Camera Ip sau Internet Protocol Camera este un tip de camera video digitala folosita pentru supraveghere ce poate fi accesata printr-o retea legata la computer sau cu ajutorul internetului.

Camera Ip sau Internet Protocol Camera este un tip de camera video digitala folosita pentru supraveghere ce poate fi accesata printr-o retea legata la computer sau cu ajutorul internetului. Aceasta a fost inventata in 1996 de catre cei de la Axis Communications iar primul model s-a numit Neteye 200. Diferenta principala dintre camerele analog CCTV si cele IP este ca acestea din urma nu necesita un DVR pentru a procesa si stoca semnalul video. In 2005 este introdus sistemul VCA pentru camerele IP care detecteaza in timp real anumite nereguli precum furturi, efractii, miscari anormale a unei persoane sau a unui autovehicul si multe altele.

Camerele IP au intrat pe piata sistemelor de securitate la scurt timp dupa aparitia lor datorita eficientei dovedite a acestora. Le putem compara cu camerele de tip webcam insa acestea sunt mult mai complexe prin natura lor si sunt optimizate pentru supraveghere video. Progresele tehnologice din ultimele doua decenii au facut din aceste camere adevarate unelte pentru supraveghere iar performanta la care acestea au ajuns le-a asigurat cu brio locul pe piata sistemelor de securitate video. Accesibilitatea si usurinta cu care acestea se opereaza au starnit interesul inspre acest tip de camere iar cererea pentru acestea este in continua crestere. O serie de deosebiri dintre camerele ip si cele clasice face ca acestea sa para o optiune de luat serios in calcul.

Camerele IP ating o calitate si o rezolutie a imaginii net superioare camerelor analogice.       

Chiar daca camerele analogice au reusit sa atinga cu ultimele imbunatatiri o calitate foarte buna a imaginii, cele de tip IP ating cu usurinta calitati ale imaginii precum Full-HD, 4k si pot merge chiar dincolo de acestea folosindu-se de mega-pixeli. Singurul impediment il poate reprezenta calitatea conexiunii dar cu o retetea bine optimizata, acestea vor functiona cu usurinta la potential maxim. Se poate folosi si metoda multi streamingului care permite inregistrarea locala la o calitate superioara, aceasta va folosi un NVR (Network Video Recorder) pentru stocarea datelor, iar pentru accesul de la distanta, folosind internetul se va afisa la rezolutia la care va permite conexiunea respectiva. Camerele IP sunt capabile sa ruleze cu usurinta la o calitate impresionanta.

Acestea se instaleaza usor si pot fi conectate cu usurinta.           

Instalarea camerelor de tip IP e rapida si la indemana oricui, acestea putand fi accesate cu ajutorul internetului. De regula se foloseste un cablu ethernet atat pentru conectarea acestora la retea cat si pentru alimentarea lor. Spre deosebire de camerele analogice care utilizeaza o retea complexa ce vine cu un numar limitat de spatii pentru cabluri si necesita de obicei o sursa individuala de curent, camerele IP pot fi interconectate, indiferent de numarul acestora cu ajutorul unui port de internet.

Camerele IP wireless.

Camerele IP pot folosi tehnologia wireless si pot fi controlate si monitorizate cu usurinta folosind un laptop sau chiar o aplicatie de pe telefon. Acest avantaj tehnologic e unul demn de luat in considerare si totodata dovedeste din nou versatilitatea acestor tip de camere inteligente. Acestea pot dispune de microfon si difuzoare si pot fi folosite eficient in perimetrul locuintei personale. In cazul in care aveti copii mici, acestea pot servi in mod eficient ca si dispozitive de monitorizare a acestora iar dupa cum stim, tehnologia si internetul continua se evolueze si impreuna cu ea si performanta acestor tip de camere.

Camerele IP wireless.

Spre deosebire de camerele analogice ce necesita un mediu de stocare reprezentat de obicei de DVR, camerele IP pot fi imediat accesate prin intermediul unei retele si pot trimite si stoca imaginiile cu ajutorul internetului. 

Desi aceste camere ofera o serie insemnata de avantaje, e important sa luam in calcul cateva notiuni privind securitatea acestora. Datorita faptului ca acestea utilizeaza internetul, ele devin totodata vulnerabile hackerilor ce pot obtine accesul la reteaua la care camerele ip sunt conectate. De aceea e important sa luam masuri in acest sens, anexand reteaua la un sistem de securitate ce va bloca accesul utilizatorilor nedoriti. Aceasta nu reprezinta o problema majora iar cu o buna gestionare a securitatii retelei nu veti intampina nici un fel de neplacere.

 Camerele IP se dezvolta constant si devin din ce in ce mai accesibile din punct de vedere al costului, astfel facand concurenta serioase sistemelor clasice de supraveghere. Avantajele acestor camere sunt considerabile, ele dand dovada de versatilitate, usurinta de folosire, utilizarea de sisteme inteligente, caitate superioara a imaginii si multe altele. In cazul in care cautati un sistem de supraveghere video, camerele de tip IP reprezinta o optiune de luat serios in calcul. Desi sunt de regula putin mai costisitoare decat sistemele clasice de supraveghere, acestea isi vor dovedi eficacitatea si vor merita toti banii. Va fi cu siguranta o decizie pe care nu o veti regreta!

Recomandarea noastra este inainte de alege sistemul de securitate verifica preturile pentru manopera de instalare a sistemelor de securitate dorit si instaleaza-l cu o echipa de meseriasi cu experienta in domeniu.

Banner SapunulCheia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.