tigara electronica

Centrul pentru Cercetarea Consumului Substantelor (CSUR) din Scotia a condus un studiu la care au participat 100 fumatori cu varste cuprinse intre 16 si 29 de ani. Concluziile studiului au relevat faptul ca, in ciuda parerilor nefondate stiintific, tinerii stiu sa faca diferenta intre tigara electronica si tigarile clasice, iar nefumatorii care sunt expusi la tigara electronica (fara a fi utilizatori) nu prezinta riscul de a fi tentati sa incerce tigari clasice.

CSUR, un centru de cercetare din Glasgow, Scotia, este specializat in studii legate de consumul substantelor. Studiul de fata a fost unul calitativ, constand in interviuri avansate cu participantii, care au concluzionat ca 96% din subiecti au putut face o distinctie clara intre tigara electronica si tigarile clasice. Desi majoritatea nu au prezentat vreun interes fata de tigara electronica, acestia au vazut-o exclusiv ca pe o alternativa la fumat si, nicidecum, ca pe o cale catre acesta.

In plus, atunci cand observau persoane care utilizeaza tigara electronica in public, acestia nu s-au simtit tentati sa incerce sa fumeze, ci mai mult, au sustinut ca tigara electronica face ca tigarile clasice sa para mai neatractive.

In timp ce 38% din participantii studiului au afirmat ca nu s-au simtit tentati sa incerce tigara electronica doar vazandu-i pe altii vapand in public, 61% dintre respondenti au sustinut ca s-au simtit tentati sa o incerce, in timp ce numai o treime din acest procent au si incercat sa vapeze efectiv, fara a deveni ulterior utilizatori de tigara electronica.

Acest studiu demonstreaza faptul ca, desi in zilele noastre vapatul este considerat ceva normal, consumul de tigara electronica nu pune in niciun fel fumatul de tigari clasice intr-o lumina pozitiva, confirmand inca o data ca institutiile responsabile cu reglementarea tigarii electronice sunt absurde atunci cand afirma ca aceasta ar fi o cale catre fumatul traditional.

Concluziile studiului sunt certe: tigara electronica face ca fumatul sa para mai putin tentant pentru nefumatori. Desi cercetarile continua, este cat se poate de clar ca oamenii stiu sa faca diferenta intre vapat si fumat. Daca institutiile ce reglementeaza tigara electronica vor continua sa o puna in mod nejustificat intr-o lumina proasta, exista riscul ca oamenii sa inceapa sa puna semnul echivalentei intre tigara electronica si tigara clasica.

Printre cele mai notorii persoane care sustin in mod nefondat ca tigara electronica este o cale catre fumatul clasic, se numara Vivek Murthy, Surgeon General al S.U.A. Aceste concluzii nerealiste au contribuit in mod negativ la nivelul de sanatate al persoanelor care au fost descurajate sa incerce un produs precum tigara electronica, dovedita stiintific ca fiind cu 95% mai sigura pentru sanatate decat tigarile clasice. Tari mai progresiste din acest punct de vedere, precum Marea Britanie, au tinut cont de cercetarile valide facute de-a lungul timpului, aceasta inregistrand in prezent cel mai mic numar de fumatori din istoria sa.

Banner SapunulCheia.ro