aparate de masura pentru curentul electric

Aparatele de masura pentru curentul electric sunt instrumente care servesc la masurarea parametrilor curentului electric, precum voltajul, densitatea de curent, rezistenta sau prezenta si cantitatea de sarcina electrica. Scopul masurarii acestor parametri este acela de a determina daca o retea sau un sistem electric functioneaza corespunzator precum si pentru a identifica sau a preveni diverse probleme de functionare. Cele mai des utilizate aparate de masura pentru curentul electric sunt voltmetrele, ampermetrele, ohmmetrele si multimetrele.

Voltmetrele

Voltmetrele sunt aparate de masura utilizate de electricieni pentru a determina voltajul sau diferenta de potential dintre doua puncte ale circuitului electric, acestea avand ca unitate de masura “voltii”. Pentru ca voltajul sa poata fi evidentiat si masurat, voltmetrul se conecteaza in paralel cu circuitul electric.

Exista doua mari tipuri de voltmetre: analoage si digitale. Diferenta dintre acestea consta in felul in care afiseaza rezultatele. Voltmetrul analog afiseaza voltajul cu ajutorul unui indicator sub forma de sageata care oscileaza de-a lungul unei scale, pe cand voltmetrul digital dispune de un display electronic unde sunt afisate rezultatele sub forma numerica.

Ampermetrele

Ampermetrele sunt aparate de masura ce indica intensitatea curentului electric ce trece printr-un conductor sau un circuit electric. Unitatea de masura utilizata pentru a exprima intensitatea curentului electric este “amperul”.

Ampermetrele se gasesc pe piata de aparate de masura si control sub diferite forme si design-uri, ceea ce le permite sa testeze prezenta si intensitatea curentului electric in diverse aparate electrice de diferite dimensiuni.

Ampermetrele de dovedesc a fi extrem de utile in multiple situatii. De exemplu, electricienii folosesc ampermetrele pentru a verifica daca retelele electrice ale cladirilor functioneaza corespunzator, sau pentru a testa diverse echipamente si dispozitive electrice inainte de a fi lansate pe piata.

Exista ampermetre care masoara curentul direct, curentul alternativ sau ambele. Aceste aparate de masura si control trebuie setate corespunzator pentru a evita scurt-circuitul sau defectarea lor deoarece, ampermetrele, in general, au rezistente mici.

Ohmmetrele

Avand ca unitate de masura “ohm-ul”, ohmmetrele sunt aparate de masura a rezistentei electrice dintr-un circuit sau un dispozitiv electric. Cu ajutorul ohmmetrelor sunt testate instalatiile care functioneaza optim numai daca au o anumita rezistenta, sau pentru a testa continuitatea curentului electric dintr-un circuit.

Ohmmetrele de astazi sunt majoritatea digitale, pentru o precizie cat mai mare a rezultatelor. Se recomanda ca ohmmetrul sa fie folosit la dispozitive care genereaza propriul curent electric, o sursa de curent externa putand conduce la rezultate eronate.

Multimetrele

Multimetrele sunt unele dintre cele des utilizate aparate de masura, datorita versatilitatii acestora. Un multimetru functioneaza, in acelasi timp, ca un ampermetru, ca un ohmmetru si ca un voltmetru, deoarece are capacitatea de a masura mai multi parametri ai curentului electric: intensitatea, voltajul si rezistenta. La fel ca celalalte aparate de masura si control, multimetrele pot fi analoage sau digitale.

Multimetrul poate fi folosit pentru a testa motoare, intrerupatoare, si multe alte dispozitive electrice si electronice.

Banner SapunulCheia.ro