Cea mai populara materie prima utilizata in confectionarea pantofilor, gentilor si accesoriilor este, fara doar si poate, pielea naturala. Consumatorii o aleg datorita aspectului sau unic, senzatiei placute pe care o ofera la atingere si, nu in ultimul rand, rezistentei ridicate. Deoarece pielea naturala are, in general, un pret mai ridicat, pe piata a aparut o alternativa mai accesibila, pielea ecologica.

Cu toate ca, la prima vedere, cele doua tipuri de piele par identice, exista cateva diferente notabile intre ele, pe care le vom prezenta in randurile de mai jos.

​Modul de realizare

Pielea naturala este, in mod evident, un material de origine animala. In confectionarea de pantofi si genti dama piele, de pilda, se foloseste cel mai mult pielea de vita. Materialul trece prin mai multe proceduri pentru a ajunge la forma finala: curatare, argasire, slefuire si, in cele din urma, intretinere. De aceste proceduri depind, practic, textura si mirosul pe care le va avea produsul final.

Pielea ecologica, pe de alta parte, este un material artificial ce consta intr-un poliester acoperit cu clorura de polivinil. De mentionat ca acest tip de piele a aparut pe piata nu numai ca alternativa mai putin costisitoare a pielii naturale, dar si datorita unui grad tot mai mare de constientizare a drepturilor animalelor si a problemelor etice.

​Pretul

Chiar daca aspectul si senzatia pe care le ofera gentile, pantofii si accesoriile din piele naturala sunt mult mai placute, trebuie sa recunoastem ca, uneori, preturile lor pot fi destul de mari. De fapt, acesta este principalul motiv pentru care multi oameni aleg sa achizitioneze articolele confectionate din piele ecologica, desi calitatea lor nu este chiar atat de buna precum a articolelor realizate din piele naturala.

Un alt criteriu care favorizeaza pielea ecologica este legat de modul de decorare. Produsele confectionate din piele artificiala sunt mai usor de decorat. De asemenea, acestea se pot gasi in mai multe culori si modele decat produsele realizate din piele naturala.

​Rezistenta

Fara doar si poate, produsele facute din piele naturala sunt mult mai rezistente si mai durabile decat cele confectionate din piele ecologica. Acesta este principalul motiv pentru care multi oameni opteaza pentru pielea naturala, chiar daca uneori pretul ei este destul de ridicat. Pantofii, gentile, curelele si manusile din piele naturala pot dura chiar si o viata intreaga daca sunt bine intretinute. Acest lucru se datoreaza proprietatilor pe care le are materia prima, care este extrem de rezistenta la zgarieturi sau fisuri, spre deosebire de pielea artificiala, care este foarte vulnerabila la abraziuni. Prin urmare, daca te intrebi care dintre cele doua tipuri de piele reprezinta o investitie mai buna pe termen lung, ei bine, raspunsul este pielea naturala. Iar asta pentru ca materialul animal este, pur si simplu, mai gros si mai rigid decat materialul sintetic.

​Intretinerea

Un aspect foarte important de luat in calcul atunci cand te intrebi pentru ce tip de piele sa optezi este modul de intretinere. Fiind doua materiale destul de diferite, chiar daca arata aproape la fel, pielea naturala si pielea artificiala necesita cate un mod de intretinere specific. Pielea naturala, de pilda, necesita mai multa atentie cand vine vorba de ingrijire, aceasta avand nevoie, in special, de lustruire. Cu toate acestea, articolele din piele naturala sunt mai flexibile, asadar se zgarie mai greu si, de asemenea, au o permeabilitate mai buna la aer, prin urmare nu transpira. Pielea ecologica, in schimb, nu are nevoie de o intretinere prea complicata. Trebuie doar stearsa din cand in cand cu o carpa moale si umeda. Din pacate, materialul este slab si predispus la zgarieturi, asadar va trebui sa acorzi mai multa atentie in timpul miscarilor atunci cand porti un articol confectionat din piele ecologica.

​Aspectul fizic

In cele din urma, poate ca vrei sa stii cum poti distinge pielea naturala de cea ecologica. Ei bine, prima regula este sa citesti eticheta produsului. Toti producatorii sunt obligati sa furnizeze informatii reale despre compozitia produselor pe care le pun in vanzare. Textura produsului poate fi si ea relevanta. Pielea naturala, spre deosebire de cea artificiala, are un finisaj neregulat si canelat. De asemenea, daca vei atinge materialul, vei observa ca pielea naturala este mai groasa si mai rigida decat pielea ecologica.

 

 

 

 

Banner SapunulCheia.ro