Da, da, multora dintre noi ne plac prajiturile la nebunie! Ne fascineaza doar vazandu-le in galantarele cofetariilor sau in paginile lucioase ale revistelor. Mirosul deserturilor si felul in care fiecare bucatica alinta papilele gustative ne schimba instantaneu starea de spirit.
Cu toate acestea, trebuie sa recunoastem ca dulciurile dau dependenta si, consumate in exces, chiar ne pun in pericol sanatatea sau aspectul fizic. Se da o lupta intre cele doua euri ale noastre: cel care vrea sa ramana neclintit in fata tentatiei si cel care isi doreste cu ardoare un mic rasfat. Desi tentatiile nesanatoase (dar gustoase!) sunt la tot pasul, exista si variante sanatoase si delicioase “imblanzite” de produse precum seminte sau nuci de tot felul. Iar unele dintre cele mai sanatoase alimente care pot fi folosite inclusiv in deserturi sunt semintele de chia si migdalele.
Dar hai sa vedem care sunt cele mai interesante aspecte despre cele doua alimente-vedeta:
Semintele de chia
Semintele de chia sunt mici, seamana cu semintele de mac si provin din unele zone ale Europei Centrale sau din America de Sud. La prima vedere nu par gustoase, deci cum se consuma? Crude sau prajite, intregi sau macinate, in amestecuri de salate, cu cereale si lapte, in sucuri sau piureuri de fructe sau in deserturi – tu alegi! Stiai ca vechii indieni le foloseau ca medicament atunci cand bandajau ranile, pentru ca au proprietati dezinfectante, antiinflamatoare si cicatrizante?
Apropo, comparativ cu alte alimente chia contine de 5 ori mai mult calciu decat laptele, de 3 ori mai multe fibre decat graul, ovazul sau orice alt tip de cereale, de 2 ori mai mult potasiu decat bananele si mai mult Omega 3 decat somonul.
Migdalele
Migdalele sunt rodul unor pomi originari din Asia. Desi sunt adesea considerate seminte, ele sunt niste fructe care intra in categoria nucilor si se inrudesc cu ciresele, visinele, caisele, piersicile si prunele. Contin vitamina E, fibre, proteine, magneziu, calciu, fosfor, fier, cupru, potasiu, mangan, biotina, zinc, acizi grasi esentiali si riboflavina. Ca in cazul semintelor de chia, migdalele se pot consuma crude sau prajite, in mixuri de fructe, smoothie-uri, prajituri, deserturi raw sau mancaruri elaborate pe baza de carne sau legume. Stiai ca exista 2 categorii de migdale – dulci si amare – insa comestibile sunt doar cele dulci? Sau ca in painea faronilor se adauga un praf de migdale pisate pentru ca se considera ca au efect afrodisiac? Este important de stiut ca doza optima a consumului de migdale este de 35-40g pe zi. Depasirea acesteia poate provoca reactii alergice.
Iata si cateva beneficii pe care le au in comun chia si migdalele:
• Consumul lor creste nivelul de energie
• Imbunatatesc aspectul pielii, unghiilor si al parului
• Alimentatia bogata in migdale si chia ajuta la imbunatatirea functiilor cerebrale
• Previn bolile cardiovasculare si cancerul prin efectul antioxidant
• Ajuta la imbunatatirea digestiei
• Sunt bogate in acid folic, fiind recomandate mai ales in perioada de sarcina
• Sunt recomandate pentru combaterea depresiei, intrucat contin magneziu, zinc, fier si acizi grasi Omega 3.
Si daca tot am discutat despre deserturi sanatoase si excelente la gust, iata si un exemplu super-simplu de pregatit. Ai nevoie de: 25g fulgi ovaz, 2 linguri seminte de chia, 250ml lapte de migdale, 1 lingurita de scortisoara, 90g iaurt, 1 mango taiat felii, 2 linguri de migdale crude. Amesteca intr-un bol fulgii de ovaz si semintele de chia, iar apoi adauga laptele de migdale si scortisoara. Dupa ce le-ai amestecat bine, pune o folie de plastic si lasa-le la frigider peste noapte. Dimineata imparte mixul in 2 boluri si adauga peste fiecare iaurt, mango si migdale si presara deasupra scortisoara.
Delicios, simplu si sanatos! Ai vazut cum un desert sanatos nu e atat de greu de preparat?