Stim, multi dintre noi ne propunem o rezolutie uriasa la inceput de an : pe bune ca renunt la fumat! Stim, si alti fumatori spun asta foarte des. Dar ce spui daca ai fura putin startul si ti-ai oferi de Craciun o tigara electronica?
Tigara electronica a devenit unul dintre modelele de urmat pentru cei care vor sa renunte la fumat sa isi satisfaca nevoia de nicotina, intr-un mod mai putin periculos pentru sanatate.
In cazul in care inca esti in faza de negare, iti spunem, din nou, cat de cancerigena este tigara cu tutun. Contine peste 4000 de substante nocive (!!!), dintre care 23 sunt cauzatoare de cancer: gudron, acroleina, formaldehida, precum si benzen si alte substante radioactive.
La polul opus, o tigara electronica functioneaza doar pe baza de lichide, realizate din 3 substante, folosite de peste 30 de ani in industriile alimentara si cosmetica: arome, nicotina, propilen glycol/glicerina vegetala. Un alt beneficiu adus de tigara electronica in demersul tau de a renunta la fumat este acela ca poti controla atat cantitatea de vapori, cat si pe cea de nicotina – existand concentratii de la 24 la 0.
Primul studiu romanesc: Tigara electronica nu cauzeaza stres oxidativ
Era si timpul, mai ales ca tigara electronica exista pe piata de peste 13 ani. Primul studiu romanesc despre efecte tigara electronica s-a concentrat pe analizarea etilenei din respiratia a doua categorii de dependenti de nicotina – cei care folosesc tigara electronica vs. cei care folosesc tigari din tutun – cu ajutorul unui aparat ultrasensibil, care detecteaza concentratiile acestei substante. Cercetatorii care au testat efectele tigarii electronice au fost condusi de Dr. Cristina Achim, de la „Optica si Laseri in Stiintele Vietii, Mediu si Tehnologie”, din Departamentul Laseri, Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei din Magurele/Ilfov.
Cu ajutorul unui aparat ultrasensibil, care detecteaza concentratiile de etilena (un gaz incolor, cu miros slab, aproape nedectabil si cu o densitate mult mai mica decat aerul), au putut masura limitele stresului oxidativ cauzat de fumat. Starea de stres oxidativ apare cand in organism exista un dezechilibru continuu intre productia de oxigen si capacitatea organismului de a se detoxifia cu rapiditate de reactivii intermediari sau de a repara cu usurinta prejudiciile aduse, cu ajutorul unei actiuni constante a energiei metabolice.
Practic, cand fumezi sau vapezi, in interiorul organismului se produce un stres oxidativ, care afecteaza celulele, lipidele, proteinele si chiar ADN-ul. Acest studiu a presupus prelevarea unor probe de aer de la subiectii fumatori de tigara electronica si traditionala, care au fost apoi analizate fotoacustic pentru a studia concentratiile de etilena din respiratia fiecaruia in parte. Iar rezultatele despre efecte tigara electronica sunt mai mult decat concludente:
-
La fumatorii de tigari din tutun s-a constat un nivel crescut de etilena si existenta unui stres oxidativ ridicat, cauzate de cele doua surse diferite de radicali liberi: din gudron si din gazul produs dupa ardere.
-
La vaperi, s-au constatat urmatoarele efecte ale tigarii electronice: stare de stres oxidativ mai mica, datorita faptului ca lichidele sunt realizate doar din propilen glicol sau/si glicerina vegetala, nicotina si substante chimice aromatizante, care sunt vaporizate si inhalate.
Studiul din Romania privind efectele tigarii electronice este completat de altele, realizate la nivel global
Primi cercetatori care propun tigara electronica ca modalitate de terapie anti-fumat sunt francezii, ale caror studii au ajuns la concluzia ca „plasturii cu nicotina au o eficienta de doar 7%, pe cand tigara electronica intre 60 – 80%, pentru că nicotina este livrata in cantitati bine proportionate care scad, cu timpul, nevoia de a fuma”.
Daca nici aceste efecte tigara electronica nu te conving, iata alte pareri avizate.
Aparut in luna iunie a anului 2016, ultimul studiu realizat in Marea Britanie, prima tara care a introdus tigara electronica ca si metoda terapeutica impotriva fumatului, a relevat ca 18.000 de fumatori s-au lasat, in 2015, de acest obicei extrem de daunator cu ajutorul tigarilor electronice. Documentul, semnat de o echipa de cercetatori condusi de Emma Beard de la University College London, a fost publicat in British Medical Journal si confirma faptul ca, la ora actuala, acste efecte tigara electronica sunt mult mai mari, datorita faptului ca e-lichidul contine nicotina in doze diferite, care pot fi adaptate stilului de fumat si apoi scazute treptat, pana la zero. Astfel, fara dependenta fizica, unui fumator ii este mult mai usor sa renunte la tigari.
Primul studiu cu impact major a fost realizat, in 2015, de Public Health England, o institutie guvernamentala britanica, care a descoperit faptul ca acest dispozitiv este cu 95% mai putin nociv decat o tigara cu tutun. Ulterior acestei cercetari despre efecte tigara electronica, sistemul de asigurari de sanatate din aceasta tara a decis compensarea pe reteta eliberata de catre medicii de familie atat a tigarii electronice, cat si a consumabilelor, pentru a ajuta populatia de fumatori sa-si imbunatateasca starea de sanatate.
Avand in vedere aceste efecte ale tigarilor electronice, oamenii de stiinta considera ca pot inlocui fumatul definitiv in maxim 30 de ani daca diversitatea si calitatea tigarilor electronice merg pe o panta ascendenta, iar costurile pe cea descendenta. „Daca acest lucru se va intampla, milioane de oameni ar avea parte de o multitudine de avantaje, inclusiv de o reducere substantiala a riscului de deces cauzat de diverse boli legate de tutun”, se precizeaza intr-un document al Fundatiei „Reason”, o organizatie non-profit cu sediul in SUA.