Aparatele de masura si control pentru curentul electric iti pot furniza informatii precise despre parametrii circuitului electric dintr-un fir, precum voltajul si tensiunea. De asemenea, iti pot confirma daca un cablu este conectat corespunzator sau daca exista continuitate in acel cablu.
Exista multe tipuri de aparate de masura, control si testare pentru curentul electric. Unele dintre acestea testeaza prezenta curentului electric, fie el curent direct sau curent alternativ. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta cateva de tipuri aparate de masura si control ce nu pot lipsi din echipamentul unui specialist, precum si felul in care trebuie utilizate.
Testere pentru detectarea curentului electric
Acest tip de aparat de detectare a curentului alerteaza utilizatorul atunci cand depisteaza electricitate, folosind un semnal audio si/sau luminos. Una din cele mai simple versiuni ale ale acestui tip de dispozitiv consta in doua cabluri (unul negru si unul rosu), conectate la un maner care are un led AC/DC. Pentru a functiona, acest aparat de testare trebuie conectat fizic la circuit.
Cel mai sigur si mai des folosit tester este testerul electric inductiv, care ofera un semnal auditiv si vizual la detectarea curentului electric. Pentru a depista existenta curentului electric, aparatul trebuie sa fie pozitionat la o anumita distanta fata de cablu, detectand campul magnetic generat de curentul electric din fir. Avand in vedere ca aparatul nu are contact fizic cu firul testat, sunt sanse mult mai mici de electrocutare.
Multimetre digitale
Multimetrele digitale pot masura si testa una sau mai multe variabile ale curentului electric. Unele dintre acestea au numai trei setari: curent, voltaj sau rezistenta, in timp ce altele mai avansate pot furniza informatii detaliate pentru fiecare dintre cele trei variabile. Unele multimetre masoara cu acuratete doar pana la doua sau trei zecimale, in timp ce altele, mai performante, pot masura cu precizie pana la 9-10 zecimale. Multimetrele mai avansate si mai costisitoare au capacitatea de a semnala auditiv continuitatea si inductivitatea, precum si de a testa jonctiunile unui tranzistor sau bateriile alcaline.
Cum se masoara valorile unui circuit electric
Masurarea valorilor circuitului electric nu este foarte dificila. Curentul trebuie masurat in circuit deschis, insemnand ca multimetrul trebuie introdus in circuit pentru a-l masura. Pentru aceasta, specialistul care efectueaza masuratorile trebuie sa aiba o estimare prealabila a curentului pe care se asteapta sa il depisteze, deoarece majoritatea multimetrelor pot detecta maxim 10 amperi.
Masurarea voltajului se realizeaza asupra intregului dispozitiv testat, cu cablul rosu indreptat spre sursa de alimentare si cablul negru spre pamant. Atunci cand se masoara rezistenta, circuitul trebuie intai dez-energizat, pentru a evita defectarea multimetrului. Acest lucru este necesar deoarece, atunci cand este setat pentru masurarea rezistentei, multimetrul trimite un voltaj predeterminat catre dispozitivul testat. Atunci cand se masoara rezistenta unei componente din circuit, trebuie sa ne asiguram ca folosim polaritate inversata in diodele circuitului, altfel curentul generat de multimetru poate rezulta informatii eronate ale masuratorii, sau chiar cauza defectiuni.