Ca în fiecare an, ne apropiem cu pași repezi de venirea iernii. Pe lângă toate pregătirile pe care le facem pentru casă și pentru noi, trebuie să avem grijă și de grădină.
Începând pregătirile grădinei pentru iarnă încă din toamnă, ne asigurăm că la venirea primăverii grădina va fi verde și solul va fi pregătit mult mai rapid.
Când începem pregătirea?
Momentul ideal pentru începerea pregătirii este toamna, după culegerea fructelor și a legumelor. Sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie reprezintă o perioadă perfectă pentru începerea pregătirilor.
Pregătirea grădinii
Primul pas este recoltarea fructelor și a legumelor la momentul potrivit. După ce recolta este gata, putem să ne apucăm de pregătirea propriu-zisă a gradinii.
-
Săpatul adânc de toamnă este important, deoarece furnizează nutrienți plantei și pământul devine permeabil în timpul iernii.
-
Formatul mușuroaielor de pământ, necesar pentru protecția plantelor.
-
Arbuștii, tufele de zmeură, mure sau viță de vie trebuie tăiate pentru a nu avea coroane mari peste iarnă. Tot aici intră și tunderea pomilor fructiferi.
-
Trandafirii trebuie, de asemenea, tăiați, iar cei de dimensiuni mici pot fi acoperiți cu sticle de plastic tăiate pentru a-i proteja de zăpadă.
-
Copăceii și arbuștii pot fi acoperiți cu materiale textile sau cutii de carton. Este important ca aerul să circule și plantele să respire pentru a evita creșterea bruscă a temperaturii.
-
Gardurile vii trebuie tăiate pentru a asigura grădinii un aspect plăcut peste iarnă.
-
Plantarea de noi puieți.
-
O ultimă tundere a gazonului înainte de căderea primei zăpezi.
Pregătirea plantelor
După ce grădina este în ordine și gazonul este tuns o ultimă dată pentru a evita riscul formării mucegaiului de gazon, trebuie să ne îngrijim și de restul plantelor.
Pentru a proteja trandafirii putem să pregătim un amestec de resturi vegetale proaspăt mărunțite cu scoarță de copac. De asemenea, este bine să adăugăm și resturi de iarbă. Rolul acestui amestec este de a:
-
menține umiditatea;
-
stopa creșterea buruienilor;
-
regla temperatura solului.
Pentru a salva de ger plantele sensibile, acestea trebuie mutate în locuri adăpostite. Dacă nu avem destul loc în casă, acestea pot fi puse în pivnițe, garaje sau beciuri. Indiferent de locul în care le amplasăm, plantele trebuie udate și încăperile aerisite.
Unelte necesare
Acum că știm ce avem de făcut pentru a avea o grădină pregătită pentru iarnă, o să avem nevoie de următoarele unelte:
-
Foarfecă pentru copaci sau trandafiri și fierăstraie pentru cosmetizarea pomilor;
-
Greblă simplă sau reglabilă pentru îndepărtarea frunzelor moarte sau a ierbii tăiate;
-
Sape și lopeți pentru săpatul de toamnă și construirea mușuroaielor, dar și pentru plantarea de noi puieți;
-
Găleți pentru apă sau pentru a strânge frunzele moarte sau iarba;
-
Mănuși și bocanci de protecție, dar și haine dintr-un material mai puternic, rezistent la zgârieturi. De asemenea, ochelari de protecție împotriva ramurilor.
Venirea iernii
Acum că pregătirile sunt gata, trebuie să fim atenți la grădină și în timpul iernii. Echipați cu haine groase, lopeți de zăpadă sau chiar și freze de zăpadă pentru a croi un traseu spre grădină, trebuie să avem grijă ca tot ce am pregătit încă din toamnă să fie în regulă.
-
Este posibil ca viscolul să fi suflat materialele textile care acopereau copăceii, așa că trebuie să le aranjăm.
-
În cazul în care avem plante lângă un perete, trebuie să avem grijă ca atunci când cade zăpada, plantele să fie protejate și zăpada îndepărtată cu grijă.
-
Trebuie să îndepărtăm zăpada de pe arbuști, tufe sau copăcei, pentru a nu le îngreuna coroana.
Aceștia sunt pașii noștri pentru o grădină protejată pe timp de iarnă și gata de-a renaște cu forțe proaspete la venirea primăverii. Tu ce acțiuni iei pentru a-ți proteja grădina în anotimpul rece?