Dacă visul tău este să devii un culturist de succes, trebuie să știi că acest lucru implică dedicare, un program strict și o alimentație echilibrată. Puțini sunt cei care reușesc să aibă disciplina necesară pentru a deveni cu culturist adevărat. Cei mai mulți își doresc să ajungă acolo pe scurtături, care sunt și ineficiente și nesănătoase. Iată tot ce trebuie să știi dacă vrei să ajungi un culturist de succes.

 

  1. Găsește o sală de forță adecvată

Programul tău se va învârti în jurul antrenamentelor de la sala de forță, astfel că este important să găsești o sală potrivită pentru nevoile tale. Câteva dintre criteriile importante sunt proximitatea și dotările adecvate. Vei merge de cel puțin trei ori pe săptămână la antrenamente, așa că alege o sală de forță aflată în apropierea locuinței tale, pentru ca deplasarea să fie ușoară. În plus, verifică dacă sala pe care ai ales-o are toate aparatele de care ai nevoie, atât pentru antrenamentele de forță cât și pentru sesiunile cardio. Nu în ultimul rând, interesează-te despre antrenorii disponibili și cunoștințele lor. Este bine să fii ghidat, măcar la început, în călătoria ta spre un corp de culturist.

 

  1. Documentează-te despre grupele de mușchi

Dacă îți dorești să devii culturist, va fi nevoie să înveți puțină anatomie. Este important să cunoști mai multe lucruri despre corpul uman, despre sistemul osos și, mai ales, despre grupele de mușchi. Abia după ce ai aflat care sunt acestea și cum funcționează ele, poți începe să te documentezi despre exercițiile potrivite pentru fiecare grupă de mușchi. 

 

  1. Alcătuiește-ți rutina de antrenamente

Specialiștii sunt de părere că pentru a crește masa musculară este nevoie de trei sau patru zile de antrenamente pe săptămână. Astfel, sunt lucrate grupele de mușchi pe regiuni și organismul are timp de repaus în care mușchii să crească efectiv. Pentru început, poți merge la sala de forță de trei ori pe săptămână, o dată la două zile. Lucrează separat grupele de mușchi: într-o zi spatele, într-o zi picioarele, în alta brațele și abdomenul. Încheie antrenamentul cu 20 de minute de cardio, fie pe banda de alergare, fie pe bicicletă.

 

  1. Revizuiește-ți regimul alimentar

Dacă vrei să devii un culturist de succes, regimul alimentar este important într-o proporție covârșitoare, de peste 80%. Dacă mergi la sala de forță, însă mănânci în continuare alimente de tip fast-food și dulciuri, rezultatele vor întârzia să apară, există riscul să fii dezamăgit și să te dai bătut.

Este important să reduci aportul de carbohidrați, să elimini zahărul și prăjelile și să crești consumul de proteine. Poți mânca pui, ton, albușuri de ouă, carne de vită, la care să adaugi salate, orez, ovăz sau cartofi, în porții mici.

 

  1. Ia suplimente pentru sportivi

Atunci când vrei să crești masa musculară, vei avea nevoie să suplimentezi dieta alimentară cu produse speciale. Poți consuma suplimente pentru culturism care conțin proteine și aminoacizi. Suplimentele cu proteină din zer sunt foarte populare pentru că susțin creșterea sănătoasă a mușchilor, se digeră rapid și aminoacizii ajung în sânge în cel mult 90 de minute, astfel că pot fi luate chiar înainte de antrenamente. Alte suplimente, cu creatină, susțin creșterea musculară de lungă durată și oferă o sursă de energie în plus pentru antrenamentele solicitante. Suplimentele pentru culturism conțin în general aminoacizi, precum BCAA și proteine precum creatina și cazeina.

 

  1. Nu neglija somnul

Decizia de a deveni culturist are implicații și asupra vieții sociale. Va fi nevoie să faci o alegere: ieșitul cu prietenii până noaptea târziu și viața de culturist nu se prea împacă. Pentru a da randament maxim la antrenamente trebuie să dormi cel puțin 8 ore pe noapte. În plus, consumul de alcool nu este recomandat dacă vrei să vezi rezultate de durată.

 

În concluzie, poți deveni un culturist performant dacă adopți un stil de viață disciplinat, cu antrenamente regulată, regim alimentar strict și suplimente pentru creșterea masei musculare. Alegerile pe care trebuie să le faci pot părea drastice, însă îți vor aduce rezultatele dorite, într-un ritm sănătos.

Banner SapunulCheia.ro