Sistemul de televot interactiv este utilizat cel mai des in conferințe, ședințele din cadrul companiilor, evaluări în educație și alte aplicații de sondare a opinei pentru diverse studii.
Însă, mereu se pot găsi modalități noi și interesante de utilizare a sistemului de votare, cum ar fi spre exemplu teatrul interactiv. Mai precis, vorbim despre implicarea publicului în desfășurarea propriu-zisă a piesei de teatru, cu posibilitatea de a-i decide deznodământul. Nu este doar ceva ce ne-am imaginat, ci este o idee aplicată și probată la teatre celebre din jurul lumii, cu rezultate de succes!
Iată două exemple:
Terror, o piesă deschisă la teatrul Lyric Hammersmith din Londra, în regia lui Ferdinand von Schirach, este centrată în jurul procesului unui pilot de război, forțat să ia o decizie morală dificilă. Cazul este prezentat pe parcursul spectacolului, construind în cele din urmă o judecată care trebuie făcută – nu de un juriu din piesă, ci de publicul spectator; aceștia votează prin intermediul sistemului de sondare a opiniei, pentru a determina dacă inculpatul ar trebui condamnat sau eliberat. Apoi, actorii interpretează una dintre cele două posibile finaluri, conform verdictului hotărât de spectatori.
Fight Night – Cinci artiști. Cinci runde. Votul tău. Un supraviețuitor.
Acest spectacol susținut în 2013 la Teatrul Unicorn din Londra și regizat de Alexander Devriendt, este un joc teatral care pune puterea în mâinile membrilor audienței, înarmați cu telecomenzi de vot, în timp ce cinci actori/candidați se luptă pentru a le atrage atenția, simpatia și aprobarea – dar numai un singur concurent poate supraviețui acestui concurs de popularitate. Prin subiectul ales și maniera de desfășurare, spectacolul explorează principiile democrației și dezbate cultul celebrității.
Cum se poate integra publicul în piesa de teatru cu sistemul de televot interactiv? Foarte simplu! Pe un ecran se vor afișa întrebările pentru spectatori și variantele de răspuns, iar prin telecomenzile de vot din dotare, fiecare membru al audienței va alege varianta de răspuns dorită. La numărarea voturilor se va afla preferința publicului, care va defini evoluția acțiunii spectacolului.