Daca si tu ai auzit cel putin o data celebra zicala de peste ocean, ”tastes like chicken”, inseamna ca nu te mai surprinde faima pe care a dobandit-o de-a lungul timpului gustul carnii de pui. Surprinzatoare sunt insa statisticile de consum ale carnii de pasare din intreaga lume. In Europa, cel putin, trendul este unul mereu crescator iar specialistii in domeniu estimeaza ca pana in 2025, productia totala de carne de pasare ar putea sa depaseasca 14,1 milioane tone.
Carnea de pasare va trona in preferintele gurmanzilor de pe intreg mapanodul dintr-o varietate de motive: aportul caloric este mai mic, nu exista criterii religioase care sa interzica consumul, iar costurile de productie sunt relativ reduse in comparatie cu celelalte preparate din carne. Prin urmare, pretul carnii de pasare este accesibil unui spectru larg de consumatori.
Dar, destul despre faima gainii si-al ei ou, poftei ii sade bine cu un gust pe masura. Cine-a fost mai intai – oul sau gaina – este irelevant, atunci cand ai in fata o omleta ademenitoare, o ciorbita de pui aburinda sau o delicioasa portie de …pulpe de rata la cuptor cu varza rosie caramelizata si coulis de fructe de padure, preparata de Chef Liviu Balint, ambasadorul Podravka. Liviu iti recomanda reteta lui de pulpe de rata pentru momentele de desfatare impartasite cu cei dragi. Rata pe pat de varza rosie e renumita din vremea boierilor, insa talentatul nostru Chef o ridica la rang de arta cu ajutorul unui coulis de fructe de padure si cu ingredientul secret: Vegeta gust de gaina.
Dupa ce ai calit usor varza taiata julienne alaturi de nitica ceapa si un morcov mai generos, adauga-i niste Vegeta gust de Gaina si las-o sa respire intr-o tava ceramica. Pulpele de rata bine spalate, crestate si frecate cu Vegeta gust de Gaina vor trona deasupra verzei timp de 2 ore, in cuptor, la foc mic. Siropul coulis se face la fel de simplu: cu 150 g de fructe de padure, apa cat sa le acopere, intr-un vas mititel si doar un varf de lingura de zahar. Lasi siropul la foc mic pana se omogenizeaza si se absorb fructele, dupa care il pui la racit. Cand varza si pulpele sunt aproape gata, le stropesti pe ici, pe colo cu aromatul coulis si, voila, festinul e pe cale sa inceapa.
Ramane la latitudinea ta daca vrei sa speli gustul fripturii de rata si cu un vinisor alb, sec. Important e sa ai pofta!