Aflata intr-o permanenta evolutie, industria energiei eoliene intampina si numeroase provocari, cum ar fi nevoia tot mai mare de a reduce costurile de operare si mentenanta sau competitia cu celelalte industrii generatoare de energie. Reducerea costurilor cu intretinerea si prevenirea potentialelor defectiuni ale turbinelor eoliene se poate realiza cel mai usor prin monitorizarea eficienta a parametrilor de functionare a acestora, cu ajutorul unor aparate de masura specifice.

 

Pe langa aparate de masura, monitorizarea turbinelor eoliene se face si prin senzori si componente hardware care inregistreaza semnale fizice ce pot indica probleme de functionare. Chiar si preventiva, monitorizarea turbinelor eoliene este necesara pentru prelungirea duratei de viata a acestora si pentru o mentenanta mai eficienta.

 

Mai jos, iti prezentam cei mai importanti parametri de functionare ai unei turbine eoliene, de la vibratii si temperatura, la calitatea energiei furnizate si a uleiului de lubrifiere. Monitorizand aceste patru semnale, iti poti face o imagine clara a modului in care functioneaza intregul angrenaj.

 

1. Vibratiile

 

Masurarea vibratiilor reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte care tin de monitorizarea turbinei eoliene, deoarece prin aceasta se determina starea mecanismului de rotatie (format dintr-un generator, un rulment principal si o cutie de viteza). Pentru o masurare cat mai precisa a vibratiilor, senzorii pot fi plasati in diverse locuri pe mecanism, pentru masurarea vibratiilor in directie radiala, axiala sau la baza turbinei (pentru masurarea vibratiilor din structura).

 

Testerul de vibratii Flux 810, pe care il gasesti la Ronexprim, este unul dintre cele mai precise aparate de masura, din mai multe motive:

 

– permite depistarea celor mai des intalnite tipuri de avarii mecanice (“jocul” unor piese, rulmenti defecti, erori de aliniere);

– ofera informatii in timp real, prin functia on-board “Help”;

– afiseaza gradul de avarie cu ajutorul unui indicator cu 4 scale (astfel stabilindu-se care interventie este prioritara);

– are functia de autotestare (pentru asigurarea performantei);

– are memorie on-board de 2 GB (care poate fi suplimentata);

– este potrivit atat pentru turbine eoliene, cat si pentru ventilatoare, motoare, cutii de viteze, transmisii prin lant sau curea, pompe cu piston, cuplaje, pompe cu elice, pompe rotative, pompe elicoidale, centrifugale, compresoare etc;

– ofera urmatoarele detalii de diagnoza: diagnoza text, severitate avarie (extrem, serios, moderat, usor), reparatie, spectru, enumerare varfuri.

 

2. Temperatura

 

Un alt parametru analizat de aparatele de masura, pentru prevenirea defectiunilor turbinelor eoliene, il reprezinta temperatura. Masurarea temperaturii ambientale interioare si exterioare este importanta pentru monitorizarea intregului mecanism, insa cea mai importanta este masurarea temperaturii fiecarei componente a turbinei eoliene in parte (a motorului, a rotorului generatorului etc).

 

Termometrul IR Fluke 566, gasit la Ronexprim, este unul dintre cele mai precise aparate de masura a temperaturii mecanismelor eoliene. Iata mai jos cateva caracteristici ale sale:

 

– rezolutie optica 30:1;

– timp de raspuns sub 500 ms;

– domeniu de temperatura IR 40 – 650 grade Celsius;

– distanta de masurare recomandata 4,5 m;

– emisivitate ajustabila;

– vizare laser (laser punctiform);

– functii min/max;

– functie hold – 7 secunde;

– afisaj iluminat;

– functii AVG/DIF;

– domeniu de temperatura pe termocuplu -270 – 1372 grade Celsius, -40 – 260 grade Celsius cu sonda inclusa;

– grad de protectie IP 54;

– durata de viata a bateriei: pana la 100 de ore.

 

3. Calitatea energiei furnizate

 

Un alt parametru foarte important in monitorizarea turbinelor eoliene este calitatea puterii energiei furnizate. Aceasta se poate deteriora ca urmare a vitezei vantului, a unor evenimente de comutare sau a turbulentelor.

 

Multimetrul digital Fluke 289, unul dintre multiplele aparate de masura gasite la Ronexprim, este aparatul de masura potrivit pentru masurarea exacta a curentului electric din instalatiile folosite la turbinele eoliene. Iata mai jos cateva dintre caracteristicile acestui aparat de masura:

 

– masoara tensiunea alternativa (1000V; ±(0,4%+40) si tensiunea continua (1000V; ±(0,025%+5); 1µV);

– masoara curentul alternativ (10A; ±(0,7%+3); 0,01µA) si curentul continuu (10A; ±(0,15%+2); 0,01µA);

– masoara conductanta (50nS; ±(1,0%+10); 0,01nS);

– masoara rezistenta (500MΩ; ±(0,05%+2); 0,01Ω);

– masoara temperatura (-200 – 1350 ºC; ±(1%+1); 0,1ºC );

– masoara frecventa (1MHz; ±(0,005%+1); 0,01Hz);

– autoscalare;

– afisaj digital luminat;

– inchidere automata;

– bara grafica;

– ceas in timp real;

– protectie CAT III 1000V

– memorie – 1.000 de masuratori.

 

4. Calitatea uleiului de lubrifiere

 

Uleiul de lubrifiere reprezinta o componenta esentiala a angrenajelor eoliene, deoarece lubrifierea deficitara a mecanismului poate duce la defectiuni mecanice si poate scadea eficienta acestuia. De cele mai multe ori, lagarul de alunecare si angrenajul se uzeaza din cauza lubrifierii nepotrivite, putand duce la probleme grave in trenul de actionare.

 

Analizorul MiniLab 153 de la Fluke, aparat de masura disponibil la Ronexprim, este un aparat de masura potrivit pentru monitorizarea starii mecanismelor turbinei eoliene. Minilaboratorul de precizie poate efectua chiar si patru teste in acelasi timp, in mai putin de 15 minute:

 

– numararea si clasificarea particulelor conform ASTM D7596 (cu ajutorul analizatorului de particule LaserNet Q230);

– analiza elementala conform ASTM D6595 (cu ajutorul spectrometrului cu emisie optica cu disc rotativ si electrod);

– analiza vascozitatii conform ASTM D8092 (cu ajutorul vascozimetrului MiniVisc Q3050);

– analiza chimica conform ASTM D7889 (cu ajutorul analizatorului cu infrarosu FluidScan Q1100).

 

Minilaboratorul interpreteaza rezultatele cu ajutorul softurilor performante OilView LIMS si Trivector.

Banner SapunulCheia.ro