Patela, numita si rotula, este un os mic aflat in partea din fata a articulatiei genunchiului. Partea inferioara a patelei este acoperita de un cartilaj care permite alunecarea lina a genunchiului in timpul miscarii. Folosirea excesiva sau alinierea gresita a patelei poate cauza uzura cartilajului.
Condromalacia patelara este o afectiune frecventa ce se caracterizeaza prin inmuierea, slabirea si deteriorarea cartilajului. Afectiunea este observata cel mai adesea in randul sportivilor tineri si adultilor in varsta. Totodata, este mai frecventa la femei decat la barbati.
Cauzele condromalaciei patelare
Specialistii inca nu stiu cu exactitate de ce apare deteriorarea cartilajului. Cu toate acestea, se stie ca aceasta maladie este asociata cu alinierea incorecta a genunchiului sau cu un dezechilibru in functionarea muschilor care il mentin pe loc. Folosirea excesiva a genunchiului in anumite activitati sportive poate cauza uzura cartilajului. Acest lucru poate provoca frecarea rotulei de os.
Condromalacia patelara poate fi, de asemenea, cauzata de leziuni, cum ar fi fracturi sau luxatii, la nivelul genunchiului sau se poate dezvolta ca parte a procesului de imbatranire.
Simptomele condromalaciei patelare
Condromalacia pateara este considerata a fi cea mai frecventa cauza a durerii de genunchi. Denumita durere patelo-femurala, se caracterizeaza prin urmatoarele:
-
durere in fata, in spatele sau in jurul genunchiului;
-
durere care se agraveaza la urcarea sau coborarea scarilor, stand in picioare pentru perioade lungi de timp sau cand se aplica o presiune extrema pe genunchi.
Alte simptome ale condromalaciei pot include:
-
senzatie de zgomot sau de pocnet in timpul miscarii genunchiului;
-
rareori, umflare a articulatiei genunchiului.
Diagnostic
Afectiunea poate fi diagnosticata de catre un medic specializat in ortopedie sau in recuperare medicala. Medicul va efectua un examen fizic aplicand presiune pe diferite zone ale genunchiului si miscand piciorul in diferite pozitii. Pacientului i se poate cere efectuarea unor teste imagistice, inclusiv o radiografie si o scanare RMN pentru a obtine imagini detaliate ale oaselor si tesuturilor moi din interiorul genunchiului.
Metode de tratament
Tratamentul condromalaciei patelare este, de cele mai multe ori, conservator. In primul rand, este necesara odihna genunchiului si evitarea oricarei activitati care ar putea suprasolicita articulatia genunchiului. Totodata, medicul poate prescrie analgezice si medicamente antiinflamatoare pentru a calma durerea si pentru a reduce umflarea. De mare folos sunt si metodele de fizioterapie si kinetoterapie, acestea ajutand la imbunatatirea fortei musculare, la scaderea presiunii pe genunchi si la corectarea alinierii genunchiului. Purtarea ortezei poate fi si ea recomandata pentru protejarea articulatiei, reducerea durerii si imbunatatirea alinierii. Aplicarea de gheata pe genunchi poate fi recomandata dupa efectuarea exercitiilor de kinetoterapie.
Cand tratamentul nechirurgical nu amelioreaza durerea, medicul va sugera, cel mai probabil, interventia chirurgicala.
Operatia poate implica:
-
Atroscopia – Chirurgul ortoped introduce un dispozitiv numit atroscop (un tub subtire cu o camera atasata) printr-o mica incizie. Acest lucru ajuta la vizualizarea clara a locului chirurgical in timp ce alte instrumente sunt introduse pentru a indeparta fragmentele de cartilaj deteriorat;
-
Realinierea – Chirurgul ortoped poate opera genunchiul pentru a realinia pozitia genunchiului si a elibera presiunea asupra cartilajului.
In functie de starea pacientului, medicul va oferi cea mai buna optiune de tratament. Pentru mai multe informatii puteti intra pe https://www.centrulmedicalmisca.ro/