Comunitatea Bahá`í din România se alătură bahá`ílor din peste 200 de țări și teritorii din lume în a sărbători în prima zi a primăverii, 20 martie 2017, de echinox, anul nou. Acesta este numit “Naw Rúz” în calendarul bahá`í, “o nouă zi”, semnificând reînnoire și transformare. Ziua de Naw Rúz și cele 19 zile de post care o precedă constituie o perioadă de profundă valoare spirituală pentru bahá`í, cu atât mai mult în acest an, când ei se pregătesc să celebreze, în octombrie 2017, Bicentenarul nașterii Fondatorului Credinței lor, Bahá’u’lláh.
Echinocțiul de primăvară, momentul în care soarele luminează în mod egal întregul pământ, iar ziua și noaptea sunt egale, este simbolul vieții: natura renaște, realitatea umană este reînvigorată, gândurile noastre sunt transformate și inteligența noastră trezită. În Scrierile Bahá`í echinocțiul este și un simbol al Manifestării lui Dumnezeu pe pământ – “soarele adevărului” ce se ridică la orizontul milosteniei divine și își trimite razele către toți oamenii, dăruind viață eternă.
Timp de sute de ani, popoarele lumii au așteptat Ziua Domnului, ziua în care omenirea va trăi în pace, dreptate și armonie desăvârșite. Zorii acestei Zile, consideră bahá`íi, s-au ivit cu Bahá’u’lláh, a cărui revelație a dezlănțuit forțe spirituale destinate să transforme societatea. Mesajul Său principal este o chemare la pace universală și unitate, (unitatea lui Dumnezeu, unitatea religiilor și unitatea omenirii): “Pământul este o singură țară iar oamenii sunt cetățenii ei”. Religia Bahá’í este cea mai nouă religie independentă din lume, dar și a doua din lume ca răspândire pe glob, în comunitatea mondială bahá`í fiind reprezentate peste 1900 de grupuri etnice. Comunitatea Mondială Bahá`í susține inițiative diplomatice și de politici publice în colaborare cu guverne și organizații cu scopuri similare, în special în domeniile drepturilor omului, educației, promovării femeii și a dezvoltării sistematice. Aceasta este recunoscută la Națiunile Unite ca organizație nestatală cu statut consultativ. Ea lucrează în multe domenii, ca de pildă Consiliul Economic și Social al Națiunilor Unite (UNESCO) și Fondul Internațional pentru Ajutorarea Copiilor (UNICEF).

Bahá`íi au ca scop să servească omenirea și doresc să ducă mai departe, alături de semenii lor, (indiferent de rasă, etnie, religie, categorie socială), o civilizație în continuu progres. Ei consideră că schimbarea socială începe cu spiritualitatea și dorința de a lucra unii cu alții pentru binele comun.

În România, Comunitatea bahá`í este recunoscută de Ministerul Cultelor ca Asociație Religioasă și a atins un număr de 7000 de adepți. Comunitățile Bahá`í sunt ateliere deschise pentru toată lumea. Împreună învățăm în mod practic procesul de construire spirituală a comunității. Scopul este de împuternicire a individului, care se află în centrul acestui proces de dezvoltare. Prima carte în limba română despre Credința Bahá’í, “Bahá’u’lláh și Era nouă” a fost tipărită în 1934. Pentru a afla mai multe despre Credința Bahá`í, Comunitatea Bahá`í din România, cât și despre celebrările Anului nou și Bicentenarului, puteți contacta Secretariatul Național, email: asn.romania@gmail.com, telefon: 0740 960 501, website: http://www.bahai.org.ro/

Banner SapunulCheia.ro