Din ce in ce mai multi fermieri aleg sa isi cumpere un gard electric, care se dovedeste a fi extrem de eficient impotriva animalelor salbatice si pentru pastrarea animalelor domestice in siguranta. Daca te incanta ideea imprejmuirii unui teren cu un astfel de dispozitiv, trebuie sa stii ca exista gard electric caini, gard electric oi, gard electric vaci sau garduri electrice gandite special pentru diverse animale, mai mari sau mai mici. IN general, diferenta dintre garduri este data de distanta dintre firele prin care trece curentul electric si de intensitatea curentului.
Din ce este compus un gard electric?
Componentele unui gard electric sunt simple si foarte usor de folosit. Este unul dintre motivele pentru care aceasta este una dintre cele mai simple solutii de imprejmuire:
1. O sursa de energie. Pentru a functiona, gardul electric trebuie sa fie conectat la o sursa de energie electrica. Poate fi reteaua electric,a poate sa fie un panou solar, niste acumulatori sau un generator. Cel mai adesea sunt folosite panourile solare si generatoarele, deoarece nu exista riscul intreruperii furnizarii si pot fi montate oriunde.
2. un generator de impulsuri. Este un dispozitiv cu ajutorul caruia se creeaza impulsuri electrice de-a lungul intregului gard. In general, generatorul de impulsuri decide intensitatea impulsului si trebuie sa fie ales in functie de talia animalelor, de tipul blanii pe care o au sau de inaltimea vegetatiei;
3. Materiale izolatoare. Sunt o parte esentiala a gardului electric. Acestea au rolul de a preveni eventuale incidente neplacute, izoland toate componentele care pot prezenta un real pericol in momentul in care sunt atinse;
4. Porti. Evident, proprietarii suprafetei imprejmuite trebuie sa poata intra. Acest lucru se face prin porti. Portile faciliteaza accesul oamenilor si accesul animalelor si trebuie sa respecte anumite standarde de calitate.
Sfaturi pentru utilizarea corecta a gardului electric
Imprejmuirea unui teren cu gard electric trebuie sa aiba in vedere un lucru extrem de important: siguranta. Atat animalele, cat si oamenii care ating gardul trebuie sa se poata retrage in deplina siguranta.
Tocmai de acea, cei care aleg sa foloseasca un astfel de gard trebuie sa tina cont de cateva reguli:
1. Instalarea gardului este bine sa fie facuta de catre un profesionist;
2. Gardul trebuie sa fie instalat in locuri in care retragerea sa fie posibila. Locurile foarte inguste sau locurile mlastinoase sunt interzise pentru o astfel de solutie de ingradire;
3. Gardul trebuie sa fie semnalizat, in asa fel incat sa poata fi vazut de la distanta.
Legislatia gardurilor electrice este mult mai stufoasa si implica mai multe reguli. Tocmai de aceea, instalarea trebuie sa fie facuta doar de firme autorizate care sunt la curent cu toate regulile.