Prima conferință internațională de Techplomacy din România a fost organizată la București în data de 21 Martie 2024 sub titlul “The Geopolitics and Diplomacy of Emerging Disruptive Technologies”
(Geopolitica și diplomația tehnologiilor emergente și disruptive)
Diplomacy360 în parteneriat cu Bursa Română de Afaceri au organizat, în premieră națională, în data de 21 martie 2024 la Intercontinental Athenee Palace din București conferința internațională TECHPLOMACY – “The Geopolitics and Diplomacy of Emerging Disruptive Technologies”.
Evenimentul a reunit peste 180 de diplomați străini, oficiali români, decidenți în companii de tehnologie, mediul academic precum și experți în apărare și cybersecurity.
Prezența semnificativă a acestor categorii profesionale a demonstrat că tehnologia a devenit o temă majoră a relațiilor internaționale din secolul XXI, provocările fiind atât tehnice cât și geopolitice. Cum tehnologia, geopolitica și diplomația sunt profund interconectate organizatorii au decis ca această a 7-a ediție din seria conferințelor internaționale Diplomacy360, să fie dedicată geopoliticii și diplomației tehnologiilor emergente și disruptive. Conferința a explorat, printre altele, interfața dintre tehnologie, diplomație și geopolitică, punând Bucureștiul în centrul acestor dezbateri.
Tehnologiile emergente disruptive precum 5G și 6G, inteligența artificială, computerele quantice, realitatea virtuală augmentată și aplicațiile lor în industria civilă, militară și spațială, ne afectează pe toți, și joacă un rol tot mai importantîn relațiile internaționale, fie ca instrumente, fie ca obiecte al diplomației.
“Marile companii de tehnologie au devenit actori geopolitici de sine stătători. Guvernele trebuie să colaboreze cu companiile de tehnologie și internet ca parteneri în gestionarea provocărilor geopolitice ale noilor tehnologii. Guvernele și companiile au nevoie să dezvolte o nouă forma de diplomație, pe care o numim generic Techplomacy, pentru a se implica împreună în sectorul tehnologic, înțelegerea comună asupra subiectului fiind crucială la dezbaterile privind reglementarea internațională a acestor tehnologii avansate. Am reunit în aceeași sală oficiali guvernamentali, diplomați străini și reprezentanți ai companiilor de tehnologie pentru a obține o perspectivă de 360 de grade asupra acestui subiect global și complex” a spus Valentin PREDA, președintele Diplomacy360.
Deschiderea oficiala a evenimentului a inclus speech-uri din partea domnului Nicolae COMĂNESCU – Consilier de stat pentru politică externă și de securitate la Cancelaria Primului Ministru, care a prezentat mesajul Prim-ministrului României dl. Marcel CIOLACU, dl. Valeriu ZGONEA – Președintele ANCOM, dl. Mihnea COSTOIU, Rectorul Universității Politehnica din București, dl. Preetam MALOOR – șeful diviziei de Tehnologii Emergente din cadrul ITU (Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor – agenția specializată a Națiunilor Unite pentru IT&C).
In cele trei paneluri care au urmat, ambasadori din 6 țări acreditați la București împreună cu alți experți au dezbătut geopolitica tehnologiilor emergente și disruptive, provocările internaționale ale inteligenței artificiale și rolul companiilor de tehnologie în mediul internațional.
Vorbitori: E.S. dl. Kap-soo RIM – Ambasadorul Republicii Coreea la București, dl. Rami TEPLITSKIY – Adjunctul Șefului de Misiune la Ambasada Statului Israel in România, Gen.Mr. (ret) Paul HURMUZ – Diplomat militar de carieră, dl. Shaun RIORDAN – Directorul catedrei de diplomație și cyberspace la EIIS și membru al boardului Diplomacy360, E.S. Willemijn VAN HAAFTEN– Ambasadoarea Regatului Olandei la București, E.S. Dr. Peer GEBAUER – Ambasadorul Germaniei la București, dl. Andi CRISTEA – Membru al Parlamentului si Raportor in dosarul Metaverse pentru Consiliul Europei, dl.Vlad DRAGUȘ – Expert in cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, E.S. Therese HYDEN – Ambasadoarea Regatului Suediei la București, E.S. Uffe A. BALSLEV – Ambasadorul Regatului Danemarcei la București, dna Alexandra OLARU – Director Legal & External Affairs, Vodafone Romania si dl Valentin PREDA – fondator Diplomacy360.
Moderatorul conferinței a fost dl. Claudiu LUCACI.
Raportul conferinței va fi elaborat de către dl. Emanuel CERNAT – Managing Partner al Corporate Affairs Strategies și va fi transmis spre informare și către Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor.
“Dezbaterile începute de noi nu se opresc aici. Diplomacy 360 va continua să încurajeze și să faciliteze acest gen de dezbateri. Diplomacy360 a dezvoltat o serie de instrumente pentru a sprijini atât instituțiile guvernamentale cât și companiile în dezbaterile pe tema implicațiilor tehnologiei în relațiile internaționale ale secolului XXI. În acest scop oferim ateliere de lucru și module de training inclusiv online, precum și organizarea de conferințe și mese rotunde Chatham House ca cele organizate în aceasta săptămână la București” a mai spus dl. PREDA.
Despre Diplomacy360
Diplomacy360 este o organizație non-guvernamentală, non-profit dedicată tuturor celor interesați de diplomație și afaceri și de modul în care acestea ne afectează viața în secolul XXI.
Bursa Romana de Afaceri este un ecosistem complex de business cu actiune online si offline, care faciliteaza vânzarea & cumpărarea de afaceri la cheie și realizarea de parteneriate de afaceri pe plan national si international.
Partenerii evenimentului: Vodafone Romania, Global Vision, Kol, Alexandrion Group precum si British Romanian Chamber of Commerce, Camera Bilaterala de Comert si Industrie Romania-Portugalia, Belgian Luxembourg Romanian-Moldavian Chamber of Commerce, Navy League, INOBI, Turkinvest, EDC Investment, Caditec, Provision, Revista Ambasador pentru Romania, aktual24.ro, PrBOX, Canal33, Sfere de Interes, DWK, Proled
Fotografii: Mihai Constantineanu
Contact Diplomacy360: Valentin PREDA, 0733500000, preda@diplomacy360.com , https://diplomacy360.com