Pe fondul obiectiveor Uniunii Europene de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera si de a limita factorii de influenta degradanti ai mediului inconjurator, s-a pus mai mult accent pe achizitia de masini electrice. Acest proces de achizitie se bazeaza, in special, pe programul Rabla Plus 2021.

In acest context, s-au dezvoltat oportunitati noi de cumparare, astfel incat a aparut o derivatie a programului clasic rabla. Noul program se numeste Rabla Plus 2021.

Ce presupune programul Rabla Plus 2021

O diferenta se face intre persoanele fizice si persoanele care lucreaza in institutiile publice. Conditia esentiala a persoanelor fizice este sa detina autoturismul destinat reciclarii de cel putin 8 ani, iar in cazul persoanelor din institutiile publice durata minima este de 5 ani.

La momentul casarii, autoturismul trebuie sa aiba intacte urmatoarele elemente: motorul, sasiul, trenul de rulare, caroseria, echipamente electronice de gestionare a functiilor vehiculului si dispozitivul catalizator( daca au fost prezente din fabricatie).

In cadrul acestui program, soferii pot opta pentru masini de tip hybrid sau masini electrice. Pentru achizitionarea unei masini complet electrice se ofera un voucher in valoare de 45.000 de lei, iar pentru o masina de tip hybrid se ofera un voucher de 20.000 de lei.

Cele mai ieftine masini electrice de la dealeri autorizati

Un detaliu important este reprezentat de faptul ca in punctul achizitionarii masinii electrice, beneficiarii programului trebuie sa apeleze numai la dealeri autorizati de Administratia Fondului Pentru Mediu. Lista completa a producatorilor se regaseste pe site-ul AFM.

Cele mai accesibile variante de masini electrice sunt urmatoarele:

Mazda 2- 13.090 euro-producator Arian Motors

Ford ecosport connected-13.992 euro ( Tva inclus)- producator Ford

Opel Astra K- 18.510 euro ( Oferta pentru programul Rabla)-producator Radacini Motors SRL

Kangoo E-Tech electric-33.090 euro-producator Renault

Citroen C4 & E-C4-34.900 euro-producator Neortic Motors

Hyunday Kona Electric ( 136 CP Highway) 38.247 euro-producator Hyunday

Statiile de incarcare a masinilor electrice

Conform Digi 24, AFM va lansa un program pentru realizarea a 18000 de statii de incarcare pentru masinile electrice in maximum doua saptamani. Acest program va fi realizat prin accesarea fondurilor ale AFM si PNRR de catre administratiile locale.

De ce este important sa reciclam

Tema reciclare deseuri a capatat o noua valoare in 2021, avand in vedere faptul ca Romania alaturi de Bulgaria si Polonia ocupa un loc semnificativ in topul tarilor cu o concentratie ridicata a particulelor fine din aerul zonelor urbane.

Odata ce Uniunea Europeana a lansat proiectul ,,Pactul Verde’’ si a exprimat pozitia sa oficiala in raport cu aceasta problematica, Romania a intreprins demersurile necesare pentru limitarea factorilor degradanti ai mediului inconjurator.

Efecte precum schimbarile drastice ale climatului, numarul semificativ al mortilor premature provocate de calitatea indoielnica a aerului reprezinta doar inceputul unui viitor sumbru, daca nu incepem sa implementam masuri reale pentru reducerea poluarii.

Asadar, pentru reciclarea deseurilor auto poti oricand sa apelezi la serviciile Ecoremat, astfel incat sa poti avea acces la o masina care sa nu polueze.

Banner SapunulCheia.ro