Pentru multi, pensionarea este un eveniment mult asteptat, o oportunitate pentru varstnici de a avea mai mult timp pentru ei si pentru familiile lor. Cu toate acestea, odata pensionari, varstnicii au rareori ocazia de a ramane activi in comunitatile lor. In timp, incluziunea lor sociala se reduce, ceea ce le afecteaza sanatatea mentala si emotionala. In prezent, intreaga Europa se afla sub presiunea COVID-19, iar varstnicii sunt categoria cea mai afectata. Mai mult ca oricand, este responsabilitatea noastra stricta sa ne pretuim varstnicii si sa cream un mediu care sa le permita continue sa invete si sa exprime.
Multe organizatii care lucreaza cu varstnici in toate tipurile de educatie si sisteme de ingrijire sociala au nevoie de modele pentru a dezvolta un mediu favorabil care sa sprijine seniorii sa ramana activi in timp ce imbatranesc.
In acest context, un parteneriat nou infiintat condus de o asociatie din Constanta, Romania, a decis sa avanseze lucrurile si a propus un mediu de invatare inovator pentru a invata cum pot sustine varstnicii. Consortiul este format din cinci organizatii:
• ASOCIATIA TEAM 4 EXCELLENCE, Romania
• ASOCIATIA VOLUNTARIAT PENTRU VIATA, Romania
• ASOCIATIA DESES 3, Spania
• FUNDATIA “INSTYTUT BADAN I INNOWACJI W EDUKACJI”, Polonia
• ASOCIATIA PETIT PAS, Italia
Propunerea de proiect a fost evaluata si acceptata pentru a fi finantata de Agentia Nationala Romana pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale. Proiectul „SENIOR – Sprijinirea varstnicilor este responsabilitatea noastra” vizeaza atat promovarea invatarii pe tot parcursul vietii, cat si combaterea stereotipurilor despre persoanele peste 65 de ani.
Intalnirea initiala programata in Romania a avut loc online, din cauza crizei internationale provocate de pandemia COVID-19. Conferinta Skype a fost o buna oportunitate pentru parteneri de a forma o comunitate dedicata activitatii de invatare pe tot parcursul vietii. Peste 25 de persoane implicate in activitatea cu seniorii vor contribui la dezvoltarea de scenarii teoretice si practice pentru a incuraja imbatranirea activa, prin:
• Cunoasterea, intelegerea si implicarea in activitati comune cu seniorii
• Incurajarea persoanelor in varsta sa devina cetateni activi pentru ceilalti
• Respectarea si valorificarea experientei seniorilor
Timp de doi ani, institutiile partenere vor colabora pentru crearea de materiale de invatare atractive, organizarea cursurilor pilot si informarea despre progresul activitatilor prin intermediul paginii web a proiectului https://trainingclub.eu/senior/. Aici vom actualiza si detalia etapele de implementare a proiectului sustinut si finantat prin programul ERASMUS+ al Comisiei Europene.
Acasă Educatie / Cultura Cursuri online gratis dezvoltate in cadrul Erasmus+ pentru sustinerea imbatranirii active