Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” in parteneriat cu Radio Romaania Cultural va invita luni, 23 aprilie 2018 la o noua emisiune-dezbatere despre importanta colectiilor stiintifice ale Muzeului.
In cadrul emisiunii „Stiinta in cuvinte potrivite”, transmisa pe toate frecventele Radio Romaania Cultural si video online pe www.radioromaniacultural.ro cu incepere de la ora 13:20, realizatoarea emisiunii, Corina Negrea ii va avea invitati pe cercetatorii Muzeului – Dr. Costica Adam, Dr. Angela Petrescu, Dr. Ionut Iorgu si Dr. Elena Iorgu, care vor discuta despre insemnatatea colectiilor muzeului, ce inseamna si din ce este compusa o colectie precum si despre ce anume face ca o colectie sa devina importanta din punct de vedere stiintific si patrimonial.
Patrimoniul stiintific al Muzeului National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” este format din cca. 2 milioane exemplare de nevertebrate si vertebrate (actuale si fosile) provenind din Romaania si din diverse zone geografice ale lumii, de la ecuator pana la regiunile polare, sau colectate din mediul acvatic de la suprafata apei si paana la mai mult de 6.000 de metri adaancime.
In prezent, cea mai mare colectie din patrimoniul stiintific al Muzeului este cea de insecte, cu peste 1.000.000 de exemplare, unele dintre ele fiind colectate in urma cu 100 de ani. Ii urmeaza colectia stiintifica de moluse cu aprox. 250.000 de exemplare si colectia de crustacee cu aprox. 100.000 exemplare. Colectiile de vertebrate numara cca. 46.500 exemplare, dintre care aprox. 11.500 de exemplare de pasari, ceea ce face ca muzeul sa posede cea mai importanta si completa colectie de pasari din fauna Romaaniei, cu aprox. 300 specii si peste 5.500 de exemplare, din care numeroase raritati sau chiar unicate nationale.
In cadrul colectiilor, locul cel mai important din punct de vedere stiintific si documentar, adevarata comoara a patrimoniului stiintific al muzeului, il ocupa exemplarele pe baza carora au fost descrise specii noi, asa numitele exemplare-tip. Acestea provin mai ales din fauna straina si apartin colectiilor de nevertebrate, de vertebrate si de paleontologie.
Invitatii emisiunii „Stiinta in cuvinte potrivite” vor vorbi despre patrimoniul valoros detinut de Muzeu si despre importanta acestuia ca „arhiva” a vietii pe planeta.