Sportul aduce cu sine o stare de bine și o viață mai sănătoasă. De aceea, este bine să faci mișcare măcar câteva zeci de minute în fiecare zi. Mișcarea recomandată de medici se poate rezuma la o plimbare în mers alert. Însă, dacă iubești sporturile și îți place să le practici, cu atât mai bine. Sportul este o modalitate plăcută de a petrece timpul liber, te ajută să te coordonezi mai bine, să-ți menții corpul activ, dar este și un prilej de socializare cu prietenii. 

Iată care sunt cele mai frecvent practicate sporturi în timpul liber, în România.

 

  1. Fotbal

Sportul rege, cum mai este denumit fotbalul nu este popular doar în mediile profesioniste. Mulți dintre microbiști merg și pe teren să-și urmeze pasiunea. În România, acest sport este practicat mai ales de bărbați. Existe multe cluburi și terenuri de fotbal private care sunt la dispoziția grupurilor organizate pentru închiriere. Dacă îți place fotbalul, adună mai mulți colegi și prieteni și închiriați un astfel de teren. Dacă dorești să duci pasiunea și mai departe și dispui de loc suficient, te poți antrena chiar la tine acasă. Tot ce trebuie să faci este să cumperi și să instalezi două porți de fotbal la tine în curte. Apoi adună prietenii la un grătar și organizați și un meci de fotbal!

 

  1. Jogging

Alergarea a prins foarte mult teren și în țara noastră, în ultimii 10 ani. Tot mai mulți români, de toate vârstele, ies acum în parcuri și pe pistele de pe stadioane, la alergat. Joggingul este un sport extrem de util pentru sănătatea cardiovasculară, în special, pentru că pune în mișcare mușchii întregului organism și este o activitate cardio aerobă, care stimulează circulația sângelui. Fie că ieși la alergări ușoare sau că te antrenezi pentru curse mai lungi, sau chiar un maraton, pune accentul pe echipamentul corect, ca să protejezi cât mai bine articulațiile. Alege pantofi  speciali pentru alergare care absorb șocurile și încearcă să te antrenezi cât mai frecvent pe tartan sau pe nisip. În acest fel îți vei proteja genunchii, care au de suferit de obicei în cazul alergătorilor profesioniști.

 

  1. Yoga și Pilates

Dacă fotbalul este un sport practicat mai ales de bărbați, tot mai multe femei se orientează către yoga sau pilates. Aceste mișcări fluide au ca scop flexibilizarea și tonifierea organismului și sunt benefice pentru persoanele de orice vârstă. 

Yoga poate fi practicată de oricine, indiferent de cât de flexibil sau sportiv este și oferă beneficii fizice și mentale semnificative: echilibrează trupul, relaxează mușchii, reduce anxietatea și stresul. Dacă vrei să practici yoga sau pilates, o poți face la un studio sau acasă, urmând cursurile online ale instructorilor acreditați. Investește într-o saltea de calitate, care să-ți ofere confort și aderență, ca să poți executa cât mai bine exercițiile specifice.

 

  1. Înot

Înotul este un sport care activează toți mușchii organismului și ajută la o dezvoltare armonioasă a trupului. Poate fi practicat la orice vârstă, așa că dacă nu știi încă să înoți, îți sugerăm să faci un curs individual sau de grup cu un instructor. Există multe piscine și bazine de înot care oferă cursuri pentru amatorii de înot. Câteva ture de bazin dimineața sau seara te vor ajuta să te destinzi, să-ți clarifici gândurile și să activezi toate grupele de mușchi simultan.

Dacă nu practici încă un sport în timpul liber, este momentul să începi. Mișcarea fizică susține secreția de endorfine, hormonii stării de bine, înlătură depresia și stresul și te ajută să te menții în formă, să slăbești și să fii mai sănătos.

Banner SapunulCheia.ro