De foarte multe ori, ne este greu sa vizitam un service de biciclete specializat pentru fiecare problema in parte; in general, vorbim despre lipsa de timp cu care ne confruntam fiecare dintre noi. De aceea, este esential sa cunosti cateva trucuri de reglare a franelor unei biciclete, astfel incat sa salvezi situatia pana reusesti sa ajungi la un service.

Componentele bicicletei

Bicicletele au foarte multe parti componente, insa pentru a intelege cum anume sa iti reglezi franele ar fi bine sa le cunosti macar pe urmatoarele:

  • Maneta de frana – este componenta care iti permite sa operezi franele
  • Cablul – face legatura intre maneta de frana si tija de ghidon
  • Tija ghidon – aceasta apasa placutele de frana care se afla pe janta pentru a opri bicicleta
  • Manerul de ajustare – ajuta la ajustarea cablului
  • Piulita de blocare – blocheaza pozitia manerului de ajustare
  • Reglajul cablului – Acesta este un surub care se ataseaza fizic la cablul de frana. El poate fi folosit pentru lungirea sau scurtarea cablului, desi acest lucru nu este necesar in mod obisnuit.

Modalitati

Nu vom ajusta lungimea cablului de frana al bicicletei, ci doar a carcasei, care va duce catre acelasi rezultat: odata ce aceasta este mai lunga, cablul devine relativ mai scurt. Poti face acest lucru urmand o multime de pasi complicati sau sa te rezumi la doar doi:

1. Strange franele bicicletei cat de tare poti, astfel incat acestea sa fie utilizate in totalitate in momentul in care maneta de frana se afla intr-o pozitie destinsa

2. Intoarce-te din acea pozitie pana cand atingi un echilibru confortabil in care frana este in mod normal oprita, dar inca rapida si usor de folosit.

Avantajul acestei abordari este ca vei face ajustarile o singura data, fara alte batai de cap. Majoritatea persoanelor obisnuiesc sa faca mici schimbari dupa care testeaza bicicleta, fac alte schimbari si iar o testeaza si tot asa. Tot acest proces dureaza foarte mult si este inutil.

Detensioneaza piulita de blocare; aceasta se afla in apropierea manetei de frana si tot ceea ce face este sa mentina manerul de ajustare in aceeasi pozitie. Desurubeaza piulita cat de mult poti.

Prinde ambele tije in apropierea placutelor bicicletei si strange-le spre interior, astfel incat acestea sa se inchida si placutele de frana sa se sprijine pe jantele rotilor.

Ulterior, roteste butonul de reglaj in sens opus acelor de ceasornic pana cand filetele sale sunt aproape  dezactivate din ansamblul de tractiune al franei. Acest lucru va stabili carcasa cablului in cea mai lunga pozitie posibila. Acum incearca sa tragi franele. Functioneaza asa cum trebuie? Sigur ca da! In momentul acesta poti sa readuci butonul de reglaj in pozitia sa initiala pentru a bloca ansamblul in pozitia obisnuita.

Bineinteles, acesta este un exercitiu pe care il faci doar in caz de maxima urgenta! Cel mai bine este sa vizitezi un service de biciclete precum Veloteca, unde vei gasi profesionisti gata sa te ajute in orice situatie!

 

Banner SapunulCheia.ro