O echipa de cercetatori de la Institutul Heart and Lung al Universitatii Laval din Quebec, Canada, a condus un studiu pentru a investiga efectele unei sesiuni de 1 ora de vapat continuu asupra functiilor pulmonare si respiratorii. Participantii la acest studiu au fost impartiti in doua categorii: astmatici si sanatosi. De asmenea, e-lichidul nu a continut nicotina si nici arome.
Studiul a fost conceput cu scopul de a testa efectele vaporilor de PG/VG asupra plamanilor si respiratiei, in absenta nicotinei si a aromelor. PG-ul si VG-ul, substantele care constituie aproape 90% din componenta lichidului pentru tigara electronica, au fost testate pe un esantion de 10 voluntari astmatici si 20 de voluntari fara nicio problema de sanatate.
Rezultatul major al studiului efectuat releva faptul ca expunerea acuta la vaporii de tigara electronica nu are niciun efect notabil asupra functiilor pulmonare la indivizii sanatosi, precum si la cei bolnavi de astm.
Autorii studiului au subliniat nevoia de a se efectua in continuare cercetari intense asupra efectelor utilizarii de tigara electronica pe termen lung, cu precadere in randul tinerilor, fumatorilor, indivizilor cu boli pulmonare si respiratorii cronice precum astmul sau obstructia pulmonara cronica.
Rezultatele acestui studiu reprezinta un pas inainte in cercetarea efectelor tigarii electronice asupra organismului si vine in completarea unui alt studiu recent realizat de Cancer Research UK Institute, care s-a focusat asupra efectelor pe termen lung ale vaporilor, mai exact asupra nivelului de substante toxice si cancerigene in organismul indivizilor care au renuntat la fumat in favoarea tigarii electronice, cat si in al celor care au continuat sa fumeze tigari clasice.
Concluziile majore ale acestui studiu sustin ca fostii fumatori care utilizeaza tigara electronica prezinta un nivel de substante toxice si cancerigene semnificativ mai mic in comparatie cu indivizii care au continuat sa fumeze tigari clasice. Cercetatorii s-au concentrat asupra analizei nivelului de nitrozamine si de compusi organici volatili.
Prin acest studiu, cercetatorii subliniaza faptul ca efectele pozitive ale utilizarii de tigara electronica sunt diminuate atunci cand indivizii continua sa fumeze tigari clasice, in paralel, substantele toxice prezente in tutunul ars continuand sa produca efecte negative asupra organismului.
Autorul principal al studiului, Dr. Lion Shahab, profesor al departamentului de epidemiologie si sanatate publica la UCL, sustine: “Studiul nostru intareste dovezile existente care indica faptul ca tigarile electronice sunt semnificativ mai sigure decat fumatul, sugerand un grad de risc foarte scazut in ceea ce priveste utilizarea lor pe termen lung.