Telina, regasita si sub denumirea stiintifica de Apium Graveolens, este o planta bienala, cultivata in general pentru radacinile sale si pentru gustul aromat. Mai mult decat atat, datorita continutului bogat in vitamine, ea este consumata in mod constant si ofera o multime de beneficii, precum tratarea anemiei si a reumatismului.

 

Frunzele sunt de culoare verde inchis, viguroase, lucioase si lung petiolate. Fructul are o nuanta verde-cenusie, are aroma specifica si este turtit lateral. Telina provine din zona Marii Mediterane si este cultivata ca planta legumicola, medicinala, dar si aromatica. In Romania, este cultivata pe suprafete mici in toate regiunile, dar se bucura de conditii excelente de dezvoltare si crestere.

 

Cultivare telina – factori ecologici

 

Ca in cazul oricarei culturi, exista cativa factori ecologici care favorizeaza dezvoltarea culturii. Iata ce aspecte trebuie sa iei in calcul inainte de insamantare:

 

  • Solul – Tipul solului preferat de telina are un pH situat intre 6 si 7. De asemenea, telina este destul de pretentioasa in privinta solului, astfel ca ea vegeteaza bine pe soluri mijlocii – reavene, afanate, fertile, bine drenate.

  • Temperatura – Telina nu este o planta pretentioasa in ceea ce priveste temperatura. Drept dovada, temperatura optima pentru germinarea semintelor de telina se situeaza intre 15 si 20 grade Celsius.

  • Umiditatea – Pentru a te bucura de o recolta bogata si sanatoasa, trebuie sa iei in calcul irigarea prin aspersie. Telinei nu ii prieste apa in exces, asa ca este imperios necesar sa iei masuri in acest sens.

  • Lumina – In ceea ce priveste acest factor, telina este o planta extrem de pretentioasa. Ea prefera soarele in abundenta.

 

Pregatirea terenului si intretinerea culturii de telina

 

Pentru a asigura dezvoltarea optima a sistemului radicular, este extrem de important sa acorzi o atentie deosebita etapei destinate pregatirii terenului. Nu uita, ingrasamintele minerale si organice sunt folosite pentru fertilizarea de baza! Toamna, trebuie executata aratura, la adancimi cuprinse intre 25 si 39 cm. In acelasi timp, trebuie sa incorporezi ingrasamintele organice si chimice in sol.

 

Printre principalele lucrari de intretinere pentru cultura de telina se numara prasitul culturii, irigarea, fertilizarea faziala, dar si altele, precum: combaterea daunatorilor si inlaturarea frunzelor imbatranite.

 

Prasitul culturii trebuie realizat la o distanta de cateva zile dupa plantare. Principalul scop al acestei lucrari este acela de a afana solul batatorit. Tine minte! Acest proces trebuie repetat atunci cand este necesar si mai ales dupa ploaie sau udare.

Chiar daca irigarea este o masura generala de intretinere a culturilor, ea este diferite in functie de tipul culturii. In cazul de fata, se recomanda menntinerea unei umiditati in procent de 60-70%.

 

Fertilizarea faziala trebuie realizata o data sau de doua ori. Prima fertilizare are loc la 20-30 de zile dupa plantare. Se folosesc 75-100 kg azotat de amoniu, 50-70 kg de sare potasica la hectar si 100-150 superfosfat. Cea de-a doua fertilizare, daca este necesara, trebuie pusa in aplicare la o distanta de 30-35 de zile fata de prima fertilizare. Se utilizeaza aceleasi ingrasaminte, in aceeasi cantitate.

 

Telina – boli si daunatori

 

Printre principalele boli intalnite in culturile de telina se numara:

 

  • Ofilirea vasculara;

  • Septorioza;

  • Mana telinei;

  • Cercosporioza la telina;

  • Putregaiul moale al radacinilor;

  • Etc.

 

Recoltarea telinei

 

Dupa ce te-ai asigurat ca ai bifat toate cerintele acestei plante, ai realizat lucrarile de intretinere corespunzator si ai luat toate masurile necesare pentru combaterea bolilor, pasul final este reprezentat de recoltare. Aceasta se realizeaza manual sau cu ajutorul uneltelor – cazma sau furca de recoltat. In cazul telinei pentru radacini, productia se situeaza intre 30-35 t/ha radacini destinate depozitarii pentru consumul de iarna.

Banner SapunulCheia.ro