problema referitoare la aceasta garantie, este ca unele firme retin mai mult decat se merita. Cu toate ca aceste companii de rent a car nu sunt foarte multe la numar, au puterea de a strica imaginea pietei de inchirieri auto. In randurile urmatoare, veti vedea ce trebuie sa stiti dumneavoastra in mod esential atunci cand inchiriati un autovehicul.

Toate informatiile din randurile urmatoare, va vor arata ce trebuie sa faceti pentru a va proteja de astfel de firme.

Ce trebuie sa cunosti atunci cand inchiriezi un autovehicul?

Inchirierea unui autovehicul se realizeaza destul de simplu. Persoana fizica sau entitatea juridica depune o garantie la firma de rent a car. Plateste in avans valoarea pentru perioada de inchiriere. In momentul returnarii, autovehiculul inchiriat va trebui sa arate impecabil. El trebuie adus in flota cu aceeasi cantitate de combustibil ca atunci cand a fost ridicat. De asemeni, masina inchiriata va trebui sa fie curata atat la interior, cat si la exterior. Mai mult de atat, autovehiculul respectiv nu va trebui sa aiba nici o avarie produsa de catre client.

Ce este garantia auto si cum se retine din aceasta?

Garantia auto este un depozit ce se blocheaza de compania de rent a car. Aceasta se retine de catre firma de inchirieri auto si se deblocheaza la sfarsitul perioadei de inchiriere. Se va returna intreaga suma din garantie, doar daca masina va fi returnata in aceleasi conditii. In cazul in care este murdara, are lipsa de combusitibil sau va fi deteriorata de client, atunci se va retine din acest depozit.

Care este si care trebuie sa fie valoarea garantiei auto?

Pentru inchrierea unei masini, fiecare firma de rent a car va trebui sa stabileasca pe cont propriu valoarea garantiei auto. In unele state, tariful garantiei auto este impus de catre stat in mod direct. La noi, dar si in alte tari democrate nivelul acesteia se stabileste de catre fiecare companie in parte. Astfel, daca o firma decide sa puna garantia auto la 600 de euro, nu va fi nici o problema. De asemeni, valoarea acestor depozite auto difera de la o companie de rent a car la alta. Spre exemplu, in orasul Bucuresti, firmele de rent a car au garantia auto pentru un simplu Dacia Logan cuprinsa intre 600 de euro si 4000 de euro.

Trebuie sa intelegeti ca acesti 4000 de euro sunt de neacceptat in serviciul de inchirieri. Sincer, nu intelegem cum au aceste companii de rent comenzi! Totusi, daca facem o analiza mai exacta vom vedea ca firmele care au garantiile auto mari, au si preturile de rent a car mai mici. Din acest aspect, tragem concluzia ca se compenseaza un element cu altul. Totusi, din punctul nostru de vedere este inacceptabil acest nivel al garantiei.

Valoarea depozitului auto in serviciul de rent a car va trebui sa fie cuprins intre 3 si 10% din valoarea masinii. Daca un autovehicul ca Dacia Logan valoreaza 10000 de euro, garantia auto este cuprinsa intre 300 si 1000 de euro. Din punctul nostru de vedere, nici un client nu ar trebui sa accepte mai mult de acest nivel.

De ce se retine din garantia auto?

Dupa cum am mentionat si in randurile de mai sus, garantia auto se va retine in situatia in care autovehiculul nu va fi adus de client in aceleasi conditii. Deci, masina inchiriata va trebui sa aiba aceeasi cantitate de combustibil, ca atunci cand a fost preluata de catre client. De asemeni, masina va trebui adusa curata in parcul auto. Ea va trebui sa fie curata atat pe interior, cat si pe exterior.

Autovehiculul inchiriat nu va trebui sa aiba nici o avarie. Sau, mai bine zis, masina inchiriata nu va trebui sa aiba nici o avarie produsa de catre client. In cazul in care pagubele sunt produse intr-un accident cauzat de o terta persoana, nu se va retine absolut nimic din acest depozit.

Cum trebuie sa se retina din garantia auto?

Din garantia auto se va retine la sfarsitul inchirierii. In cazul in care clientul nu respecta regulile din contractul de rent a car, vor intra in calcul penalizarile. Valoarea acestora difera de la o companie de rent a car la alta.

Cat trebuie sa se retina din garantia auto?

Bun. De data aceasta intram intr-un nou subiect. In randurile ce urmeaza nu va vom arata cat se retine de o companie de rent a car, pentru ca fiecare firma de inchirieri auto isi regleaza propriile penalizari. Asadar, haideti sa vedem cat va trebui sa se retina mai exact din garantia auto in functie de fiecare situatie in parte.

Cat trebuie sa se retina din garantia auto, atunci cand masina nu este returnata cu aceeasi cantitate de combustibil?

Marea majoritate a companiilor de rent a car vor percepe o taxa de 10 Ron pe litru de combustibil lipsa. Astfel, daca masina se intoarce cu 20 de litri de combustibil lipsa, se va retine din garantia auto 200 de Ron. Litrul de combustibil este in jur de 6 Ron. Pe langa aceasta suma, compania de inchirieri auto isi va adauga o taxa suplimentara de 4 Ron pe litru.

Cat trebuie sa se retina din garantia auto, atunci cand autovehiculul este returnat murdar?

In aceasta situatie vor fi doua tipuri de penalizari. Va fi o penalizare pentru interiorul murdar si una pentru exterior. In cazul interiorului murdar, penalizarea care ar trebui sa fie impusa va fi in valoare de 100 de Ron. De asemeni, penalizarea pentru un interior murdar va trebui sa fie de 400 de Ron. Va spunem si de ce trebuie sa existe aceste penalizari.

Curatarea exterioara a masinii se face cu un cost de 30 de Ron. Problema este ca atunci cand este exteriorul murdar, masina va sta la curatatorie cel putin doua ore. In tot acest interval de timp, ea nu va putea fi inchiriata. De asemeni, in cazul interiorului, suma cheltuita pentru curatarea sa este de 200 de Ron. Pentru ca este penalizare, va trebui sa se retina de la client suma de 400 de Ron. Timpul consumat pentru a curata autoturismul este de 3 ore. Din nou, in acest interval de timp, autovehiculul nu va putea fi inchiriat.

Noi v-am pregatit si un articol in care dumneavoastra veti vedea cum ar trebui sa fie retinut din garantia auto, in momentul in care masina are daune. In acest articol veti vedea drepturile dumneavoastra ca si consumator pentru o companie de rent a car.

Acesta a fost articolul nostru. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit!

Banner SapunulCheia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here