Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită luni, 15 ianuarie 2018, la o serie de evenimente destinate aniversării Zilei Culturii Naționale, care vor include vizite ghidate gratuite în colecția de fluturi a Muzeului, precum și o emisiune-dezbatere transmisă în direct de Radio Romania Cultural. De asemenea, în această zi, publicul va avea acces gratuit în expoziția permanentă a Muzeului.
În cadrul emisiunii „Știința în cuvinte potrivite”, realizatorii Corina Negrea și Dan Manolache împreună cu invitații lor vor discuta despre Patrimoniul Științific al Muzeului, care este format din cca. 2 milioane exemplare de nevertebrate și vertebrate (actuale și fosile), în prezent, cea mai mare colecție fiind cea de insecte, cu peste 1.000.000 de exemplare, urmată de colecția științifică de moluște cu peste 250.000 de exemplare și colecția de crustacee cu peste 100.000 de exemplare. Emisiunea-dezbatere va fi transmisă în direct de Radio România Cultural şi video, pe www.radioromaniacultural.ro, între orele 13:20 și 14:30.
Cea mai valoroasă colecție care va putea fi vizitată în această zi este colecţia ştiinţifică Aristide Caradja – adevărat tezaur ştiinţific şi muzeologic, cu cca. 74.500 exemplare de fluturi colectate din Europa Centrală şi de Sud, Orientul Mijlociu, Siberia Orientală, centrul şi sudul Chinei, nord-vestul Africii, America Centrală şi de Sud, India, Malaezia şi Australia. În cadrul acestei colecții pot fi admirate numeroase exemplare care aparțin unor specii rare, amenințate, multe dintre acestea având o valoare patrimonială deosebită.
Ghidajele în colecția de fluturi, programate de la 10:30, 12:00 și 15:00, vor fi realizate de către personal științific de specialitate al Muzeului. Participarea este gratuită iar înscrierea se face prin email pe adresa info@antipa.ro, în limita a 15 locuri/grup.
În mod special, luni, 15 ianuarie 2018, publicul poate vizita gratuit expunerea permanentă a Muzeului care, în această perioadă conține și expoziția temporară „O Prietenie Regală: Grigore Antipa și Regii României 1892-1944”, aflată în Holul Central de la etajul Muzeului.
Accesul publicului în Muzeu se va face între orele 10:00 și 18:00 (ultimul vizitator va intra la ora 17:00).