Daca va doriti sa ramaneti insarcinata si va intrebati cum puteti creste sansele de conceptie, nu trebuie decat sa faceti cateva schimbari simple, dar cu un impact major asupra fertilitatii.
Sansele de a ramane insarcinata sunt mai mari daca adoptati un regim alimentar echilibrat. O dieta diversificata, care include alimente bogate in vitamine si minerale, va asigura nutrientii necesari unei sarcini sanatoase. Atentie la cantitati! Nu trebuie sa mancati cat pentru doi, dar nici sa tineti cure de slabire drastice in timp ce incercati sa concepeti un copil. O alimentatie corespunzatoare va va ajuta sa aveti si greutatea optima pentru conceptie. Femeile supraponderale au dificultati in a ramane insarcinate deoarece greutatea in exces are efect asupra ovarelor si asupra endometrului unde se implanteaza ovulul fecundat. Obezitatea creste incidenta tulburarilor sistemului de reproducere, a tulburarilor endocrinologice si uroginecologice, precum si riscul de a pierde sarcina.
Vitaminele prenatale – in special acidul folic continut şi de Elevit – va pot imbunatati sansele de a ramane insarcinata. Acesta micsoreaza riscul de complicatii ale ovulatiei, implicit de infertilitate. Consumul zilnic de acid folic este absolut necesar pentru evolutia normala a sarcinii.
Fiti activa si faceti miscare in fiecare zi, pentru ca organismul sa devina mai puternic si pregatit pentru o sarcina. Nu exagerati totusi, pentru ca sportul dus la extrem poate afecta fertilitatea. Riscati sa pierdeti prea multa grasime corporala, care joaca un rol esential in productia de estrogen. Lipsa estrogenului duce la anovulatie, adica disparitia ovulatiei – una dintre principalele cauze ale infertilitatii la femei. Puteti inlocui exercitiile aerobice cu mersul pe jos, la fel de sanatos.
Renuntati la tigari si va veti imbunatati sansele de a ramane insarcinata. Compusii intalniti in fumul de tigara afecteaza receptorii din structurile celulare ale ovarelor, oprind procesul de maturare a ovulelor. Asadar, fumatul determina stoparea ovulatiei, avand consecinte negative asupra ciclului menstrual. De-a lungul timpului, studiile au demonstrat ca o fumatoare trebuie sa astepte cateva luni in plus fata de o nefumatoare pentru a ramane insarcinata.
Incercati sa va relaxati, deoarece stresul inhiba progesteronul, fara de care ovulul fecundat nu poate fi mentinut. Glandele suprarenale secreta cortizol pentru a ajuta organismul sa faca fata stresului, iar acest lucru duce la cresterea tensiunii arteriale si a glicemiei. In plus, pot sa apara concentratii mai mari de adrenalina si prolactina, care inhiba producerea hormonilor necesari ovulatiei si scad fertilitatea. Renuntati la procesele de planificare, luati o pauza si permiteti lucrurilor sa isi urmeze cursul natural.
Asigurati-va ca dormiti cel putin opt ore pe noapte, pentru ca lipsa de somn afecteaza functionarea organelor de reproducere si duce la tulburari ale ciclului menstrual. Cauza acestor probleme se datoreaza unei parti a creierului numita glanda pineala, care produce hormoni legati de fertilitate, afectand totodata somnul. Asadar, odihna insuficienta va poate face mai sensibila la factorii care reduc fertilitatea.