Jocul în aer liber al copiilor este crucial pentru dezvoltarea trăsăturilor lor de caracter. Observăm, însă, cu îngrijorare, că atenția celor mici nu mai este atât de concentrată pe activitățile specifice vârstei lor, ci, mai degrabă, s-a mutat către tehnologia utilizată de adulți. Desigur, aceasta este de folos și în cazul procesului educativ, dar e necesară o grijă sporită pentru timpul efectiv petrecut de copii în fața ecranelor de orice dimensiune.
Potrivit unui studiu finanțat de un producător internațional de detergenți, cei mici petrec, statistic, mai puțin timp în aer liber decât deținuții! A fost o concluzie atât de șocantă, încât s-a realizat o campanie întreagă de promovare a ideii că „murdăria este bună” – pentru că reprezintă rezultatul contactului direct, sănătos, cu natura.
Așadar, hai să vedem cum îl determinăm pe cel mic să mai stea în curte!
Petreceți timp împreună
Petreceți timp împreună cu ai tăi este, de departe, primul sfat pe care specialiștii îl recomandă părinților: oferiți din timpul vostru celor mici, fiți alături de ei chiar și pentru activități simple! Apropierea de părinte și faptul că învață de la un adult pe care îl iubește înseamnă enorm în procesul de dezvoltare psiho-emoțională a unui copil.
Ce ați putea face? O mulțime de activități practice: măturați frunzele, alegeți dintre ele pe cele care-i plac mai mult pentru a realiza apoi decorațiuni, puneți rufe la uscat cu ajutorul celui mic care aduce cleștii, udați plantele, culegeți flori etc. Pentru a-i satisface cheful de joacă, îți recomandăm să redevii copil prin urmăriri „de-a prinselea”, „baba oarba”, șotron, sărit coarda și câte altele… Știm sigur că atunci când vei rămâne în pană de idei, cu siguranță colegul tău mai mic de șotii va mai inventa una care să nu te lase să lenevești!
Amenajează spațiul de joacă
Pentru ca o activitate să fie de succes, este important să aibă un teritoriu special amenajat, incitant, astfel încât copilul să-și dorească să rămână implicat și să revină acolo cât mai des. De aceea parcurile au locuri amenajate pentru joacă, iar acestea fac deliciul celor mici. Așadar, caută elemente adecvate care să-l atragă pe pitic să petreacă mai mult timp în aer liber: mingi, baloane, jucării de exterior, tobogane, leagăne pentru copilași, trotinete, biciclete etc. Nimic nu se compară cu bucuria unui copil de a descoperi că propria curte poate deveni, lejer, un miniparc de joacă aflat permanent la dispoziția sa!
Asigură-i o companie plăcută
Ai un sigur copil și vrei să-l ajuți să socializeze sau își dorește anumiți parteneri de joacă? Sau poate familia e mai extinsă, iar copiii voștri vor să-și invite prietenii? Evaluează, așadar, situația și „deschide poarta“ celor apropiați în primul rând ca vârstă, pentru ca jocurile să se mențină la un nivel echilibrat. Trebuie doar să ai grijă la compatibilitatea și buna dispoziție a participanților. S-ar putea să ai surpriza să iasă un joc frumos și dacă participanții au vârste diferite. Unii copii mai mari socializează frumos cu cei mai mici și le sunt modele – ceea ce va aduce plus de siguranță și valoare echipei de năzdrăvani din curtea ta.
„Coboară-te“ la mintea lor
„Ce poate fi mai distractiv decât să-l urmărești pe tata cu pistolul cu apă? Poate doar s-o întreci pe mama la șotron sau la sărit coarda! Și nu va putea să se dea în leagănul tău, dar sigur va fi aici ca să te dea huța cât dorești!” – pot fi gândurile copilului tău, fericit că are cu cine, unde și cum să se bucure de copilărie. Iar desenele animate, jocurile pe tabletă și alte programe vor sta cuminți să aștepte orarul potrivit, depășit cu veselie de timpul petrecut de copilul tău în natură.