Reprezentanți ai companiilor de construcții, dezvoltatori imobiliari, avocați și consultanți au participat, pe 2 martie, la conferința „Noile contracte FIDIC”. Evenimentul a fost organizat de firma de avocatură MOREANU Law, alături de Partenerul Principal Patronatul Proprietarilor de Clădiri din România (RABO-Romanian Association of Building Owners) și BusinessMark Event Management. Întâlnirea a reunit în panel șase profesioniști cu experiență, care au discutat despre principalele modificări aduse noilor Contracte FIDIC, ediția a II-a publicate în luna decembrie 2017. De asemenea, aceștia au analiza cele 2 contracte naționale care vor fi utilizate pentru lucrările de infrastructură aplicabile proiectelor semnate începând cu data de 11 ianuarie 2018.

Dr. DANIEL MOREANU – Avocat, MOREANU Law a deschis conferința prin a oferi o imagine de ansamblu asupra Contractelor FIDIC. Încă de la început, acesta a precizat că deși discuțiile se vor axa pe cele 3 contracte („roșu”, „galben” și „argintiu”), este important de reținut că acestea nu sunt sigurele contracte create. În acest sens, există și alte modele („verde”, „roz”, „albastru”, „alb”),  create spre a fi utilizate la nivel internațional. De asemenea, Dr. Daniel Moreanu a subliniat că emiterea noului set de 3 contracte-standard constituie un moment definitoriu pentru piața construcțiilor la nivel global, urmând ca ulterior să facă precizări cu privire la fiecare model. De exemplu, FIDIC „galben” este dedicat proiectelor în care atât proiectarea, cât și execuția lucrărilor este realizată în mare parte de către Antreprenor. Spre deosebire de acest model, FIDIC „roșu” vizează proiectele în care responsabilitatea proiectării este în sarcina Beneficiarului, iar Antreprenorul realizează numai execuția lucrărilor. În cazul FIDIC „argintiu” atât proiectarea, execuția, cât și punerea în funcțiune a proiectului sunt în sarcina Antreprenorului care își asumă un nivel de risc mai crescut decât în cadrul FIDIC „galben”. Spre deosebire de primele contracte menționate, nu există Inginer, rolul acestuia este preluat de Beneficiar. Înainte de a da cuvântul invitaților din panel, Dr. Daniel Moreanu a prezentat cinci Principii de Aur care trebuie luate în considerare în elaborarea Condițiilor Particulare.

Schimbările aduse de noile contracte FIDIC au fost dezbătute de către specialiștii cu experiență la nivel național și internațional: STEPHEN BURKE – Construction Director, Forte Partners, ADRIAN TUDOR – Director Tehnic, Bog’Art, FLORIN POPA – Managing Partner, Vitalis, ȘERBAN JUVERDEANU – Head of Construction, P3 România și Drd. SILVIU MUNTEANU – Avocat.

În continuare, aceștia au acoperit subiecte, precum: avantajele noilor contracte FIDIC (Ex. claritatea și predictibilitatea, o mai bună alocare a riscurilor, definiții noi, rolul inginerului, rolul DAB/DAAB etc.), utilitatea unor astfel de forme contractuale, aspecte negative sau de îmbunătățit (complexitatea, detalierea excesivă a clauzelor, aspectele lăsate nereglementate etc.), popularitatea contractelor FIDIC în România în comparație cu piața internațională, momentul începerii lucrărilor, întârizerea și suspendarea acestora, dar și soluționarea disputelor.

Printre concluziile evenimentului se află și faptul că părțile vizate își pot îndrepta privirea asupra a tot ceea ce își dorește FIDIC să realizeze în viitor. Experții sunt de părere că FIDIC dorește să țină pasul cu tehnologia și cu nevoile părților contractuale. În acest sens, conferința reconfirmă faptul că specialiștii ar trebui să rămână informați, ancorați în realitate și să privească cu optimist spre aceste noi forme contractuale.

La finalul conferinței, Dr. DANIEL MOREANU a adus în discuție cele două modele naționale de contracte propuse de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru lucrări de infrastructură. Acesta a precizat că utilizarea celor 2 modele de Contracte este obligatorie pentru contractele de achiziție publică sau sectorială inițiate după data de 11 ianuarie 2018 ce au o valoare (fără TVA) mai mare sau egală cu 23.227.215 lei, adică de aproximativ 5 milioane de EURO. În același timp, pentru contractele care au o valoare ce se situează sub pragul mai sus menționat, autoritățile contractante au dreptul, însă nu sunt obligate, să utilizeze noile modele de Contracte.

Evenimentul a fost organizat de MOREANU Law cu sprijinul partenerului principal Patronatul Proprietarilor de Clădiri din România (RABO-Romanian Association of Building Owners), al BusinessMark Event Management și al partenerilor media: Financiarul.ro, Jurnalul de Afaceri, Ziare.com, Gazetadestiri, Business24, Debizz, Revista Valoarea, Roportal, Bucureșteni.ro, Administratie.ro, Global Manager, Vox Capital, PRBox, RBEconnect.

Banner SapunulCheia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.