Un deșert. O casă. O gamă de tipuri speciale de sticlă și o echipă de profesioniști calificați. Aceasta este „La casa del Desierto” ( Casa Deșertului). Unul dintre cele mai exclusiviste, cerute, riscante, creative și eficiente proiecte Guardian Glass a fost recent finalizat în Spania, având obiective clare: să demonstreze durabilitatea și stabilitatea de-a lungul celor patru anotimpuri ale anului, importanța sticlei în viața noastră, într-unul dintre cele mai difi-cile medii înconjurătoare posibile.
Provocând natura și fiind proiectată să facă față Deșertului Gorafe ( Regiunea Granada, din Spania) – considerată unul dintre cele mai ostile și extreme medii din Europa – La Casa del Desierto își are bazele pe o structură din lemn și este complet echipată cu sticlă Guardian Glass de înaltă calitate și eficiență din punct de vedere energetic. Având o supra-față de doar 20 de mp, planul casei constă în trei zone: dormitor, baie și living room. Fiind un spațiu deschis, cu o priveliște impresionantă din orice colț, Casa este dotată și cu un sistem de filtrare a apei, un generator de energie și un sistem de panouri fotovoltaice.
Design-ul este rezultatul eforturilor unei echipe mari de arhitecți, cu o bogată experiență, condusă de Spela Videcnik, reprezentant OFIS Architects – căreia i-au venit în ajutor spe-cialiștii Guardian Glass, dar și inginerii și consultanții în energie AKT II și Transsolar. Vi-ziunea este de a preîntâmpina actualele și viitoarele provocări în arhitectură și construcții, promovând structurile eficiente energetic și prietenoase mediului înconjurător. Un proiect în care tipul de sticlă folosit pentru a închide fiecare spațiu are un impact direct, demon-strează astfel că este posibil ca mediul interior al casei să fie transformat prin alegerea celei mai potrivite sticle pentru fiecare situație.
Abundența ferestrelor în cadrul unei case ajută la economisirea energiei, îmbunătățind izo-larea termică și acustică a spațiilor interioare, ajungând chiar să crească nivelul securității împotriva jafurilor. În cele din urmă, dacă este aleasă corespunzător nevoilor specifice fiecărei case, sticla asigură calitatea unei construcții de a fi practică și confortabilă, in-diferent de mediul în care este localizată. Mai mult decât atât, pe lângă portofoliul de pro-duse atent alese, Guardian Glass are instrumentele corespunzătoare de a identifica ușor produsele, oferind, în același timp, sfaturi și consiliere pe tot parcursul construcției. Astfel, cu ajutorul vitrajelor de înaltă performanță Guardian Glass, arhitecții și designerii de interior din toată lumea pot proiecta și îmbunătăți spațiile interioare.
• Descoperă totul despre La Casa del Desierto accesând www.lacasadeldesierto.es
• Urmărește campania și întregul proiect pe platformele sociale: https://www.facebook.com/TuMundoDeVentanasAdentro/
Localizare: Deșertul Gorafe
Localizat în partea nordică a regiunii Guadix, din Provincia Granada, Andalusia, deșertul Coloraos de Gorafe își are numele provenit din nuanțele roșiatice ale rocilor și din diversi-tatea formațiunilor din piatră din zonă, dezvoltate de particularitățile sistemului de eroziune și a lipsei de vegetație.
Mii de ani de eroziune au creat „Badlands” (terenuri aride), numite așa datorită aridității și a aspectului de prăpastie. Canioane, șanțuri, prăpastii, canale și alte formațiuni geologice similiare formează priveliștea completă a deșertului, considerat unul dintre cele mai ne-prielnice medii din Europa.
Experții discută despre „La Casa del Desierto”
Špela Videčnik, arhitect OFIS Architects: „Modalitatea în care putem construi o casă cu o atmosferă confortabilă, în condiții dure ca cele din deșert, este pentru noi senzațional. Pe de altă parte, priveliștea este superbă, este ascunzătoarea perfectă, evadarea din viața urbană, astfel că am creat un mediu confortabil pentru cineva care își dorește să fie singur (…). Sperăm să colaborăm împreună pentru a demonstra că putem crea o casa din sticlă, în mijlocul deșertului, care poate oferi un mediu propice traiului confortabil.”
Markus Krauss, inginer în climatizare la Transsolar: „ Care a fost primul meu gând? Ce-va de genul… Dumnezeule! Va fi destul de cald. Iar al doilea a fost… Ei, bine, asta va fi o provocare interesantă.”
Tomás Kovács, Head of Technical Advice, Guardian Glass: „Aceasta va fi o casă pentru traiul solitar. Nu va avea surse externe de energie, electricitate sau gaze. (…) Țelul acestui proiect este de a demonstra că, utilizând tipul de sticlă corespunzător, spațiul interi-or perfect poate fi construit oriunde. (…) Va fi un adevărat test pentru sticlă.”
Miguel Pérez Navarro, mayor of Gorafe: “Prima oară când am auzit detaliile acestui pro-iect am fost uimit. Poate părea nebunesc la început pentru că este vorba despre o casă verde în mijlocul deșertului, unde, pe deasupra, casele tradiționale sunt de fapt case tip peșteră, care au fost inițial săpate de către localnici pentru a se adapta la climatul extrem.”
Guardian Glass
Guardian Glass, parte a grupului Guardian Industries, este unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din sticlă float, sticlă peliculizată și produse fabricate din sticlă. În cele 25 de fabrici de sticlă float din toată lumea, Guardian Glass produce sticlă de înaltă performanță pentru uz exterior (atât în scopuri comerciale, cât și rezidențiale) și aplicații din domeniul arhitectonic interior, precum și produse din domeniul transporturilor și tehnic. Sticla Guardian se găsește în locuințe, birouri, mașini și în unele dintre reperele arhitectonice cele mai semnificative din lume. Centrul de Știință și Tehnologie al Guardian Glass lucrează în permanență să creeze produse din sticlă și soluții noi, utilizând cea mai avansată tehnologie pentru a-și ajuta clienții să vadă ce este posibil – see what’s possi-ble®. Vizitați guardianglass.com.
Guardian Industries
Guardian Industries, o companie globală cu sediul central la Auburn Hills, Michigan, are în jur de 18.000 de angajați și deservește facilități din America de Nord, Europa, America de Sud, Africa, Orientul Mijlociu și Asia. Companiile Guardian fabrică produse de sticlă flotată cu un nivel ridicat de performanță, peliculizate și fabricate pentru aplicații arhitecturale, re-zidențiale, de interior, din domeniul transporturilor și tehnic și componente de înaltă calitate placate cu crom și din plastic vopsit, pentru industriile automobilelor și camioanelor comer-ciale. Viziunea companiei Guardian este să creeze valoare pentru clienții săi și societate, prin inovare continuă, cu utilizarea unor resurse puține. Guardian este o sucursală deținută în totalitate de Koch Industries, Inc. Vizitați guardian.com.
OFIS
OFIS arhitekti este un cabinet de arhitectură înființat în 1996 de către Rok Oman și Špela Videčnik, amândoi absolvenți ai Școlii de Arhitectură Ljubljana și ai Asociației Arhitecturale din Londra.
De la înființare, compania a primit multiple premii prestigioase, a devenit foarte cunoscută și a expus la nivel internațional, inclusiv în cadrul Bienalei de Arhitectură din Veneția și Bei-jing. Printre cele mai remarcabile lucrări se numără stadionul de fotbal din Maribor, Muzeul Orașului Ljubjana, 185 de apartamente pentru studenți din Paris și Stadionul din Borisov. Multe dintre proiecte au fost nominalizate internațional, spre exemplu Premiul Mies Van der Rohe, în 2009 a primit medalia de argint IOC/ IAKS pentru stadionul de fotbal din Belarus, iar în anul 2006 Marele Premiu European pentru Inovație.
Convingerile lor pleacă de la premisa că regulile și limitările sunt un impuls pentru arhitecți, încercând astfel să rezolve problemele provenite din cadrul brief-ului, de la client, din con-strângerile structurale sau din cauza terenului. Astfel, limitările devin inspirație pentru diferențiere și crearea unei identități – ceea ce face ca lucrările lor să se deosebească de ale celorlalți.
Munca lor academică include predarea unor cursuri la Harvard GSD unde funcționează din 2012. De asemenea, au predat și la Paris Val de Seine și la Facultatea de Arhitectură din Ljubljana. Prin intermediul cercetărilor Traiul în medii extreme, aceștia proiectează clădiri și obiecte în locații extreme și izolate. De exemplu, în Alpi au construit Skuta Shelter, îm-preună cu studenții de la Harvard, dar și adăposturi în Munții Kanin și Ojstrica.
AKT II
AKT II este o firmă progresivă de construcții civile și proiectare. Operând din sediul central din Londra, aceștia au proiecte finalizate, dar și în desfășurare, în 44 de țări, câștigând peste 300 de premii pentru design. Consideră că design-ul este prin natura sa curios, con-stant, iar dacă este de succes, acesta devine subiectul rafinamentului și al perfecționării.
În abordările sale, pe de-o parte, AKT II dobândește temeinic cunoștințe despre fiecare proiect, iar, pe de altă parte, se bazează pe experiența dobândită cu scopul de a-și depăși limitele, oferind cele mai potrivite soluții și garantând valoarea pe termen lung.
Compania are o istorie lungă datorită filosofiei bazată pe abilitatea de a asculta, înțelege, învăța și datorită stiinței aplicate: toate acestea fiind componentele cheie pentru o ingineriei de efect.
TRANSSOLAR
Transsolar este o firmă internațională de inginere climatică, determinată să creeze spații interioare și exterioare excepționale, de înaltă calitate, cu un impact pozitiv asupra mediului înconjurăror.
Credem că măsurile luate pentru a crea o arhitectură remarcabilă pot îmbunătăți simultan experiența oamenilor și diminua folosirea resurselor. Pentru noi, sustenabilitatea nu este separată de design, ci este o componentă indispensabilă care sporește experiența medi-ului contruit.
Îndeplinim viziuni, generăm idei și integrăm desing-ul. Inginerii noștri nu sunt doar experți în principii fizice de bază; creativitatea lor face posibilă colaborarea necesară pentru a dezvol-ta confortul integrat și concepte de energie. Încă de la primele concepte ale proiectelor, lu-crăm alături de clienți, arhitecți, echipa de design și, desigur, cu cei mai vitali participanți la proiect – locatarii. Studiem comportamentul, de-a lungul anotimpurilor, al soarelui, vântului, luminii și al altor fluxuri de energie din interiorul și din jurul clădirii, formulând astfel con-cepte bazate pe complexul format din independența climatului local, nevoile utilizatorului, design-ul arhitectural și sistemele de inginerie.