“Where there is devotional music, God is always at hand with His gracious presence.” Johann Sebastian Bach
În incinta Bisericii Catolice “Preasfantul Mantuitor”
B.dul Nicolae Balcescu, 28 Bucuresti
Sambata, 10 Decembrie 2016, ora 19.00
Armonii spirituale: Vocea sacră a orgii italiene
Organist M. Bruno Medicina Intrarea liberă
Program
Girolamo Frescobaldi (1583-1643)
dai “Fiori Musicali”
Missa in Dominicis infra annum “Orbis factor”
-Toccata avanti la Messa
-Kyrie
-Christe
-Kyrie
-Canzon dopo la Pistola
-Recercar dopo il Credo
-Toccata chromatica per la levatione
-Canzon post il Commune
Alessandro Marcello (1669—1747)
-Concerto in Do- per Oboe e Archi (Trascr. Bruno Medicina)
Allegro Moderato – Adagio – Presto
Tommaso Albinoni (1671-1751)
-Adagio in sol-
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
-Italian Concerto BWV 971
Allegro – Andante – Presto
-Toccata und Fugue D moll BWV565
“Study Bach: there you will find everything.” Johannes Brahms
Bruno Medicina, din Genova, Italia, este diplomat al Conservatorului din Torino in specializarile Orga, Pian si Compozitie.
Dupa o perioada in care a concertat ca pianist, s-a dedicat studiului muzicii antice italiene pentru orga.
In Romania, Bruno Medicina actioneaza ca trainer si coach, si detine functia de presedinte al firmei de consultanta in business performance Eklektos srl.
————-
Viaţa accelerează: aceasta este senzaţia pe care toată lumea o percepe din ce în ce mai mult. Evenimentele se petrec unul dupa altul (sau chiar în acelaşi timp) şi nu ne permit niciun moment de pauză, de răsuflare sau de reflectare.
Şedinţe, întâlniri, cozi, obligaţii, termene de respectat, totul pare să se aglomereze. Să nu mai vorbim de telefonia mobilă care s-a transformat de la un instrument de lucru şi de socializare comod, într-un coşmar de conectare permanentă cu sursele de stres.
În goana noastră după bani, obiective, performanţă încercăm să comprimăm cât mai multă experienţă într- un timp din ce în ce mai scurt, abordând viaţa cu o atitudine “cantitativă”, inducându-ne ideea “cu cât mai mult, cu atât mai bine”, fără să ne punem întrebări despre calitatea momentelor pe care le trăim.
Nu ştiu prea bine unde ne va duce acest stil de viaţă cu cerinţe care devin din ce în ce mai solicitante şi care dau senzaţia că suntem ca nişte hamsteri ce aleargă în roata lor, dar ştiu că nu suntem făcuţi numai pentru aceasta şi că latura noastră spirituală (da, avem şi aşa ceva, dacă cineva a uitat cumva…) are exigenţele ei şi dacă nu primeşte atenţia suficientă va determina ca viaţa noastră să ne pară complet lipsita de sens, indiferent de cât de mult succes avem pe plan material şi social.
Evident, fiecare îşi va alege dupa propriul plac felul în care se va deconecta din treburile zilnice pentru a intra în contact cu această latură.
În ceea ce mă priveşte, în fiecare an reuşesc să îmi fac timp pentru a pregăti la orga nişte piese de muzică sacră veche şi simt că aceste momente petrecute în compania maeştrilor din trecut chiar sunt ceva aparte. Chiar am impresia că ascultând anumite piese, sufletul vibrează pe o frecvenţă diferită de cea uzuală şi că această muzică – atât de departe de sensibilitatea percepţiei actuale – poate fi o cheie de acces la un nivel de cunoaştere nebănuit.
Dacă consideraţi că puteţi lăsa o oră mobilul închis şi vreţi să descoperiţi dacă muzica sacră vă ajută să intraţi în contact cu o parte din voi des neglijată, dar cât se poate de importantă, vă invit Sambata, 12 decembrie la ora 19.00 la Biserica Italiană din Bucureşti.